Quantcast
Channel: BlomsterKnatten
Viewing all 56 articles
Browse latest View live

2012 det året det var så bratt.

$
0
0
2012 ja...... året som helhet, med tanke på familie, jobb og de viktige tingene, var veldig bra. Et nytt lite barnebarn så dagens lys i april, vi var på flere fine turer og ferier, jobben gav meg mange og tildels strevsomme nye utfordringer og livet har gått på skinner, det meste av tiden.

Men, selv om livet som helhet var positivt ble ikke hageåret helt som det skulle. Begynnelsen var knall, med sommervær i mars/april og stort pågangsmot og mange planer, som vanlig om våren. Hagen ble ryddet for planterester og rusk i rekordfart og det kriblet etter å komme i gang med alle planene. Utover våren ble det imidlertid klart for meg at ikke alt var som det skulle. Ting gikk trått, lysten og gleden var laber og det meste ble et ork. Jeg hadde rett og slett mistet lysten på å hage og det som ble gjort, ble i hovedsak gjort av plikt, ikke av lyst. Heldigvis så jeg det ganske tidlig i sesongen, så jeg holdt meg unna alle fristende arenaer som byttemøter, frøsider, vårtreff i Botaniske og andre steder hvor jeg visste at jeg uansett ville la meg friste til å handle planter. Dermed slapp jeg i hvert fall å ha hauger og lass med "potteplanter" som jeg ikke hadde overskudd til å få plantet, eller laget bed til. Jeg gadd ikke engang kjøpe kukompost til Engletrompetene mine denne våren. De ble stappet ned i vanlig sekkejord og fikk stort sett greie seg med det. Kombinert med en kald og våt sommer ble takken dårlig vekst og blomstring på alle sammen.

Været utover sommeren bidro ikke akkurat til å øke hagegleden. Regn, regn og atter regn. Etter en strålende og varm senvinter og vår, var tydeligvis årets kvote med sol brukt opp. Vannslangen kunne pensjoneres for sesongen og sneglene levde herrens glade dager blant alle staudene mine. Nok en grunn til å miste motet og hagegleden.

I månedskiftet juni/juli reiste vi til Tyskland. En drøy uke i bil for å besøke kjente i Köln og Hamburg, noen dager langs Rihnen og til slutt 3 dager på MC-treff i Edersee for å feire at de gamle sliterne (Kawasaki Z-sykler) var 40 år. En flott tur, med mange nye inntrykk og hyggelige venner. Det som kanskje ikke var så positivt med turen var at vi begge, etter 3 måneder som røykfrie, sprakk så det suste den siste helga. Fyllefest med "dårlige" venner er ikke sunt for moralen ;-)

Vel hjemme igjen hadde sneglene virkelig hatt fest på plantene mine. Det første som møtte oss var en stor brun som krabbet opp langs glasset ved inngangsdøra. Bare for å ønske oss velkommen hjem liksom. Nede ved drivhuset hadde de, mer eller mindre, barbert alle de mellomstore engletrompetene mine. De stod der med kun stammen igjen, uten et eneste helt blad. Da ble jeg sint, virkelig sint, og veien var kort til hagesenteret, hvor jeg utrolig nok fikk "fanget" en 20 kg. sekk med SmartBayt. Krigen var i gang. De første dagene etter at vi kom hjem klippet jeg 2-400 snegler hver eneste kveld. Sakte men sikkert ble det færre og færre og jeg kunne begynne å tenke på andre gjøremål i hagen. Etter flere uker, nesten uten stell, så det ikke pent ut. Plutselig var jeg på glid igjen og noe av pågangsmotet var tilbake. Nye planer begynte å surre i hodet og et par små prosjekter ble faktisk satt ut i livet, før høsten kom.

For en ikkerøyker høres det sikkert tullete ut, men jeg mistenker at mitt mismot første halvdel av sesongen hadde å gjøre med røykeslutten. Jeg var rett og slett en smule deprimert, noe som gav utslag i at jeg mistet hagegleden. Så fort jeg begynte å røyke igjen, var gleden på plass og ting falt tilbake til normalen. Det var en nedtur å koble disse to tingene sammen, men jeg må bare innse at det nok hadde en sammenheng. Jeg skal nok gjøre et nytt forsøk på å bli kvitt røyken og når det skjer skal jeg være mer oppmerksom på slike uheldige bivirkninger.

Med sneglene nogen lunde under kontroll, med en stadig minkende sekk med SmartBayt, ble det tid til mer hyggelige hagesyssler. I en hjemme alene helg ble sydveggen renovert, med duk, kantstein, elvestein og planter. Jeg har det med å gå løs på slike prosjekter når jeg er alene hjemme. Da har jeg all tiden for meg selv og ingen andre å ta hensyn til. Slike helger blir det lite mat og lite søvn, men du så mye jeg får gjort. Sydveggen ble riktig så eksotisk og fin. Nå blir det spennende å se om ferskentreet, som jeg plantet der, vil klare seg og kanskje produsere deilige ferskner allerede til sommeren igjen. Fersken blomstrer tidlig, så jeg må nok ut og leke bie, når blomstene åpner seg. Insektene har som regel ikke våknet ennå, når de små rosahvite blomstene slår ut.


Senere fikk Fjellhagen en renovering og mange frøplanter fikk en midlertidig plass i det store bedet i drivhushagen. Der skal de få stå og vokse seg litt til, før endelig plassering i hagen.
Fjellhagen er slett ikke ferdig, men jeg har forholdsvis klart for meg hvordan det skal bli der oppe. Noe blir torvbed med lyng og små Rhododendron, mens noe blir grusbed med planter som Saxifraga, Lewisia og andre egnede små planter.

Nå i vinter har grunneier felt det meste av skogen rundt oss. Dette vil gi vesentlig mer lys, luft og sol til deler av hagen. Det blir spennende å se hvilke utslag det gir. Jeg tror drivhuset vil få sol en del tidligere enn før, sydsiden vil bli enda mer varm og tørr og fjellhagen vil nok også bli preget av økt tilgang på sol og lys. Noe større behov for vanning vil det nok bli, men totalt sett tror jeg det vil bli positivt, både for oss og plantene mine. Som en kuriositet og bevis på godt naboforhold, må jeg fortelle at nevnte grunneier faktisk kom innom og spurte om vi hadde noe imot at han felte skogen sin. Samtidig spurte gubben om det var i orden at vi tok oss til rette i tomtegrensa og lagen den før omtalte dammen som jeg drømmer om. Det var ikke det minste problem. Bare å grave sa naboen, "Jeg vet egentlig ikke helt hvor grensene går her engang jeg, sa han og dette området kommer aldri til å bli brukt til noe annet". Så da var det avklart og vi har altså fritt spillerom. Ikke denne sommeren kanskje, men før eller siden.........
Da var vi plutselig inne på drømmer og planer, men det tar jeg ikke nå. I neste innlegg kanskje.

Godt nytt år til mine lesere. Jeg beklager at det har vært litt bloggtørke denne sommeren, men jeg håper å komme sterkere tilbake i 2013, med både skryteinnlegg, tips og triks og generelle hage- og plantebilder og -innlegg.

Au da, nå har jeg gått på en smell - IGJEN

$
0
0
Ting begynner å gå seg til kjenner jeg ;-) Mismotet og den dårlige arbeidslysten fra 2012 er et tilbakelagt stadie og jeg starter 2013 med kribling i såfingre og hodet fullt av drømmer og planer om kommende blomsterflor og hageprosjekter. Litt deilig å kjenne på den gode følelsen av at vi går mot vår og at det er på tide å få de første frøene i jorda.

Blodbeger er det første som blir sådd av sommerblomster her i huset. De vokser tregt den første tiden og trenger en del uker på seg før de er store nok til å plantes ut. Bare jeg får tak i noe god jord igjen, skal frøene i jorda.

For en del måneder siden fant jeg The Lily Auction på nettet. Spennende, men jeg glemte bort hele greia igjen fram til her om dagen, da jeg ryddet i bokmerkene mine. Gjett hva som skjedde ;-) Ja da, jeg gikk amok og la inn bud etter bud, fargerike bilder av den ene dagliljen vakrere enn den andre, er ikke til å motstå. Nå er det snart mange spennende dagliljekrysninger på vei i posten fra Canada og USA og jeg mistenker at det blir fullt i planterom og drivhus i vår også. Jeg tror det er nærmere 300 frø som etterhvert dukker opp i postkassa. Enda godt jeg ikke har sådd eller bestilt frø av andre stauder i år. Jeg gleder meg som en unge på julaften, til å dyrke dagliljer. De fleste selgerne oppgir at frøene er ferdig stratifisert i kjøleskap og er klare til å plantes i jord når de ankommer.

Herre gud, 300 dagliljer! Selv med moderat spiring blir det antakeligvis alt for mange planter. At jeg aldri lærer begrensningens kunst. Heldigvis kan disse overvintre ute, så de er tross alt vesentlig enklere å handskes med enn 2-300 frøplanter av brugmansia, som jeg hadde for noen år siden.

Jeg tillater meg å låne et bilde fra en av selgerne, som illustrerer noe av det jeg har kjøpt.


Når lykken er bedre enn forstanden

$
0
0


 
Hva jeg lærte av dette? Heretter skal jeg ALDRI røre termostaten på hovedovnen i drivhuset, når den først er innstilt på et nivå som fungerer. Jeg skal heller bruke den andre ovnen til å varme opp ekstra de gangene jeg skal være der nede og så slå den av når jeg går. En annen ting er å ikke bare sjekke gradene på værstasjonen, men også sjekke når den faktisk oppdaterte seg sist. 


Overvintring av planter i drivhus kan tidvis være en utfordring, både praktisk og for lommeboka. Her holdt det nylig på å gå skikkelig galt, med flere hundre planter, på grunn av uforsiktighet og uheldige omstendigheter.

For 2 uker siden var jeg nede i drivhuset og ryddet i noen timer. Ute var det kaldt og jeg skrudde opp termostaten på ovnen, slik at det ble behagelig å holde på der inne, uten å måtte ha på så mange lag med klær. Da jeg var ferdig skrudde jeg ned termostaten igjen, uten egentlig å følge med på hva jeg gjorde. Dagene gikk og jeg fulgte med på værstasjonen og så at temperaturen lå på 4-8 grader i drivhuset. Etter en ukes tid slo det meg plutselig at tallene varierte mistenkelig lite. De var faktisk helt like fra dag til dag. Først da gikk det opp for meg at værstasjonen, av en eller annen grunn, ikke hadde oppdatert nettsiden siden søndag 13. januar. Det var den søndagen jeg var der nede og jobbet. Fortsatt var jeg ikke spesielt urolig og det gikk enda noen dager før jeg fikk somlet meg til å titte innom i drivhuset. Allerede i døra fikk jeg bange anelser. Det luktet "knuste" blader. Innenfor døra så jeg haugevis av slappe topper og visne blader. Ved første øyekast så det ut til at gradestokken viste -11. Heldigvis var det "bare" -1,1, men spørsmålet var hvor lenge det hadde vært slik og hvor mye temperaturen hadde variert de siste 10 dagene. Jeg var nesten på gråten og tenkte først at "dett var dett". Det var delvis frossen jord i pottene og det så ganske så mørkt ut for alle mine store Brugmansia, Fuchsia og masse annet, som har sin overvintringsplass i drivhuset. Jeg skrudde allikevel opp temperaturen, i håp om at noe ville la seg redde.

Ennå er det for tidlig å si hva og hvor mye som evt. har tatt kvelden etter kuldebehandlingen, men en inspeksjon i går, viste at det nok har gått bedre enn jeg fryktet med det meste. Mange døde topper og skudd, men mye ser fortsatt saftspent og friskt ut, så jeg håper det beste.

Max                  Min

Det viser seg i ettertid at værstasjonen faktisk har sendt data hele tiden, slik at max og min temperaturene er registrert i tabellene for hver dag. Der ser jeg at gradene har variert fra -4,2 til  4,6 gjennom de 11 dagene. Dermed har det ikke vært minus i veldig lange perioder av gangen, men det er selvfølgelig ikke optimalt med minusgrader i det hele tatt.

Da er sesongen i gang - Frø i jorden

$
0
0
Da begynner jeg å komme i gang med årets frøsådd. For et par uker siden sådde jeg 6 forskjellige kryssninger av Hemerocallis. frø fra Canada, kjøpt via The Lily Auction. Disse er godt i gang med spiringen og stadig flere frø spirer.
Etter utålmodig venting og daglige, håpefulle turer i postkassa, i flere uker, kom endelig frøene fra USA også. 27 forskjellige kryssninger med 5-12 frø i hver pose. Det skulle gi ca. 150-200 frø det........ Får vel nesten håpe at ikke alle spirer ;-)

I går kveld laget jeg ferdig merkelappene, slik at jeg kan se hva som er hva, etterhvert som de vokser til og begynner å blomstre. Morsomt å sammenligne avkommet med foreldregenerasjonen. Disse har jeg laget med lamineringsmaskin, slik at de skal tåle utelivet. Det er en fordel å bruke laserskriver. Utskrift med blekkskriver falmer raskere og blir fort uleselige HVIS det skulle komme litt vann i etiketten. Erfaringsmessig holder slike etiketter minst 2-3 år, men de blir jo litt store og klumpete, så jeg vil ikke ha dem i hele hagen. Bruker dem kun til frøplanter, for å ha litt mer kontroll på hva som er hva.

For en uke siden fikk jeg endelig blodbegerfrø i jorda. Litt sent kanskje, men de rekker å blomstre allikevel, selv om de kanskje begynner litt sent. Samtidig satte jeg noen stiklinger av Bouganvillea og Iochroma australis. Begge disse er litt vanskelige å få røtter på. Så denne gangen forsøker jeg med plastpose over og god varme i vinduet på badet.

På kjøkkenet står 7 eggeglass med frø av forskjellige Echinacea. Frøene har ligget i vann i noen dager og allerede er det hvite spirer på flere av dem. Det samme gjelder Hemerocallisfrøene. De kom i plastposer, ferdig stratifisert. Jeg fylte bare litt vann i hver pose og la dem i vinduskarmen, hvor de får undervarme fra radiatoren. Etter en snau uke spirer det i flere av posene.

Så i dag må jeg få frøene i jorda. Dermed har jeg ikke tid til å sitte her og surre lenger. Arbeidet venter ;-)

Kjære kong vinter, det er nok nå.....

$
0
0
Vi er snart midt i mars. Dagene begynner å bli lange og sola varmer godt, midt på dagen. Men hva hjelper vel det, når gradestokken krabber ned på minus 10-15 grader hver eneste natt. Blir jo ikke vårsmelting av det. Bakken er fortsatt hvit av snø eller belagt med et tykt lag med is. I solhellingene, der det er bart, går telen dypt ned i bakken og det som smelter i sola midt på dagen, fryser til is når kvelden kommer. Jeg forventer ikke sommer i mars, slik vi hadde i fjor, men nå skulle jeg faktisk ønske sol og skyfri himmel ble byttet ut med mildvær og regn i noen dager, slik at vi kunne fått litt fart i snøsmeltinga. På toppen av det hele melder de snø over helga. 10 cm. truer de med på YR :-(

Den eneste trøsten er at det spirer i frøpotter og andre potter, både i drivhus og planterom. En Brugmansia er i ferd med å åpne de første knoppene og stiklingene fra i høst koser seg under plantelyset. De tidligere omtalte dagliljefrøene ser ut til å være ferdige med spiringen. De siste pottene (som fortsatt er svarte) satte jeg ned i kjelleren i dag. De skal få stå litt til før jeg gir dem opp. Så langt har jeg ca. 100 frøplanter av dagliljer og det er vel kanskje nok?

Vinterens frostkatastrofe har fått følger og jeg ser nå at de fleste Fuchsiaene har tatt kvelden. Nesten alle småplantene er døde og de fleste av de oppstammede er tvilsomme. Litt surt når 20-30 oppstammede planter må klippes helt ned. Foreløpig er det jo håp om at noen av dem kommer fra rota, men oppstammede er de definitivt ikke lenger. det var kanskje dette som skulle til for at jeg endelig skulle klare å redusere antall planter. Men....... det er jo alltid muligheter for å få tak i noen nye ;-) Geranium maderense, som jeg gledet meg som en unge til å få i blomst i sommer, klarte heller ikke frosten. 9 lovende, kraftige planter er nå kompost. Men, jeg sier som jeg pleier. Den som gir seg er en dritt. Nye frø er bestilt og på vei i posten. Neste år, får jeg kanskje se dem i blomst.

Enn så lenge får jeg trøste meg med strikketøy og innehaging. Så langt har vinteren vært produktiv på strikkefronten. Barnebarna har fått litt av hvert og nå er jeg straks ferdig med VM-genser til gubben. Vet ikke om jeg tør å begynne på noe mer når den er ferdig. Plutselig er det jo vår og DA er det ikke tid til strikking.

Drivhushaging redder humøret

$
0
0
Jo da, det begynner å hjelpe ute. Snøen tiner, sakte men sikkert og vi har faktisk hatt en natt eller 2 uten kuldegrader nå etter månedskiftet. Men, det er fortsatt et stykke igjen før hagen er "gravbar". Is, snø og tele dekker fortsatt det aller meste av hagen. Kun noen rester av fjorårets synder stikker fram i kantene. Jeg er skrekkelig utålmodig etter å komme i gang, men må nok bare smøre meg med tålmodighet er par uker til. Det blir neppe mulig å gjøre stort ute her før i slutten av april. Bare for  å poengtere det, feier det i skrivende stund ei skikkelig snøbyge over her.

I mangel av hage å pusle i blir det drivhushaging som trøst. Her om dagen fjernet jeg det meste av bobleplasten, slik at jeg kunne få på plass lukeåpnerne. Temperaturer opp mot 40 grader på dagtid er nok i høyeste laget når nattetempen er nede på 4-5 grader. Litt luft gjorde susen og maxtempen sank med 10-15 grader, med en gang. Vannslangen er lagt ut over fjellet og tønnene fylt opp, i tilfelle slangen skulle fryse en og annen dag, i nærmeste framtid.

I kassene med stauder, som ble sådd i januar 2012 og har stått ute siden, har mye spirt. Jeg gravde fram kassene fra snøen for noen uker siden og tok dem inn i drivhuset. I noen av pottene har "gartneren" vært veldig generøs med frøene, så prikling måtte til, allerede kort tid etter spiring. Når 1 liten potte plutselig blir til 30-40 små potter, er det godt å ha stort drivhus og mye hylleplass. 
Her er det så langt 3 forskjellige Iris, Peon, Akeleier, Aconitum, Clematis Recta m.m.
Til min store glede spirer det også i 2 potter med
Glaucidium Palmatum. Blir spennende å se om jeg klarer få dem fram til blomstrende planter etterhvert. Flere Iris er på gang og flere andre er snart prikleklare. Fordelen med sen vår er at jeg kanskje kommer ajour med prikling o.l. før våronna i hagen starter.


I går begynte jeg å se over plantene som har stått i drivhuset i vinter. Mange av Brugmansiaene ser ut til å ha klart frosten OK, selv om mye av det over jorda er dødt. Når jeg rister av jorda, er røttene faste og fine og på mange av dem begynner det nå å danne seg små sugerøtter. De må klippes kraftig tilbake, men jeg har godt håp om nye, friske skudd fra rota på de fleste. Det blir litt som å begynne på nytt, siden mange av dem allerede var fine, små "trær", men sånn er det når eieren svikter og ikke følger med på gradestokken. 
Fuchiaene er det verre med. Der er det blitt mye kompostmateriale. Noen få av de som var oppstammet kommer med små skudd fra rota, men de fleste ser ut til å være helt døde. Så i dag ble de kastet ut fra varmen og ut i snøen. Liten vits i å snuble i 15-20 potter med "dauinger". Heldigvis er det mange som samler på Fuchsia og dermed forholdsvis enkelt å få tak i erstatninger av disse. Det vil ta noen år å få til like mange oppstammede planter igjen, men noe skal man jo ha å pusle med.


I dag har det meste av dagen gått med til å rydde, kaste og sortere. Alle frøplantene av dagliljer er flyttet fra kjelleren og ned i drivhuset og mange av dem er priklet i hver sin potte. 2-3 sekker med plantejord rekker ikke langt når man først setter i gang. Nå gjenstår å få ned noen Engletrompeter, som fortsatt står i kjelleren. De vil ha det bedre i drivhuset nå som det ikke er så kaldt lenger. Dagslys og sol er klart bedre enn lysstoffrør, for plantene. Til slutt plukket sammen en del planter som jeg skal ha med på hagelagsmøte i Porsgrunn i morgen. Der skal jeg vise bilder og snakke om overvintring og stell av Eengletrompeter, Fuchsia og andre "utoginnplanter". Har lovet å ha med planter for salg, så da minker det litt på overskuddet, både i kjeller og i drivhus.

3 dagers salg - overskuddsplanter

$
0
0
Da er jeg ferdig med årets foredrag og plantesalg hos diverse hagelag i distriktet. Salget har gått bra, men allikevel har jeg fortsatt igjen en del planter. Nå er de små og søte og enkle å ha med å gjøre, men jeg vet jo at de, i løpet av noen uker nå, setter fart og blir store. Reduksjon må altså til og siden jeg ikke har nettbutikk lenger, forsøker jeg heller å legge ut noe av overskuddet for salg her. Jeg orker ikke bruke hele våren på å pakke planter, så eg setter strek for bestillinger søndag kveld.

Her er bilde av noen av plantene. Litt variabel størrelse, men jeg sender ikke noe uten at det er tydelige skudd og røtter. Bare de får litt større potter og god jord nå, vil de snart være i god vekst.

Noen av sortene er det kun et par stykker av, mens andre er det flere av. Her gjelder førstemann til mølla. Jeg tar imot bestillinger fram til søndag kveld. Mandag pakker jeg og sender med posten på tirsdag til uka. Jeg vet det er 1. mai på onsdag, men dette er i hovedsak robuste planter, som tåler greit en ekstra natt i pakke :-)

Beholdningen er som følger:
Planter som må inn om vinteren.
Agapanthus hvit, 2-3 skudd, kr. 40,-
Agapanthus blå, 2-3 skudd kr. 40,-
Eucomis Bicolor kr. 50,-
Crinium, rosa "lilje" kr. 50,-
Asarina Scandens, rosa kr. 30,-UTSOLGT
Iris Formosana kr. 50,-
Iris Japonica kr. 50,-
Fuchsia Arborea, kr. 25,-
Rhodohypoxis Baurii, kr. 50,-UTSOLGT
Iochroma australe (Acnistus australis)/Mini Engletrompet, hvit kr. 100,- UTSOLGT
Brugmansia Langenburcher Garten, orange dobbel/fylt kr. 100,-
UTSOLGT
Brugmansia hvit enkel kr. 75,-UTSOLGT
Brugmansia rosa enkel kr. 75,-UTSOLGT
Brugmansia Salmon Perfection, fylt rosa kr. 100,- UTSOLGT
Brugmansia Morgensonne, enkel orange/gul kr. 100,-UTSOLGT
Brugmansia Taylor Dawn, rosa enkel kr. 100,-UTSOLGT
Brugmansia Angels Summertime, store, doble hvite blomster med litt rosa/fersken, kr. 120,- (kun et par planter) UTSOLGT

Brugmansia Maya, variegert bladverk, hvite til cremefargede blomster, kr. 100,-UTSOLGT
Brugmansia Arborea, hvit liten blomst, kr. 100,- (kun 1 plante)UTSOLGT

Plantene sendes uten, eller med minst mulig jord og må pottes opp med en gang de ankommer.

Jeg har også en del frøplanter fra i år av noen stauder. De er priklet, men hvis jeg skal sende, tar jeg dem ut av potta og pakker pent i litt papir og plast, for å spare plass. De fleste er pottet 2 sammen.
Pris kr. 20,-

Sanguisorba menziesii
Iris sanguinea 
Iris longipetala
Iris milesii
Aquelegia variegata(garanterer ikke at alle blir variegerte)
Aconitum variegata (ser veldig helgrønne ut foreløpig)
Clematis recta (kun noen få)

Hvis det er noe som frister, send meg en mail på brugmansia@tkobr.net med bestilling og adresse, innen søndag kveld, så har du pakke i posten i løpet av neste uke. Jeg sender beskjed om kontonr. og total pris når jeg ser hva jeg har igjen underveis.
Porto kommer i tillegg til planteprisen.





Det ble endelig vår og plutselig var det sommer

$
0
0
Jo da, jeg er her fortsatt, men når våren kom på en fredag og sommeren plutselig var her mandagen etter, blir det mye som skal gjøres på en gang og liten tid til å oppdatere og skrive blogginnlegg. Nesten 2 måneder siden forrige innlegg er jo alt for lenge, men det har vært mye å ta tak i ute etter den lange, kalde vinteren og iveren etter å hage har vært større enn iveren etter å sitte og skrive innlegg. Heldigvis har jeg tatt litt bilder underveis, så oppdateringer om Hagen på Knatten kommer, om ikke så brått. Plantene vokser så det knaker og hagen blir stadig utvidet med nye bed og nye planer. I år hager jeg etter innfallsmetoden. Det betyr at jeg begynner med det jeg har lyst til å gjøre den ene dagen og fortsetter dagen etter med noe helt annet. Litt kaotisk mens det står på, men det går da framover og plutselig er jeg ferdig med et nytt prosjekt, uten at det egentlig var DET jeg hadde planlagt å gjøre akkurat da ;-)

I dag har jeg gjort ferdig et nytt staudebed, med KUN planter jeg har drevet fram fra frø. Her er det ingen kjøpe-, eller bytteplanter. Det gir litt følelse av luksus å kunne plukke med seg flere kasser med små og store planter fra drivhushagen og lage et helt nytt, stort bed. Følg med. Tekst og bilder kommer :-)

Et nytt bed blir til

$
0
0
Jeg har lenge irritert meg på et område på nordsiden av huset. Her er det bratt grassbakke som skrår i flere retninger. Gressklipperen er tung og jeg sliter "ræva av meg" de gangene jeg må klippe her. Det nytter ikke å kjøre langsetter. Da er jeg nemlig redd at både jeg og klipperen vil gå kast i kast nedover lia. Mosen har mer eller mindre tatt over for gresset og Soleiene og Løvetannen storkoser seg, med sine lysende gule blomster. I nedkant står det en enorm Skjærsmin, som går under navnet "Monsterbusken". Den er nok 2-2,5 meter høy og 5 meter bred. Denne trenger sårt til en barbering/fornying. Det skal gjøres så fort den er avblomstret for i år. Har ikke hjerte til å ta den nå når den står full av knopper.
Selv om skråningen heller mot nord-nordvest er det mye sol her. Faktisk sol fra tidlig formiddag til utpå kvelden, nå om sommeren. Litt begrenset om våren, før sola kommer skikkelig over hustaket.

For en ukes tid siden var det nok grubling. Jeg begynte nederst, mot Skjærsminen. Røsket opp Fagerfredløs, gress og mose og jobbet meg, sakte men sikkert, oppover i skråningen. Det er også litt fjell i området, så stedvis ble det mer bart fjell i dagen.
Det ble noen turer fram og tilbake med trillebåra full av grastorv og røtter, før jeg kunne si meg fornøyd.





Tanken var å lage noe tilnærmet vedlikeholdsfritt, for å slippe å måtte stå i denne skråningen å jobbe, mer enn høyst nødvendig. Busker og vintergrønt,med markdekke av aviser og bark, var tanken. Men..... det er ikke alltid fornuften vinner over lysten til å plante noe mer fargerikt og spennende. Når man i tillegg har en drivhushage hvor det står hundrevis av stauder på vent, ja da går det som det må gå. Et annet argument for noe litt fargerikt er at bedet er synlig fra de store stuevinduene. Det er jo hyggelig å ha noe pent å hvile øynene på når man kikker ut.

Planter som skal i det nye bedet
Drivhushagen

 I går fikk jeg hjelp av gubben til å få kjørt opp store kulestein og 3-4 kasser med stauder. Mot plenen i overkant ble det en kant, hvor jeg nå har lagt tykk duk og kulestein, for å hindre at gresset "renner" ned i det nye bedet. Jeg bestemte meg underveis for at dette bedet skulle beplantes KUN med planter jeg har sådd og drevet fram selv. Her skal det ikke inn hverken kjøpe- eller bytteplanter.






Planteliste (de i blått er blomsterstore planter):
10 Lupin "Tutti frutti". Frø fra Thompson & Morgan
12-15 Hemerocallis hyb. frøplanter sådd i vinter, frø fra USA og Canada
8-10 Primula Japonica, frø fra egen plante
8-10 Pulsatilla i flere farger, hvitt, rosa, lilla. Frø fra STA
2 Paeonia mørk rød gammel sort, frø fra egen plante
3 Paeonia "Wind Chimes", frø fra Staudeklubben
3 Thalictrum aquilegifolium, egne frø tror jeg
3 Tanacetum coccineum, Rosekrage mørk
3 Tanacetum coccineum, Rosekrage (rosa eller mørk usikkert)
3 Scabiosa caucasica (blå tror jeg)
1 tue med Campanula Medium (må følges litt med på, da det ser ut til at den sender ut en del utløpere)
3 Platycodon, med blå fylte blomster iflg. frøposen.
3 Clematis Recta, frø fra staudeklubben.
3 Campanula Lactiflora, alba (må nok også følges litt med på ang. spredning) 



Nå mangler jeg bare noe litt tett og lavt i framkant, mot fjellet, som kan binde jorda litt, slik at det ikke sklir ut alt for mye igjen. Det skulle ikke forundre meg om jeg finner noe i pallekarmene mine, som kan brukes til det formålet også.

Noen av plantene er allerede kraftige, blomstrende planter, mens en god del fortsatt er små, på "barnehagestadiet". Jeg har helt sikkert plantet for tett, men det er alltid mulig å flytte ut noe, etterhvert som det vokser seg til. Dagliljene er nye kryssninger og vet jeg jo ikke hvordan blir. De som passer dårligst inn i fargeskalaen, får vike og finne andre steder å bo.

Jeg har ikke tilført noe jord, kompost eller gjødsel i jorda her. Satser på at jorda er god nok som den er. Jorda er litt leirete og holder godt på fuktigheten, virker det som. Nå skal jeg la plantene få etablere seg litt, før jeg tilfører litt gjødsel i form av fullgjødsel el.l. om et par uker.
Aviser og bark får jeg vurdere etterhvert. Blir det alt for mye ugrass, er nok dekke løsningen. Nå skal jeg ut med høytrykkspyleren og se om jeg kan få fjernet mosen som er på frammars på fjellet som har ligget bart fra tidligere.

Det ble endelig sommer og det blir lange kvelder i hagen.

$
0
0
Etter at mai og juni har bydd på kaldt og vått vær, har juli så langt vist seg fra sin beste side. Dag etter dag med sol, lettskyet og gode temperaturer, uten at det så langt har vært uutholdelig varmt. 20-25 grader er ypperlig hagetemperatur. Litt vind gjør det hele perfekt, bortsett fra enkelte dager, hvor det er "blåsbortvær". Alt regnet og det kjølige været på forsommeren, etterfulgt av sol og varme har virket som steroider på plantene. Det vokser så det knaker, men nå begynner det å bli stedvis tørt, så sprederen er i gang så mye jeg kan.

Forsettet mitt i våres, om at jeg ikke skulle ha så mange mål og planer denne sommeren, har vist seg å være en lur beslutning. Uten at jeg egentlig har planlagt noe som helst, har jeg fått gjort en hel masse. Noe er ferdig, mens mye er påbegynt og halvferdig. Med flere påbegynte prosjekter i gang på en gang, er det aldri vanskelig å finne noe å gjøre, som jeg også har lyst til akkurat da.

Bedet i nordveggen, som jeg laget etter Darwinimporten i 2011 har virkelig vokst seg til. Det har faktisk vokst så mye at jeg nå måtte i gang med å flytte og omorganisere litt. Noen tabber gjør man underveis, men det gir nye erfaringer og lærdom til senere. Astrantia egner seg f.eks. dårlig som kantplante og noen av dem blir raskt så store at de kveler andre planter, som Hosta.
 

Den neste utfordringen ble da hvor jeg skulle få plass til det jeg måtte flytte/fjerne..... OK, bare å gå på med krum hals. Jeg har uansett aldri vært helt fornøyd med den snorrette bedkanten, men fram til nå har jeg ikke hatt ork til å gjøre noe med den. Hageslangen ble lagt ut som "prøvekant" og etter litt prøving og feiling, var jeg fornøyd og kunne sette spaden i bakken.

Resultatet ble slett ikke verst. Vennligst se bort i fra de gamle hagemøblene, i bildekanten, som står på vent for å bli kastet ;-) Diverse Hosta har kommet fram i lyset. Kanskje de nå endelig skal få vist seg fra sin rette side. Planter som skal være 30-50 cm. høye er foreløpig bare en skygge av seg selv. 4 forskjellige Astrantia er flyttet inntil veggen, noen flere Hosta  er reddet fra drukningsdøden under andre, større Hosta, i et annet bed og en del "potteplanter" fra vårens shopping har endelig kommet i jorda. Det ser litt glissent ut foreløpig, men jeg gjetter at jeg allerede til neste år, må til å flytte på noe igjen. Begrensning er ikke min sterke side og så lenge jeg har planter for hånden, har jeg en tendens til å plante alt for tett.


 Litt nærbilder av bedet slik det ble. I hjørnet mot steinmuretn på det første bildet kommer det etterhvert en utekran og plass til hageslangen. Der er det fjell helt oppe i dagen, så planting nytter ikke her.
Jeg var litt bekymret for hvordan det ville gå å flytte og dele planter nå som det er så varmt og tørt, men så langt ser det ut til å gå strålende. Bildene er tatt ca. 1 døgn etter at jeg plantet og foreløpig ser plantene uforskammet friske ut. Jeg må nok passe på litt med vann framover, til de har fått etablert seg litt.








Fjellhagen og dens utfordringer og nytt bed på kanten av stupet.

$
0
0

Finværet fortsetter og med knallblå himmel, 28 grader i skyggen og nesten vindstille, var det nesten for varmt til å hage i dag. Men, den som gir seg er en dritt, så jeg tok et overblikk over hagen og bråbestemte meg for at i dag hadde jeg endelig lyst til å ta en grundig ryddesjau i fjellhagen. Vinteren har ikke vært snill med plantene her i år. Det lå et tykt lag med is over store deler av plantene, fra desember til april. Jeg fryktet det verste og det gikk som jeg tenkte. Mange døde, eller sterkt reduserte planter. Utover våren har det vært fritt fram for ugrasset, i de åpne områdene, hvor staudene har forsvunnet.

Selv den hardføre Saxifraga Urbium, er redusert fra ei stor, fin tue, til en haug med visne blader og stengler. Kun noen få grønne skudd og blomster igjen. Heldigvis har jeg masse av den rundt forbi, så jeg skal nok få fylt igjen hullene. De flotte tuene med Saxifraga Cotyleidon er heller ikke så flotte lenger. Kveke, småsyre og kløver har snart overtatt hele gropa de vokste i.

Oppe på toppen, hvor jeg i fjor plasserte en del småplanter midlertidig, ser det heldigvis ut til å ha gått bra med det meste. Forskjellige Saxifraga, en del fylte Aurikler, noen små Takløk og noen tuster med lave Dianthus, kommer fint, om enn noe redusert pga de siste ukenes tørke og dårlig gjødsling tidligere i år. Litt ugras her også, men ikke stort å klage over. Barnåler og kongler derimot....... Ja, det sier seg vel selv, at det skaper en del jobb, når man setter seg fore å anlegge bed på toppen av en kolle, hvor det står 6-7 furuer av medium størrelse. Flere bøtter med barnåler og kongler er sopt sammen og kastet.
En annen ting, som kan være greit å tenke på, er at det har lite for seg å bruke kongler for å markere skille mellom, i utgangspunktet like planter, men med forskjellige farger. Det virket veldig lurt i fjor, da jeg delte en del fylte Aurikler, å markere skillet mellom fargene, med kongler. NÅ derimot, var det ikke like lurt. Det var ikke så enkelt lenger å se hvilke kongler jeg hadde lagt ut og hvilke som var falt ned i løpet av vinteren.

Jeg jobber meg, sakte men sikkert, fra toppen og nedover. Sopte, klipte, luket og spylte. Etter 7-8 timer, fortalte ryggen meg at det var på tide å gi seg for i dag. I morgen er det nye muligheter og nye gevinster. Regner med at jeg kommer i mål i helga, slik at jeg igjen kan sitte på terrassen, uten å irritere meg over ugrass og døde planter.

Et annet prosjekt, som jeg har jobbet med de siste dagene, er også i fjellhagen. Forbi "dammen" (som ennå ikke er ferdig) på kanten av stupet, ned mot pallekarmer og uthus. På det første bildet i innlegget, ligger plassen i øvre, høyre bildekant. Her var det et villniss av bringebær/bjørnebær, kveke, brennesle, små trær, m.m. Da vi flyttet inn her for 4 år siden, ryddet vi det verste, med ryddesag og saks, men i fjor begynte jeg på den møysommelige jobben med å renske fjell, sprøyte og røske vekk røtter og ugrass. Ny runde med sprøytekanna i våres, før jeg nå endelig følte at det var klart for å fylle på med jord og begynne plantingen.

Her står sola på fra tidlig formiddag til kvelden. Jorda er løs og sandete og selv om jeg har blandet inn noen sekker med kjøpejord, blir det nok forholdsvis tørt her på fjellhylla. Derfor har jeg forsøkt å bruke tørketålende planter. Forskjellige Echinacea, Saxifraga, lave Dianthus, Erysimum, Scabiosa, noe lavt gress, Lavendel og kronen på verket, en Robinia Preudoacasia "Twist Baby". denne fant jeg på 50% salg hos EK plantesalg i Sandefjord her om dagen. Et nydelig lite tre, med grener litt som Vrihassel. Selv bladene er litt "vridd". At det blomstrer med hvite klaser av blomster om våren, er jo også et pluss. Her har jeg også plassert 3 Eucomis Bicolor. De har jeg tenkt å teste herdigheten på, ved å la dem stå der i vinter. Det kan gå, men jeg føler meg slett ikke trygg. Uansett har jeg flere av dem, så det er verd forsøket. Det er fortsatt plass til litt flere planter, så bare jeg får tatt en ny runde i hagen, finner jeg nok noe mer som kan passe inn. Mulig at jeg også vil teste ut herdigheten på Iris Formosana og Japonica her. Det er såpass godt drenert her, at hvis det er mulig, vil det kanskje gå bra.













Det er litt vanskelig å få tatt bilde av hele bedet på en gang. Bak meg her er det nemlig 3 meter loddrett fjellvegg, som går ned til "barnehagen" og uthuset.  Det neste bildet er tatt fra "barnehagen" for et par år siden. Kanten oppe til venstre, med alt krattet på (slik så det ut der jeg har laget bedet også), ligger en drøy halvmeter lavere enn det nye bedet. Nå holder jeg på å fjerne alt på denne kanten. Teorien er at det er penere med rent fjell, enn mengder av kratt og ugrass. Mindre ugrassfrø vil det også bli, særlig i pallekarmene, som får alt som ramler ned fra kanten.

Dette siste  bildet illustrerer litt høydeforskjellene her. For mange år siden var det et steinbrudd på det som nå er vår tomt. Derfor disse bratte, rette fjellveggene rundt forbi. Det gir hagen variasjon, men er stedvis utfordrende. Særlig for meg som har et snev ar høydeskrekk. Jeg truer meg til å holde på og stort sett går det greit, men av og til blir jeg litt svimmel, når jeg holder på for nær kantene.

Så er det bare å håpe at arbeidslysten og ryggen fortsatt er på plass i morgen, slik at jeg kan få ferdig det jeg har begynt på i dag. Må nok en liten runde i hagen og pallekarmene, for å finne noen nye planter som kan puttes inn både i den gamle fjellhagen og i det nye bedet.









Aviser, en flott ressurs i kampen mot ugrasset

$
0
0
Mange bruker duk for å dekke over eksisterende ugrass og hindre nytt i å spire. Oppå duken, mellom plantene, legger de gjerne bark, grus eller stein av forskjellig størrelse og grovhet. Dette er en grei løsning i bed og områder hvor det skal plantes busker, trær eller stauder som bare skal stå der. I bed hvor det stadig gjøres forandringer og flyttes/tilføres planter, vil duken fort bli et irritasjonsmoment. Uansett hvor man setter spaden, dukker denne forgjortede duken opp. Det må klippes hull til alle nye planter og dukrester stikker opp av dekket rundt plantene, hvis man ikke er påpasselig med å få lagt alt pent ned igjen.

Jeg foretrekker derfor å bruke gamle aviser som jorddekke, i bed hvor jeg kjemper en kamp mot ugrass og ønsker det mer vedlikeholdsfritt. I dag har jeg lyst til å fortelle litt om hvordan jeg gjør det og samtidig vise at resultatet fortsatt er like bra etter 3-4 år.

Første gang jeg brukte aviser var i skråningen foran drivhuset. Her plantet jeg mengder av Hosta. Jorda var full av rotugrass, som kveke, kløver og brennesle og inneholdt masse frø av ettårige ugrass som Vassarve og annet plagsomt ugras, som tittet opp så fort jeg flyttet på litt jord.

Først luket jeg bort det meste som hadde grodd opp. Bearbeidet jorda litt og plantet ned forskjellige Hosta. Deretter la jeg en haug med gamle aviser i ei balje med vann og lot det trekke en times tid. Våte aviser er mye enklere å ha med og gjøre, enn tørre. De former seg lett etter underlaget og de blåser ikke så lett avgårde. Avisene la jeg godt inntil og rundt alle de små Hostaplantene. Det er viktig at avisene legges med god overlapp, slik at det ikke blir noen gliper mellom dem, som ugrasset kan finne veien opp gjennom. Jeg legger dem slik at det blir dobbelt opp med avis, nesten over alt. Et slikt lag med aviser slipper ikke gjennom noe lys og ugrasrøtter og frø, som ligger under, vil dø av lysmangel.

Når alt var dekket med avisene, la jeg på 10-15 cm. med bark, slik at ikke en eneste overskrift var synlig. Dette var 3 år siden og fram til nå har jeg ikke brukt mye energi på å luke her. En liten halvtime hver vår og høst, for å fjerne visne blomsterstilker og blader + en runde eller 2 med fullgjødsel vår og sommer, er alt som skal til.

I nedkant av Hostaene satte jeg rosetter av Saxifraga x urbium. En flott bunndekker, som jeg er blitt utrolig glad i, etter at jeg fant den her på Knatten den første sommeren. En slik tue kan deles opp i flere hundre små rosetter, som hver og en raskt blir til en ny, tett tue av mørkt bladverk. Blomstene på forsommeren er en ekstra bonus. De er utrolig vakre, når tusenvis av små rosahvite blomster, danser på stilkene sine, over bladverket. Rundt disse la jeg bare litt bark, ikke aviser. Allikevel er det knapt noe gress å se i tuene, selv om gresset vokser halvmeterhøyt i grøfta rett i nedkant.

I dag er det ca. 3 år siden jeg gjorde dette. Som nevnt har jeg knapt gjort et arbeidsslag i dette bedet siden. Hostaene vokser og trives og ugrasset........ tja, det har jeg fortsatt nok av andre steder, men her glimrer det med sitt fravær. Vel, hele bedet er ikke ugrasfritt. den delen av bedet som ligger foran drivhusdøra ser ikke ut. Her er det bare bittelitt bark og ingen aviser og ugrasset stortrives. Bare jeg får tid, skal det aviser og mer bark på også her.


Etter denne erfaringen skal det kun brukes duk i denne hagen, der hvor det legges grus. Avisene sorteres pent ut av papirdunken og lagres til senere bruk. At det også er litt miljøvennlig også, gjør jo ingenting :-)

I fjellhagen, som jeg skrev litt om i forrige innleg, har jeg brukt samme teknikk. I gangstiene legger jeg aviser, bark og noen tråkkesteiner. Der hvor jeg skal plante, har jeg fjernet det som er verd å ta vare på av planter, rensket dem for ugrass og så røsket vekk det grøvste av ugrass og planterester. Deretter legger jeg aviser og et lag med ny jord på toppen. Jeg forsøker, i størst mulig grad, å plante uten å lage hull i avisene. De fleste plantene her tåler litt hardhendt behandling, så mest mulig jord ristes av, før jeg setter dem pent ned i den nye jorda. Tanken er at røttene etterhvert vil vokse ned i avisene og ned i jorda under, mens de tette avisene hindrer det som er igjen av røtter under, å spire igjen. Hvordan dette går på sikt, vil vise seg om et år eller 3. Uansett ser fjellhagen vesentlig bedre ut nå, enn den gjorde for en ukes tid siden. I og med at mange av plantene har fått litt hardhendt behandling i prosessen, må jeg nok passe godt på med vanning framover, til de får etablert seg på nytt og kommet i vekst.

Slik så det ut for en uke siden.

 

 og slik ble det



Hemerocallis - dagliljer. Nå er jeg møkk lei feilmerking

$
0
0
Dette innlegget kunne vel egentlig hatt tittelen "Finn fem feil".

Jeg har etterhvert pådratt meg en god del Dagliljer. Det er nok blitt ca. 50 navnesorter, til nå. Noen fått, noen byttet og noen kjøpt. De fleste stammer fra en import for et par år siden og en del er kjøpt på nett fra forhandlere her i Norge. Jeg skylder på ingen måte på de som videreselger dette. De kjøper gjerne barrotsplanter og har liten, eller ingen, mulighet til å kvalitetssikre at det er riktig sort de får. Feilen ligger hos produsentene som jeg mistenker mer eller mindre å bevisst lure kundene ved å levere sorter som er raske å produsere og som de har mye av og selge dem med et mer attraktivt navn/bilde. Alternativt er det mye bildemanipulering ute og går, men i de fleste tilfellene er ulikheten FOR stor til at det kan være årsaken.

Her er noen eksempler fra min hage. Mine bilder til venstre. Bilder fra nettet til høyre:

Hemerocallis Tecquila and lime. Jeg kjøper normalt ikke gule blomster, men siden denne hadde det fine grønnskjæret, lot jeg meg friste. Ikke mye grønnskjær i den "gulingen" som blomstrer hos meg nå. Denne skulle egentlig dufte. Det gjør den heller ikke. Jeg har fått hjelp til identifiseringen og tror den jeg har fått heter "Sunny Bit".
 



Hemerocallis Eleonore, import fra Nederland i 2011.



















Hemerocallis Fire and Fog, også import i 2011. Min plante har jeg nettopp funnet ut at et Nile Crane. Pen blomst, for all del, men det var ikke den det skulle være og slett ikke en jeg ville valgt, hvis jeg hadde sett dette bildet.

 

 

Hemerocallis Wild Horses. En litt dramatisk kombinasjon, med kontraster som jeg falt pladask for. Også import fra 2011. Endte opp med å bli en gul, kjedelig sak, med rødbrune tegninger i midten. Tror det er Bonanza.
 

















Hemerocallis Martina Verhaert, også import i 2011. Samme rekkefølge her. Snakk om nedtur da den blomstret første gangen. Har vært bombesikker på at jeg hadde surret med merkelappene, men det er lite sannsynlig. Alle importplantene hadde jeg 2-3 av hver og dermed er de ganske enkle å skille ut, siden jeg normalt aldri kjøper mer enn en av hver sort.




















Er det rart man blir lei og forb..... ? Da er det tross alt bedre med hybrider da. Frøplanter som man ikke aner hva det blir utav, før de plutselig en dag åpner den første blomsten. Jeg fikk noen frøplanter av en hagevenn for et par år siden og i år har flere av dem vist seg fram fra sin beste side. Her er et par av favorittene så langt.
 

Disse skal helt klart tas vare på og få fine plasser i hagen. Foreløpig står de i drivhushagen, men det varer nok ikke lenge ;-) Den første hadde 8 kronblader på den første blomsten, men de senere har hatt normalt antall, nemlig 6.

Til neste år håper jeg en del av frøplantene fra i vinter vil begynne å blomstre. Nesten 100 forskjellige står nå plantet i drivhushagen for å vokse seg til. Noen få har allerede fått plass oppe i hagen, i nye bed.

Noen ganger skjer alt på en gang.

$
0
0
Vanligvis er jeg forholdsvis alene med hagingen her i huset, men av og til trenger jeg litt hjelp. Særlig når det blir snakk om større mengder jord, stein, bark o.l. trår gubben til med en hjelpende hånd. Det skjer ikke så ofte, men når først noe skjer, ja da skjer det mye på en gang. for litt siden begynte jeg å jobbe med "Kantbedet" på østsiden av huset. Det begynte egentlig som en liten rydde- og lukesjau, men så skjedde det som så ofte skjer. Ting utvikler seg og plutselig hadde jeg gravd opp nesten alle plantene i bedet. Germanske Iris, som stod inneklemt mellom andre stauder og som ikke har blomstret på flere år, flere Phlox i knopp/blomst, Kulestistler, Dagliljer, Peoner, Aurikler m.fl. lå der, med "beina i været". Når plantene først var oppe, var det enda enklere å se at her trengtes mer jord. 10 sekker med billig sekkejord fra plantasjen, ble som et musepiss i havet.

Jeg klaget min nød til husbonden og et par dager etter, ble det levert 8-10 kubikk med jord på gårdsplassen. Innen jeg kom hjem fra jobb, forrige fredag, stod gravemaskinen på plass. Klar til å lempe ut jord, der hvor jeg pekte. Det er liksom ikke småtteri av maskiner, som kommer her, når noe skal gjøres.
I løpet av noen kveldstimer var bedet fyllt opp med 15-20 cm. ny jord. I tillegg har jeg fått masse jord i "kroa" bak Hostabedet, et par skuffer i et påbegynt Iris-/Dagliljebed og en god haug til rest, som jeg har brukt litt her og der, ettersom jeg jobbet meg videre i bedene.

Nå har de fleste staudene fått jord på beina igjen. Forhåpentligvis bedre organisert enn før, slik at alle vil trives og blomstre godt til neste år. Her er det en Magnolia Susan i midten og forskjellige peoner i innerste ring. Deretter følger en ring med roser, noen som stod her og en del nye som skal handles til våren igjen. Mellom rosene har jeg mange Iris Germanica, fylt Matrem, noen Echinacea og litt annet. I kanten har jeg mengder av Aurikler. I spissen ned mot asfalten står det bl.a. enkel og fylt Blodrot, en Lammeøre og en variegert Saxifraga x urbium. Dagliljene er samlet litt lenger bort og en del storvokste Iris Sibirica er fjernet. De har fått plass i et nytt bed, foran Hortensiahekken, som skimtes i bakgrunnen. Til høsten skal jeg få satt ned en del vårløk. Fortrinnsvis krokus og lave Iris. Jeg orker ikke tulipaner, som skal stå der i ukesvis med halvvisne blader. Jeg har også satt av plass til Hepaticaene mine, som ikke trives der de står i dag. Jeg tenker å blande inn litt grus, for å gjøre jorda litt luftigere, akkurat der de skal stå. Nå håper jeg dette blir en mer vellykket sammenplanting og at alt vil få lys og luft nok, til å trives sammen.

I uka som har gått har jeg, sakte men sikkert, jobbet meg videre bortover kanten, samtidig som jeg har jobbet med det nye bedet langs Hortensiahekken. Mange Hemerocallis og Iris er flyttet og mange er gravd opp og plantet ned igjen, etter at jeg har fylt på med jord i bedet. Jeg er fortsatt ikke ferdig, så fortsettelse følger :-)

Mister engletrompeten din blader? Ikke fortvil, det er ganske normalt

$
0
0
Av og til får jeg fortvilte spørsmål fra folk som har engletrompeter, som ikke forstår hva de gjør galt. Plantene deres får masse vann og gjødsel, men allikevel gulner bladene og faller av. Særlig om dette skjer på sensommeren blir gjerne svaret mitt; "Ikke noe å bekymre seg for.  Det er helt normalt". Jeg skal prøve å forklare min teori.

Om våren, når plantene nettopp er tatt fram fra vinterdvalen og har begynt å vokse. Kan årsaken til bladfelling og misfargede blader, faktisk være at de får for mye vann/gjødsel. Etter vinteren har de lite sugerøtter og dårlig evne til å ta til seg store mengder vann og næring. Står de da og er klissvåte på beina hele tiden, vil røttene råtne og planten dø. Jeg har ikke tall på hvor mange planter jeg har drept ved å være for snill med dem, gjennom vinteren og våren. Når bladene henger, er det jo naturlig å tro at de mangler vann. Etterhvert har jeg heldigvis lært at det faktisk kan være motsatt. Hvis mulig er det lurt å løfte rotklumpen ut av potta, for å sjekke om det er fuktig nedover. Selv om jorda er tørr på overflaten er det ikke sikkert det er tørt nedover i potta. Dette er også viktig å sjekke når plantene tas inn for vinteren. Er jorda klissvåt, lønner det seg å bytte jord, slik at det blir tørrere.

Brugmansia Maya, med årets første knopper. Sent men godt.
Om våren og forsommeren er det bladene som blir prioritert og som vokser så det knaker. Da brukes all energi til å vokse og for å vokse trenger de klorofyll, som dannes i bladene. I denne perioden er det viktig med mye vann og gjødsel. Gule blader og dårlig vekst, tyder på for lite gjødsel. Hvis plantene, til tross for godt stell og nok "mat", bare vokser og vokser og ikke viser tegn til å danne knopper, er det på tide med en liten "sjokkbehandling", for å få dem i gang. Jeg dropper da gjødsel en stund og lar dem tørke en gang eller 2. Ikke tørke slik at de dør, men slik at de henger skikkelig med bladene og de faktisk tror at det begynner å haste, hvis de skal rekke å formere seg. Etter en slik behandling er det som regel ikke lenge før de begynner å dele seg i toppene og de første bitte små knoppene blir synlige.

Nesten over natta går bladene fra å være grønne til gule
Når Engletrompetene begynner å sette knopper, virker det som de konsentrerer seg helt og fullt om blomstringen. Bladene blir prioritert bort, til fordel for de vakre blomstene. Målet med blomstringen er jo å få dannet frø og formert seg. I denne perioden er jeg litt forsiktig med gjødslingen. Dette fordi jeg har erfart at enkelte sorter har lett for å kaste knoppene, hvis de får for mye gjødsel. Jeg tror i hvert fall det er årsaken. Ganske surt når du går i spenning og venter på de første blomstene og kommer hjem en dag og finner alle knoppene på bakken rundt planta.

Planter som står i full sol gjennom de varmeste dagene, vil ofte henge litt med bladene. Dette betyr ikke nødvendigvis at de er tørre, så ikke pøs på med vann med en gang du ser slikt. Sjekk om jorda er våt først. Planter med mye og stort bladverk her stor fordamping fra bladene, på varme dager. De sliter ofte med å trekke opp nok vann når det er som varmest og dermed blir bladene litt slappe. Så fort sola blir svakere, retter de seg opp igjen.

Avslutter med et par bilder som viser forskjellen på sideskudd og Y, som jeg har skrevet om tidligere. Husk IKKE beskjære nedenfor den første Y-en på engletrompeten, hvis du vil ha tidligere blomstring.

Typisk Y, der den første knoppen dannes

Dette er et sideskudd og ingen Y. Har derfor ikke noe med knoppsetting å gjøre.


Nytt år - nye spirer

$
0
0
Året 2014 var ikke mange timene gammelt, før jeg installerte meg i kjelleren med frøposer, jord og potter. Det har kriblet i såfingrene en stund, men det er tryggest å vente til jula og alt som hører med er over. Trevle tider fører gjerne til at små frøpotter blir glemt og eventuelle spirer dør, før de i det hele tatt får en sjanse. 1. januar er en fin dag å begynne en ny hagesesong på. I år klaffet det også slik at 1. januar også falt på en fullmåne, noe som visstnok skal være et gunstig tidspunkt for å starte opp sovende, små frø.

I år har jeg bestemt meg for å satse mer på sommerblomster og prioritere bort staudene. Noen få staudefrø har blandet seg inn mellom alle sommerblomstene, men i hovedsak er det fargerike og vakre ettåringer, som skal dyrkes i 2014. I flere omganger har jeg bestilt frø fra Swallowtail gardens. Siste forsendelsen, er forhåpentligvis på vei i posten i disse dager. Gode priser, spennende utvalg og problemfri leveranse, gjør at disse kan anbefales.

I år tester jeg ut å bruke badegulvet til spirested. Plastkasse med lokk og undervanningsmatte i bunnen.
Om det var fullmånen eller undervarmen fra badegulvet som gjorde det, skal jeg ikke spekulere i, men etter 2 døgn, så det slik ut i de 4 pottene med Gazania. 2-3 ukers spiretid stod det på frøposene. Deretter har det spirt noe nesten hver dag. Pr. i dag har jeg flyttet ut følgende av spirekassa: Gazania (2 døgn), Rosa Pampasgress (3 døgn), Irish Moss/Sagina sublata (4 døgn), Buddleia davidii (6 døgn), Hvite jordbær (6 døgn).
Frøene til Hibiscuss Syriacus virket harde, så disse bestemte jeg meg for å bløtlegge i noen døgn først. Etter 2-3 døgn i vannglass på kjøkkenbenken, begynte flere av frøene å sprekke opp. I går havnet de i jord og ble plassert i plastkassa, sammen med det som fortsatt står igjen der.

Så langt har jeg bestilt følgende frø til sesongen:
De med x foran ble sådd 1. januar og de med xy er satt ut til stratifisering.

Fra Ebay/EBAYINHEATHER@YAHOO.COM
I denne forsendelsen er jeg litt i tvil om hvorvidt det  jeg har kjøpt vil vise seg å bli det som er lovet. Prisen pr. frøpose var jo ikke direkte avskrekkende, så jeg syntes det var gøy å prøve. Hvite jordbær med røde frø og sorte roser...... Vel vel, det blir spennende å se hva det viser seg å bli ;-)

X 50 MIXED COLORS ROSE OF SHARON HIBISCUS Syriacus Flower Tree Bush Seeds Mix
Item# 330972849523
$1,00 USD1$1,00 USD
xy 5 BLACK ROSE Rosa Bush Shrub Perennial Flower Seeds + Gift & Comb S/H
Item# 221261290227
$1,00 USD1$1,00 USD
x 50 IRISH MOSS Groundcover Heath Pearlwort Sagina Sublata White Flower Seeds
Item# 321024559812
$1,00 USD1$1,00 USD
1200 MIXED COLORS CORAL BELLS HEUCHERA Shade Flower Seeds + Gift & Comb S/H
Item# 221099928645
$1,00 USD1$1,00 USD
x 100 MIXED COLORS BUTTERFLY BUSH Buddleia Davidii Flower Seeds + Gift & Comb S/H
Item# 221187689062
$1,00 USD1$1,00 USD
xy 10 WHITE JAPANESE ROSE Rosa Rugosa Alba Bush Flower Seeds +Gift & Comb SH
Item# 320894278407
$1,00 USD1$1,00 USD
100 KOCHIA Scoparia / Burning Bush / Mexican Fireweed Shrub Seeds *Comb S/H
Item# 330990743208
$1,00 USD1$1,00 USD
x 50 NORTHERN HIGHBUSH BLUEBERRY BUSH Fruit Seeds Pre Stratified + Gift & Comb S/H
Item# 221259746361
$1,00 USD1$1,00 USD
x 100 WHITE SOUL STRAWBERRY Fragaria Vesca Fruit Flower Berry Seeds *Comb S/H
Item# 321172956092
$1,00 USD1$1,00 USD

Fra Swallowtail:

x ASTILBE, SHOWSTAR - 50 SEEDS$1.991    $1.99
x DINOSAUR FOOD - 50 SEEDS$3.491    $3.49
x DINOSAUR FOOD, FRILLED - 50 SEEDS$3.491    $3.49
ICE PLANT, TABLE MOUNTAIN HARDY - 50 SEEDS$1.991    $1.99
PAINTED DAISY, ROBINSON'S SINGLE MIX - 250 SEEDS$1.991    $1.99
x PAMPAS GRASS, PINK FEATHER - 100 SEEDS$2.492    $4.98
POPPY, PIZZICATO ORIENTAL- 150 SEEDS$2.991    $2.99
x PRIMROSE, GOLD LACE - 10 SEEDS$1.991    $1.99
x PRIMROSE, PRIMULA X PUBESCENS - 50 SEEDS$1.991    $1.99
xy ROSE, ANGEL WINGS MINIATURE - 25 SEEDS$1.991    $1.99
x SEMPERVIVUM, WINTER HARDY MIX - 500 SEEDS$2.991    $2.99
VERBASCUM, KATIE'S CANDLES MIX - 500 SEEDS$2.491    $2.49

x GAZANIA, GAZOO CLEAR VANILLA JUMBO PKT - 100 SEEDS$4.991    $4.99
x GAZANIA, KISS AND TELL MIX JUMBO PKT - 100 SEEDS$3.991    $3.99
x GAZANIA, KISS MAHOGANY - 30 SEEDS$2.991    $2.99
x GAZANIA, KISS ROSE JUMBO PKT - 100 SEEDS$3.992    $7.98
OSTEOSPERMUM, AKILA MIX - 10 SEEDS$4.991    $4.99
PORTULACA, MARGARITA MIX - 25 MULTI-PELLETED SEEDS$1.991    $1.99
PORTULACA, SUNDIAL MIX - 50 SEEDS$1.991    $1.99
PORTULACA, TOUCAN HOT MIX - 50 SEEDS$3.491    $3.49

AGERATUM, DIAMOND BLUE - 50 SEEDS$1.991    $1.99
ALYSSUM, WONDERLAND COTTON CANDY MIX - 500 SEEDS$2.251    $2.25
BACHELOR'S BUTTON, BLACK BALL - 400 SEEDS$1.991    $1.99
BACHELOR'S BUTTON, RED BALL - 1/8 OUNCE$1.991    $1.99
IMPATIENS, TEMPO BURGUNDY - 30 SEEDS$2.491    $2.49
IMPATIENS, TEMPO WATERMELON - 30 SEEDS$2.491    $2.49
IMPATIENS, XTREME LAVENDER - 30 SEEDS$2.491    $2.49
IMPATIENS, XTREME ROSEY MIX JUMBO PKT - 100 SEEDS$4.991    $4.99
IMPATIENS, XTREME VIOLET - 30 SEEDS$2.491    $2.49
LOBELIA, REGATTA LILAC SPLASH - 1,000 SEEDS$1.991    $1.99
LOBELIA, REGATTA MIDNIGHT BLUE - 1,000 SEEDS$1.991    $1.99
LOBELIA, REGATTA WHITE - 1,000 SEEDS$1.991    $1.99
PETUNIA, DOUBLE CASCADE MIX - 35 PELLETED SEEDS$2.991    $2.99

36 kvm. drivhus - uten tak

$
0
0
Så var det min tur da. Jeg som hvert år har passet på å minne andre på å sjekke drivhustaket og måke av snø, for at det ikke skal kolapse.

Siden det begynte å snø har jeg hver dag sjekket drivhustaket når jeg har reist hjem fra jobb. Snøen har vært lett og det har blåst litt, så det har ikke lagt seg så mye på taket. Det meste har blåst av og landet andre steder. Senest fredag ettermiddag tittet jeg opp når jeg kom hjem fra jobb. Alt så greit ut, men det snødde tett og blåste godt. Planen var å måke taket, i løpet av helga, mens det var lyst.

I ettertid forstår jeg at tett snø og ugunstig vindretning, nok har ført til at snøen har fonnet seg på taket. Dermed gikk det fra å være forholdsvis lite snø på taket, til å bli stedvis alt for mye snø og ujevn belastning, i løpet av noen timer.

Dette er et syn jeg ikke unner noen.
Lørdag skulle vi avgårde en tur og som vanlig tittet jeg opp på drivhuset i det vi kjørte forbi. Bare et glimt i forbifarten, men jeg kjente brått at pulsen steg. Noe var galt. Vi snudde og kjørte tilbake. Håpet om at jeg hadde sett feil, forsvant med et trylleslag. Det meste av taket hadde kolapset. Kun den innerste delen, der jeg hadde planter, var fortsatt rimelig hel. Vi konkluderte raskt med at her var det lite vi kunne få gjort akkurat da. Annet enn å få ned litt mer snø fra den delen av taket som fortsatt stod oppreist. Plantene stod fortsatt  rimelig trygt, under tak og bobleplast. Temperaturen lå trygt på 8-10 grader, som før. Vi besluttet å gjøre som strutsen akkurat da, stikke hodet i snøen og "glemme" det hele fram til søndag.

Ikke særlig morsomt å begynne på.
Så i dag har vi holdt på i mange timer, for å redde stumpene og få litt oversikt over skadeomfanget. Jeg hadde håpet at vi kunne la det innerste rommet, på ca. 12 kvm. stå, slik at vi slapp å flytte plantene. Det viste seg imidlertid at hele sideveggen hadde løsnet fra alle fester og var i ferd med å skli ut. Dermed hadde også takplatene på den delen løsnet fra mønet. Ved et nytt snøfall ville det vært lite som holdt igjen. For å ikke ødelegge mer enn det som allerede var ødelagt, bestemte vi oss for å tømme huset for det meste av løse deler og planter og ta ned resten av takplatene også.

Det viser seg heldigvis at skadene ser ut til å være mindre enn først antatt. Et par plater er ødelagt, topprofilene på veggene er vridd/knekt, den ene forsterkningsbjelken er most, mønebjelken(e) er muligens ødelagt, en del skjøteprofiler er utenfor reddning og plantehylla er ødelagt. Litt vanskelig å få 100% oversikt nå, med snø og is, men delene er tatt ned og lagret, så nå er jeg den lykkelige eier av 36 kvm. drivhus, uten tak. Det er det ikke stort annet å gjøre nå, enn å vente på våren og mer monteringsvennlig vær og temperatur. Plantene har fått komme inn i kjelleren, hvor de står trygt fram til våren og en del utstyr og løse deler har fått plass i uthuset.

Jeg skal tilstå at jeg var rimelig motløs i går ettermiddag. Jeg så ikke umiddelbart noen mulighet for å få dette opp og gå igjen. Heldigvis har jeg en snill, positiv og fingernem mann, som har klart å overbevise meg om at drivhuset skal være i drift igjen i løpet av våren.Så nå er det bare å finne ut hvor vi får tak i reservedeler, slik at vi får bestilt opp det vi trenger. I løpet av våren og forsommeren skal det se slik ut igjen :-)


Det våres i kjelleren, men et stykke igjen utendørs

$
0
0
Ikke så vakkert når snøen forsvinner, men det blir raskt bedre.
Vi er godt og vel ferdige med januar og februar er godt i gang, med mildvær, regn, sludd/snø og tåke. I dag skinner faktisk sola, for første gang på nesten 1 måned. Gjør godt å se blå himmel og skikkelig lys igjen, selv om jeg gjerne skulle hoppet minst 1 måned fram i tid. Jeg savner hagen min og gleder meg som en unge til det blir vår og barmark igjen. Savner den spente forventningen ved å gå rundt i hagen og titte på alt som kommer opp av jorda. Fargesprakende vårblomster og lovende grønne spirer på de litt senere plantene. Litt ekstra spennende i år, etter rydde- og flyttesjauen jeg hadde på sensommeren i fjor. Det blir spennende både å se om resultatet av endringene blir som forventet og ikke minst, om alle plantene har klart "mishandlingen" ved å bli flyttet på kanskje ugunstige tidspunkt i fht. blomstring og vekst.

Mens jeg venter på våren nyter jeg en forsmak i kjelleren. Siden drivhuseet kolapset, tidligere i vinter, har jeg litt mer begrenset plass til å drive fram stiklinger og frøplanter, men jeg har allikevel ikke vett til å begrense meg. I år er det sommerblomstene som står i fokus. Mengder av sommerblomster. Målet er en sommerhage som skal blomstre i et fargesprakende og frodig flor, sammen med alle staudene jeg allerede har.

Veldig så god plass det ble her da
Tidligere år har jeg brukt vinduskarmene i stua til spireplass. I år forsøker jeg meg med spirekasse på badegulvet. Kjøpte en lav plastkasse med lokk (i klar plast) hvor frøpottene plasseres. Det er begrenset med lys der kassa står, så her er det viktig å følge med og flytte pottene fram i lyset, så fort det begynner å spire. Blir pottene stående noen dager i kassa etter spiring, blir det veldig raskt lange, spinkle og bleke spirer. I planterommet henger det mengder med lysarmaturer, hvor pottene får stå og vokse seg til.

Spirekassa har så langt vist seg å være vellykket. Mange frø spirer etter 2-3 dager. Undervanningsduk i bunnen og lokk på kassa, sørger for jevn fuktighet og minimalt behov for vanning. Jeg tror faktisk ikke jeg har vannet en eneste gang, siden jeg startet opp 1. januar. Gjennomvanner pottene før de settes ned i kassa og deretter klarer de seg selv. Ingen tegn til mugg eller rothalsråte så langt.

I kjelleren får frøplantene godt med lys. Lampene henger 20-30 cm. over pottene og står på 16-18 timer i døgnet. Gazania var de første til å spire i år. 2 døgn tok det, før pottene var fulle av spirer. De er allerede priklet og jeg bør vel si at jeg har nok Gazania for i år. 150 potter holder nok, selv til min store hage ;-) Fortsatt er det en del frøposer som ikke er sådd, så her gjelder det å planlegge bruk av tilgjengelig plass.


For å kompensere litt for manglende drivhus, planlegger jeg å ta i bruk kjellergangen også, etterhvert som det må prikles mer og hyllene i planterommet fylles opp. 4 nye 2x36w lamper, ledning, kontakter og timere er kjøpt inn og er under montering. Dette vil gi meg plass til ca. 350 potter, fordelt i 4 undervanningsbrett. Sammen med den plassen jeg allerede har, bør det holde for årets produksjon (håper jeg). For å ikke utfordre sjebnen, prøver jeg å IKKE lage flere stiklinger av Brugmansia og Fuchsia denne våren. Jeg har et brett med ferdig rotede Brugmansiastiklinger og normalt ville jeg vært i gang med å produsere flere i disse dager, men mangel på plass forteller meg at jeg bør la det vær. Cluet er å kaste avklipp, men det er jammen meg ikke lett. Jeg hater å kaste noe det er liv i, men gjør så godt jeg kan. Lukker øynene og gjemmer det nede i kassa med avfall ;-)

Nå gjenstår det å se hvordan det går med reparasjon av drivhuset. Jeg har et lite håp om at jeg kan få til en midlertidig løsning når våren kommer, slik at jeg i hvert fall kan ta i bruk deler av drivhuset, til å herde småplantene, før de kan ut i bedet. Ser for meg en mulig løsning med bobleplast, så får vi heller ta selve reparasjonen litt senere, når huset kan tømmes igjen.


På tide å rydde litt plass - Brugmansiastiklinger for salg-AVSLUTTET

$
0
0
 EDIT: NÅ ER DET SÅ GODT SOM TOMT FOR STIKLINGER FOR I ÅR, SÅ DET ER IKKE LENGER MULIG Å BESTILLE.

Drivhuset er fortsatt ikke "oppe og går" etter kolapsen og i kjelleren begynner veggene snart å bule utover på grunn av alle pottene. Dessuten er stiklingene så godt i vekst nå, at det er på tide å få dem ut av huset, før de blir for store til å sende i posten. På grunn av drivhuskolapsen i vinter har jeg ikke laget så mange stiklinger av Brugmansia som jeg pleier, men en del ble satt allerede i høst og de har rotet seg godt og er i god vekst. 
Det er veldig variabelt hvor mange planter jeg har av hver, men førstemann til mølla gjelder som alltid. Jeg gjør det enkelt i år og tar kr. 100,- pr. stk. + porto. Porto avhenger av antall og størrelse, men vil ligge på kr. 100-150 pr. bestilling. Klikk på navnene, så får du opp mange bilder av de enkelte.







Enkel rosa
Enkel hvit
Angels Endless Summer

Angels Sunbeam UTSOLGT
Angels Summertime UTSOLGT
Angels Fantasy UTSOLGT
Angels Proud UTSOLGT
Iochroma australe (Acnistus australis)/Mini Engletrompet hvit UTSOLGT
Rosalla dobbelt rosa UTSOLGT
Angels Honeymoon UTSOLGTLangenbuscher garten, fylt orange UTSOLGT
Maya, variegert bladverk med hvite til ferskenfargede, enkle blomster UTSOLGT

For enkelte deler av landet kan det innebære en viss risiko å sende planter såpass tidlig som nå. Det er jo fortsatt kaldt en del steder, selv om vinteren fram til nå, har vært veldig snill i store deler av landet. Disse plantene tåler ikke frost og må oppbevares inne fram til all fare for frost er over. Jeg gjør så godt jeg kan og pakker godt med avispapir o.l. men jeg tør ikke gi noen garanti for at det går bra å sende i post nå. Selv om det er mildt hos meg, er det ikke sikkert det er mildt hos deg når pakken kommer fram. Er du i tvil så er nok det tryggeste å be om at jeg sender som pakkepost, slik at ikke en brevpakke blir liggende i postkassa hos deg og fryse, mens du er på jobb. Det blir litt dyrere, men det er tross alt bedre å betale noen kroner ekstra, enn å komme hjem til stivfrossne og døde planter.

Send meg en mail til brugmansia@tkobr.net  med ønskeliste og navn og adresse. Jeg kommer tilbake til deg, med endelig pris og konto for betaling, når jeg ser hva som er igjen og hva portoen blir på den enkelte pakken. For dere som bor i rimelig nærhet, er det selvsagt også mulig å hente planter her hos meg. 

Hvordan behandle stiklingene etter mottak?

Jeg fjerner en del bladverk før jeg sender stiklingene, men det har ingen betydning for plantenes videre vekst. Det kommer raskt nye blader.
Når plantene er vel i hus lønner det seg å potte dem opp i litt større potter. Plasser pottene så lyst som mulig og gjerne litt kjølig, for å forhindre at de strekker seg alt for mye før de kan komme ut i hagen.
Brugmansia trenger mye gjødsel og vann, men de liker ikke å stå konstant våte på "beina". Ikke vann før du ser at jorda begynner å tørke opp.
Når faren for nattefrost er over, kan du flytte plantene ut. Husk bare at de må beskyttes for den skarpe sola i en ukes tid. Sett dem skyggefullt, slik at de blir vant til dagslyset, før du setter dem ut i sola. De vokser absolutt best når de står solrikt, men de kan også godt tåle halvskygge.

Lys og luft - Nå ryker "skogen"

$
0
0



Siden vi flyttet hit for 5 år siden har vi hvert år mistet litt mer ettermiddagssol og litt mer av horisonten, mot vest og nord. Terrassen, hvor vi nærmest bor i hele sommersesongen, vender denne veien. Nå om våren er det like nedtur hver gang det er sol på dagtid. Jeg gleder meg til å komme hjem og ser for meg en kaffekopp i solveggen, men når jeg kommer hjem kommer jeg på at sola ikke når inn på terrassen. Trærne er blitt så store at ettermiddagssola ikke kommer over, før lenger utpå forsommeren. Men nå skjer det ting. De siste dagene har mann og svoger vært i gang med motorsag og maskiner. Sakte men sikkert lysner det og nå står det bare igjen noen litt større Bøketrær og en del små av samme slaget, som skal få stå inntil videre. Det blir veldig åpent, sånn med en gang, men jeg håper og tror det blir bra, bare det kommer løv på de trærne som står igjen. Ja, jeg hører hva du tenker ;-) Den brune sypressen helt i front her skal vekk den også. Det er etterslep etter våren i fjor, hvor mengder av vintergrønt takket for seg, i sterk vårsol, vind og kalde netter.





Plutselig er huset synlig fra veien igjen og den rotete skrenten ble også veldig avslørende. Her må nok noget gjøres. Det er to alternativer. Jeg kan luke, rydde og renske for alt ugrass og plante til med noe bunndekkende, som ikke krever så mye vedlikehold. Eller, vi kan renske fjellet for jord, spyle det rent og bare ha en tom skrent der. Det siste er nok det enkleste. Det er bratt og ulendt og ikke helt enkelt å komme til for å plante å luke nedover her. Bart fjell er jo også pent og i hvert fall penere enn kratt og ugrass. Men..... jeg ser jo for meg at det hadde vært lekkert med noen fargerike bunndekkere, som kan velte nedover fjellskrentene også da :-) Dette må vurderes og tenkes litt på...

Et annet spørsmål er jo hva vi skal gjøre med selve området der nede da.... Planen er først og fremst å få tak i mange lass med fyllmasse og jord, for å dekke stubber og rot. 1-1,5 meter kan vi fylle opp her, uten at det gjør noe. Da kommer området opp på samme nivå som uthuset, som ligger til venstre for bildet her. De små Bøketrærne må i så fall graves opp og løftes. De store håper vi tåler å få jord oppetter stammene. I verste fall dør de, men det får stå sin prøve. Når området er fylt opp, ser jeg for meg å plante inn en del nye og mer dekorative trær og lage en del store bed med Rhododendron, vintergrønt, busker og passende stauder, som ikke krever så alt for mye stell. Litt woodland med brede stier og noen litt større bed. Muligens en hekk ned mot veien og rundt hjørnet. Det kommer til å gå med en del planter, bark og duk, for å få det til, men det kan jo bli skrekkelig fint, hvis jeg orker ;-)
Viewing all 56 articles
Browse latest View live