Quantcast
Channel: BlomsterKnatten
Viewing all 56 articles
Browse latest View live

Lyset er slukket for i år og sesongen er virkelig i gang :-)

$
0
0
På denne årstiden skulle døgnet vært dobbelt så langt. Med full jobb, stor hage og en datter med nykjøpt leilighet, som skal pusses opp, strekker ikke døgnets 24 timer til. Dagen i dag er, i sin helhet, brukt i hagen og litt har jeg da fått gjort :-) Nå er kroppen sliten og ansiktet koker, etter en lang dag ute i sol og frisk luft.

Engletrompetene mine har stått ute, i skyggen under taket foran garasjen og trappa, siden påske. Så i dag besluttet jeg at de var ferdig herdet, slik at jeg kunne få flyttet dem ut i sola og få Flittig Lise, Lobelia og annet ut fra planterommet i kjelleren. Nå skal de få stå i skyggen til over 17. mai, før jeg begynner å plante ut, i krukker og bed. Gudene vet hvor jeg skal plante ca. 150 Flittig lise, men det ordner seg nok. utrolig hva man får plassert, bare man kommer i gang. Ja, jeg sådde nok litt tidlig, men det er jo kjekt å se fargene på de forskjellige plantene, når det skal plantes ;-) Nå er i hvert fall lyset i kjelleren slukket for i år. Alle plantene er ute. Da gjenstår "bare" de noen hundre som står i drivhuset :-/

Mange av Engletrompetene har også kommet i på plass, der de skal stå i sommer. Noen i krukker og noen i bed. Bildet er fra før jeg begynte i dag. Jeg TROR jeg skal redusere litt på antallet før vinteren igjen. Kjenner at jeg begynner å bli litt lei alle de store plantene, som må bæres ut og inn hver vår og høst, pottes om, vannes, gjødsles og stelles. Stauder er, tross alt, enklere å ha med og gjøre her på våre breddegrader. Jeg kommer ikke til å kutte ut Engletrompetene, men jeg bør kunne redusere med 30-50%, uten å behøve å kvitte meg med noen sorter. Jeg har jo minst 2-3 av hver, for å sikre backup om en skulle dø for meg.

Utpå dagen begynte skyene å se truende ut mot nordvest, så jeg fortet meg å få de nye Hostaene i bakken. 29 nye Hosta er nå plantet. Jeg forsøkte å plante litt etter størrelse, men litt tilfeldig ble det nok. Heldigvis er de greie å flytte, hvis det skulle vise seg at noe blir helt feil, enten i fht. størrelse eller farger.
Tror jeg, godt og vel, har passert 100 forskjellige Hosta nå. Disse kommer fra planteriket.no  Tidliger i år har jeg plantet bl.a. 10 Hosta fra Garden Living. Liste ligger i bunnen av innlegget :-)

Hagedagen ble avsluttet med et hyggelig hagebesøk hos en "likesinnet" i nærheten. Det sies at JEG har mange planter, men jeg følte meg som en novise, der jeg vandret rundt i en hage med mange kjente planter, men også mange planter jeg knapt har hørt om og en guide som innehar en plantekunnskap og en glødende interesse, som imponerer stort. Med hjem herfra kom en bitte liten, kjempesøt, Iris Lacustris som rager knapt 5 cm. over bakken og en søt, liten Primula Juliae, som ikke var noe større. Begge er nå sirlig plantet i fjellhagen. Det som ligger ved siden av irisen er furunåler. Det sier noe om størrelsen, eller kanskje heller, mangel på størrelse ;-)

Alt i alt en deilig og effektiv dag i hagen. Nå er det sofakrok og en kald pils som gjelder. I morgen får nok hagen fri fra meg, da blir det pussing og maling av leilighet, tenker jeg.

Fra Garden Living.

Hosta 'Winter Snow'140,-50,-50,-

Hosta ’Empress Wu’160,-75,-75,-

Trollius x cultorum ’Cheddar’144,-55,-55,-

Omphalodes cappadoccia ’Starry Eyes’156,-70,-70,-

Dictamnus albus ’Albiflorus’148,-60,-60,-

Dictamnus albus148,-60,-60,-

Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens'152,-65,-65,-

Lysichiton camchatensis180,-100,-100,-

Knautia macedonica 'Thunder and Lightning'156,-70,-70,-

Gentiana verna156,-70,-70,-

Gentiana saxosa148,-60,-60,-

Hosta ’Abiqua Drinking Gourd'140,-50,-50,-

Hosta 'Revolution'188,-110,-110,-

Hosta ’Rainforest Sunrise’140,-50,-50,-

Hosta ’Pandora's Box'164,-80,-80,-

Hosta ’Orange Marmelade'172,-90,-90,-

Hosta ’Lakeside Banana Bay’156,-70,-70,-

Hosta ’Guacamole'140,-50,-50,-

Hosta ’Enterprise'144,-55,-55,-   

Fra Planteriket:
1 stk.Hosta 'Valley's Glacier'NOK 85,-
1 stk.Hosta 'Timeless Beauty'NOK 85,-
1 stk.Hosta 'Summer Breeze'NOK 50,-
1 stk.Hosta 'Sum and Substance'NOK 50,-
1 stk.Hosta 'Snow Cap'NOK 60,-
1 stk.Hosta 'Rainforest Sunrise'NOK 50,-
1 stk.Hosta 'Rainbow's End'NOK 60,-
1 stk.Hosta 'Popcorn'NOK 80,-
1 stk.Hosta 'Paul's Glory'NOK 60,-
1 stk.Hosta 'Paul Revere'NOK 80,-
1 stk.Hosta 'Pathfinder'NOK 85,-
1 stk.Hosta 'Paradise Island'NOK 90,-
1 stk.Hosta 'One Man's Treasure'NOK 60,-
1 stk.Hosta 'Midwest Magic'NOK 60,-
1 stk.Hosta 'Moon Split'NOK 85,-
1 stk.Hosta 'Liberty'NOK 85,-
1 stk.Hosta 'Just June'NOK 70,-
1 stk.Hosta 'Great Expectations'NOK 55,-
1 stk.Hosta 'Ghostmaster'NOK 50,-
1 stk.Hosta 'Dream Queen'NOK 70,-
1 stk.Hosta 'Cream Topping'NOK 85,-
1 stk.Hosta 'Captain Kirk'NOK 60,-
1 stk.Hosta 'Broadway'NOK 70,-
1 stk.Hosta 'Blue Mouse Ears'NOK 50,-
1 stk.Hosta 'Beach Boy'NOK 60,-
1 stk.Hosta sieboldiana 'Frances Williams'NOK 60,-
1 stk.Hosta sieboldiana 'Golden Meadows'NOK 50,-
1 stk.Hosta tardiana 'June'NOK 75,-
1 stk.Hosta x fortunei 'Gold Standard'NOK 60,-     

En liten hagevandring i bilder, med litt tekst

$
0
0
Jeg har i flere år irritert meg over at jeg har hatt for lite farger og for lite som blomstrer, når vi kommer utpå sommeren. Våren og forsommeren har alltid vært fargerik i hagen min, men sensommer og høst, har jeg ikke vært fornøyd. Nå begynner det imidlertid å gå seg litt til. Ommøblering og anskaffelse av nye planter, gjør sitt til at også sensommeren, er fargerik og en smule kaotisk. Bli med en liten runde i hagen, så skal jeg vise deg hva som blomstrer her i dag.
 Brugmansia Maya er trofast og alltid fri for skadedyr. I dag startet den årets første blomstershow, så nå blir det godlukt på terrassen de nærmeste kveldene.
 Dette er østsiden av huset. Plenen bærer preg av en tørr sommer. Kun kantene mot bed som får litt vann, når jeg vanner blomstene. Dette bedet foran hekken laget jeg i fjor. Her er det hovedsakelig Iris, Dagliljer og Liljer. Til våren skal de fremste hekkplantene flyttes, for å gi litt bedre plass til alt det andre, som nok trenger litt mer plass enn jeg trodde i fjor.
 Her står jeg på samme sted men jeg har snudd meg mot høyre. Innkjørselen til huset er så vidt synlig i høyre bildekant. Her er det fortsatt en salig blanding av Dagliljer, Solhatt, Germanske Iris, Roser, matremkrage m.m. Planen var et litt åpent rosebed i deler av bedet, men foreløpig er det ikke direkte åpent nei. Ytterligere flytting må til, jeg vet bare ikke helt hvor ennå.
 Nordveggen ble "ominnredet" og ombygd litt i fjor. a var det god plass til det jeg satte ned, men allerede nå begynner det stedvis å bli trangt. Hosta, Astrantia, Aconitum, Dicentra m.m. kjemper om plassen.
 Årets prosjekt er den nye fjellhagen. Eller ny og ny, utvidede fjellhagen er vel mer riktig. Her er jeg godt i gang og jobber meg nedover fjellsiden. Mye fjell er rensket og spylt for jord og røtter, aviser lagt som dekke under barkstier og litt ymse av fortrinnsvis tørketålende planter, er satt ned. Litt tilfeldig plantinger foreløpig, men her må jeg se an hvor det blir tørt og hvor det renner vann. Ikke så enkelt å finne ut av det i år, når det knapt har vært en regnbyge hele sommeren. Neste bilde viser samme område, tatt fra andre siden.


 Dette var et av fjorårets prosjekter, som også er en del av fjellhagen. Burde sikkert tatt bilde her litt tidligere, når lavendelen stod i fullt flor, men det er da fortsatt litt blomstring, bl.a. flere Solhatter/Echinacea. Tenkte å flytte noen flere av em ut her, siden de er tørketålende og blomstrer på sensommeren.
 Barnehagen nede i drivhushagen er under renovering, i disse dager. Her hadde det grodd fullstendig igjen for meg, så nå rydder og kaster jeg, med hard hånd, før jeg skal i gang med å potte opp og/eller plante ut, det som er verd å ta vare på. Noe skal opp i den nye fjellhagen, mens andre ting får komme på "venteplass" på innsiden av drivhuset, sammen med bl.a. alle dagliljehybridene.

 Dette er østsiden av huset. Uteplassen her er gull verd å ha på milde vårdager og ikke minst nå når det har vært så varmt. Da har vi rømt ut her på ettermiddagene. Terrassen på vestsiden har vært alt for varm, fram til sola har gått ned. Her står mange Echinacea som skal flyttes til fjellhagen før neste sommer. Et par nye, oppstammede roser har fått plass her i år og vil nok bli fine sammen med andre roser, iris m.m. som står her fra før av.



Det  så vel egentlig bedre ut her for et par uker siden, mens rosene blomstret og solhattene ikke var blitt så høye

Utvidelsen av Hostabedet, var også et fjorårsprosjekt. Her fikk jeg fylt på noen kubikk med jord, før jeg flyttet en del storvokste stauder i bakkant og noen store tuer med Hosta lengre fram og noen mindre Hosta og annet i framkant. I våres bestilte jeg nesten 50 nye Hosta + litt annet, som også har fått plass her. Tror dette blir bra, bare de sist ankomne får vokst seg litt til.

 Sydveggen ja, den ble det ikke tatt bilder av i dag, siden lyset var så dårlig (sol/skygge). Jeg jukser heller litt, med noen bilder tatt for et par uker siden. Her vokser roser, clematis, ildblomkarse, karpatklokker, heuchera m.m. i solsteika.Litt lenger bort henger drueklasene til modning og det ligger også an til at jeg får noen få ferskner på ferskentreet i år :-)







Røykeslutt - er lett - med damp :-)

$
0
0
I dag tenkte jeg å skrive historien om mitt første år som totalt røykfri, på 38 år. Jeg begynte å røyke da jeg var 12 år. Jeg har røkt meg gjennom 2 svangerskap og oppdratt 2 barn i et røykfyllt hjem. Nei, jeg er slett ikke stolt av det, men for 25-30 år siden, var det ikke så stort fokus på at barn skulle skjermes fra tobakksrøyk. Det ble vel nevnt så vidt på svangerskapskontroller, men ikke i så stor grad at det hadde noen særlig effekt.

I veldig mange år røkte jeg +/- 20 sigaretter hver dag. Heldigvis har ikke noen hos oss blitt syke, eller fått helseplager av røyken. Jeg er hos lege hvert skuddår og har (bank i bordet) aldri vært på sykehus, annet enn når jeg har født. Dermed har det aldri vært helsa som har vært min største motivasjon for kutte ut røyken. For meg ble økonomi den avgjørende faktoren. Når 2 voksne i en husstand, røyker for mer enn de spiser for hver måned, blir man helt kvalm av å tenke på hva det koster i lengden.

Første gang jeg leste om damp, eller e-sigarett var en artikkel jeg leste i en avis for 2-3 år siden. Dette var rett etter at vi begge hadde hatt et seriøst forsøk på å slutte og røyke. Det holdt i ca. 3 måneder, før vi begge sprakk. Det var 3 grusomme måneder for min del. I etterkant har jeg forstått at jeg faktisk ble deprimert av å slutte med sigarettene. Jeg som normalt elsker å jobbe i hagen og bruker all ledig tid på å pusle med blomster, jord og hage, gadd ikke gjøre noe som helst den våren. Jeg gikk ut, så meg litt rundt, plukket litt her og tittet litt der, før jeg snudde og gikk inn igjen. Etter en ferietur, den smmeren, sprakk vi så det holdt. Vel hjemme igjen var hagegløden og humøret på plass igjen. Plutselig var hage gøy og hverdagene vesentlig lysere og hyggeligere. Artikkelen om damp/e-sigarett vekket min nysgjerrighet, men det tok et par år, før jeg gjorde alvor av tanken og undersøkte litt mer omkring hva dette faktisk var. Motivasjonen var ikke på topp etter gjentatte misslykkede forsøk med plaster, nikotintyggis, hypnose og allskens ubrukelige hjelpemidler.

I januar 2014 tok jeg mot til meg og bestilte et par prøvepakker fra SmokeSmart. Dette var ferdige "sigaretter". Batteri og filter med nikotin og noe som skulle ligne tobakksmak. Ingenting som skulle lades, eller fylles. Det var pakk ut og damp. Når batteriet var tomt, kastet du hele greia og fant fram en ny. Forholdsvis dyrt, men en OK innfallsport for å teste ut dette, uten de store investeringene.
Stor var spenningen og skepsisen, da pakkene lå i postkassa, et par uker senere.

Det smakte litt rart, men ikke vondt. Helt greit egentlig, men det føltes litt rart og veldig uvant. Første dagen etter at jeg fikk mine SmokeSmart, røkte jeg 5 sigaretter, mot normalt ca. 20. Det samme gjorde jeg de neste dagene. Jeg unnet meg en røyk om morgenen, etter lunsj, etter middag og et par på kvelden. Etter 4 dager var sigarettpakka tom. Jeg fant fram en ny pakke og la den, uåpnet, på bordet foran meg. OK tenkte jeg, nå skal jeg se hvor lenge jeg kan vente, før jeg åpner den. Hver gang jeg fikk lyst på en sigarett, grep jeg dampen og dampet i vei, fram til suget gikk over.

I løpet av få dager kjente jeg at jeg hadde veldig mye bedre pust. All surkling, piping og hoste forsvant i løpet av kort tid. Huden fikk en varmere glød og jeg kjente plutselig veldig godt hva ikkerøykere snakker om, når det kommer til hvordan det lukter av røykere.

I disse første røykfrie dagene, fant jeg foreningen Norsk dampselskap. Her var forening, med gratis medlemsskap, forum, masse informasjon og en levende Facebookside med likesinnede, som gav råd og støttende heiarop, til en fersk og usikker damper. En helt ny verden åpnet seg. Jeg leste så øyet ble stort og vått. Mye var tilnærmet uforståelig i starten, men samtidig spennende. Jeg forstod raskt at mitt dampeutstyr var særdeles enkelt, dyrt og trolig vesentlig mindre effektivt for røykeslutt, enn mye av det som var å få tak i, når man bare visste hvor man skulle handle og hva man skulle se etter. Det tok ikke mange dagene før jeg hadde bestilt mitt første startsett fra Friske drag og noen flasker med juice fra Pink Mule  Den uåpnede sigarettpakka lå fortsatt på stuebordet. Den forble uåpnet og etter 2-3 uker sa jeg til gubben, at han kunne ta den.
Mens han fortsatt røkte sine 30-40 sigaretter om dagen, hadde jeg klart, nesten uten anstrengelse, å bytte ut sigarettene med damp. Nå dampet jeg friske smaker av frukt, bær og godterier. Vekta tuslet sakte men sikkert nedover og etter 2-3 måneder hadde jeg faktisk gått NED 4-5 kg. Normalt ville jeg nok lagt på meg minst det dobbelte, om jeg hadde sluttet, uten dampen. Vekta har riktignok stabilisert seg, men den voldsomme vektøkningen som de fleste får ved røykeslutt, slapp jeg unna.

Ca midt i februar 2015 hadde jeg vært røykfri i ett helt år. Jeg har dampet meg gjennom ferier, selskapeligheter og andre settinger, som normalt ville vært utrolig vanskelige å takle, de første månedene, etter røykeslutt. Ja, jeg har smakt på tobakk i løpet av det året, men det smaker dritt og frister ikke til gjentakelse. Vi har hatt sigaretter i huset helt fram til nå for noen dager siden. De har fristet svært lite, men blitt liggende, etter at gubben også begynte med damp i oktober. Nå damper vi begge nikotinfritt og på litt sikt legger vi nok bort dampen også. Foreløpig koser jeg meg med dampen og har ikke lyst til å slutte med den ennå. Det får komme når det føles naturlig.

Ja men, du har jo ikke sluttet å røyke, når du damper, sier en del mennesker. Jo, sier jeg, klart jeg har sluttet å røyke. Jeg rører ikke noe som er/ligner tobakk, men jeg har begynt med damp i steden. Damp er et alternativ som ikke er noe mer farlig enn røykesluttmiddler som nikotinplaster, -tyggis, -inhalator o.l. Dyre ineffektive hjelpemidler, som ikke hjelper på røykesuget og som et fåtall klarer å slutte med.

Det finnes hauger og lass med solskinnshistorier, som forteller om lungesyke, asmatikere, kolssyke og andre (som meg) som har fått vesentlig bedre livskvalitet og helse, med damp. Ja, det er forholdsvis nytt, men e-sigarett har vært på markedet i ca. 10 år allerede. Ingen har rapportert om dårligere helse, som følge av damping. Ja, det har vært noen skrekkhistorier om giftstoffer, men ved nærmere gjennomgang av disse forsøkene har det vist seg at de er gjennomført på en måte som ikke er sammenlignbart med normal bruk av damp og dampeutstyr. Det er ingen som spiser en svartbrent biff og det er heller ingen som damper med svidd utstyr.

Det som er skremmende nå, er om myndighetene, i nær framtid, vil innføre flere forbud som vanskeliggjør damping. For meg personlig vil det ikke ha så stor betydning. Jeg har sluttet å røyke, kuttet ut nikotinet og damper nå bare for kosen sin skyld. Et forbud vil derfor ikke ramme meg/oss så veldig hardt. Jeg ser uansett ikke for meg at noen av oss vil ty til sigarettene igjen, selv om det blir innført strenge reguleringer, avgifter og forbud knyttet til dampen.
Det som skremmer meg, er at alle de som fortsatt røyker, ikke får samme mulighet som vi har hatt, til å bruke damp, som et særdeles effektivt røykesluttmiddel. Et hjelpemiddel som effektivt fjerner røykesug, abstinenser, depresjoner, humørsvingninger og alle andre negative bivirkninger som følger med, for de aller fleste, ved røykeslutt. Med damp blir det GØY å slutte!

Hvis du som leser dette røyker, men har lyst til å slutte, bør du seriøst vurdere damp som et hjelpemiddel. Meld deg inn i foreningen, delta på NDS sin facebookside, hvor du får all den hjelpen du trenger, for å komme i gang.

Om du røyker eller ikke, har røkt, eller aldri har tatt i en sigarett, men allikevel vil være med på å gjøre en liten innsats for å fortelle myndighetene våre, at de ikke må regulere ihjel denne muligheten for å få Norges befolkning røykfri, klikker du på DENNE LINKEN og setter din signatur på brevet som skal sendes helseministeren i nær framtid. Du vil motta en mail, med en link som du må klikke på, for å bekrefte at du signerer.

En stor TAKK! til de av dere som leser dette og velger å støtte "Kampen for dampen".
Hver eneste signatur teller og selv om våre signaturer neppe vil være avgjørende, når det kommer til stykket, har vi i hvert fall gjort det vi kan, for å fortelle beslutningstakerne hva vi mener og tenker.

Som avslutning har jeg tatt meg friheten til å kopiere en historie som nylig er lagt ut på NDS. Siden jeg ikke har spurt om lov, oppgir jeg ikke noe navn og jeg vil spørre vedkommende om det er OK. Er det ikke det, sletter jeg den selvfølgelig igjen.


"Men hva med alle oss som har røyket i mange år og som sliter med lungesykdommer og lungebetennelse og som bokstavelig talt har fått ett nytt liv takket være damp, eller alle de tusenvis av menneskene i Norge som er i faresonen for å bli lungesyke, skal vi miste muligheten til ett bedre liv pga noe som KANSKJE kan gi helseskader om 30år!!
For og gi dette litt mere kjøtt på beinet kan jeg fortelle litt om meg selv. For det første så skulle jeg sluttet og røyke for lenge siden. Tross i at jeg har både kols, lungeemfysem og astma så har jeg ikke klart og kutte røyken før jeg ble introdusert for damp. Dum, ja det kan du nok si, men det er mange som meg, veldig mange. Og jeg har prøvd alt fra tyggis til champix uten særlig hell.
vet dere hva som er skikkelig kjipt? Jo når mine barn på 1,2 og 4 år står i akebakken og roper og du ikke orker å bli med. Og jeg er dyr i drift. Og da mener jeg skikkelig dyr. Hvis jeg er heldig klarer jeg meg uten sykmelding om sommeren, men når vinteren kommer er det bare å legge inn årene og vente på sommeren. Er jeg skikkelig heldig så får jeg litt ferie også. Da snakker jeg ikke ferie med sol og varme, men i ett høyhus med hvitkledde jenter og senger på hjul.
Men heldigvis finnes det pr nå i hvert fall ett lys i tunnellen. Siden jeg begynte å dampe har jeg ikke vært sykmeldt en eneste dag. Og jeg orker å være med ungene i akebakken fordi jeg ikke ligger halve vinteren med lungebetennelse. Og lungesykdommen min har stabilisert seg på ett nivå jeg kan klare å akseptere. Tror dere jeg bryr meg en dr….t om hva som eventuelt måtte dukke opp om 30 år?"



2015 et bedre bloggeår enn 2014 kanskje?

$
0
0
2014 ble et magert bloggår for Hagen på Knatten. Sist jeg skrev var i juli og fram til det var det lenge mellom hvert innlegg i 2014. Jeg lover ingenting, men håper at jeg skal være flinkere i 2015, til å holde bloggen levende.

Vi skriver i dag 1. mars. Det er den første vårdagen og jeg håper ikke været i dag sier noe om hvordan været blir resten av våren. Vått, vildfullt og surt. Etter en mild og snøfattig vinter, øyner jeg håp om tidlig vår og sesongstart utendørs.
Jeg sa senest forrige helg at nå er det så bart at det faktisk allerede er mulig å begynne så smått med litt rydding og klargjøring til sesongen. Vel, mandag formiddag snødde det vannrett og i løpet av noen få timer, la det seg 10 cm. med vått snøslaps. Heldigvis smelter det fort igjen, så i løpet av et par dager, var det bart igjen. Graving er det nok litt for tidlig for ennå, men det er nok å gjøre over bakken, med klipping og fjerning av planterester fra forrige sesong. Var ute en liten tur etter jobb på onsdag og klippet bort en del gammelt bladverk på noen juleroser. De står fulle av knopper som jo må få komme fram i lyset nå. Bare vi får en fin helg snart, skal nok hagesesongen innvies skikkelig. YR varsler strålende sol og opp mot 10 grader neste søndag, så det er håp, om ikke så alt for mange dagene.

Selv om vinteren er på hell, er det nok fortsatt mest behagelig med innendørsaktiviteter. På badegulvet står spirekassa, full av frøpotter og enda flere sorter venter på å komme i jorda. I planterommet i kjelleren står hauger og lass med potter, fulle av små spirer og priklingen er i full gang. Nye hyller er montert og lyrarmaturer hengt opp. Det ser ut som jeg har veldig god plass, men jeg mistenker at det nok blir fullt i år også.8-10 hyllemeter er ikke så mye, når alt blir priklet. Heldigvis har jeg plass i drivhuset også. Bare det blir litt varmere i været blir noen av frøplantene flyttet ned dit, for videre driving.

I drivhuset har jeg fullt av Engletrompeter, fuchsia og annet "eksotisk" som må skjermes for kuldegradene. Når sola står på midt på dagen nå, blir det OK temperatur der inne og deilig å stå med ompotting, klipping og rydding. Midt på dagen nå kommer det fort opp i 15 grader, når sola er framme.

I høst bestemte jeg meg for at jeg IKKE skulle produsere stiklinger for salg i år. Det har vært litt rart å ikke ha hundrevis med stiklinger å passe på gjennom vinteren, men litt godt også, å bare kunne tenke på meg selv og mine egne planter. Det tar mye tid å drive fram, pakke, sende, maile m.m når bestillingene strømmer inn.
Nå skal jeg heller bruke tiden på å potte om og stulle med de plantene jeg skal ha glede av selv i sommer. Denne helgen er det prikling som står på programmet. Ute er det regn, sludd og vind og da er det godt å ha trivelige aktiviteter innendørs.

Oppdatering etter helgens priklerier kommer her, i form av at par bilder:
Det var tilsynelatende god plass, men.......

Jeg vil, jeg vil, men tiden strekker ikke til.

$
0
0
Så er vi der igjen. Tiden flyr alt for fort og vi er allerede halvvegs i sommerhalvåret. Hagen bugner av vakre blomster. Regnet og tildels varmen har fått ugrasset til å vokse i rekordfart og alt skulle helst vært gjort på en gang.

Med 5 mål tomt, hvorav kanskje 2 mål som kan kalles hage, 1 mål "barnehage"/drivhusområde og resten krattskog, er det ikke lett å rekke over alt. Jeg lever greit med litt ugrass i bedene, mellom staudene, men nå har ting vokst meg litt over hodet, i enkelte områder. Det sier seg jo egentlig selv, at med full jobb er det begrenset med tid til å jobbe i hagen. Jo da, vi har lange lyse kvelder og for så vidt en del timer etter jobb, men det holder liksom ikke til å rekke rundt, med alt jeg gjerne ville gjort. Så sant det ikke er alt for dårlig vær "bor" jeg i hagen og på terrassen om sommeren. Inne flyter det, men hva gjør vel det. Jeg er bare innom for å lage litt mat, dusje og sove noen timer. TV får langfri og tiden brukes på hyggelige ting utendørs.

Da vi flyttet inn her i 2009 var drømmen å lage et lite planteutsalg i drivhusområdet. Produsere stauder fra frø og delinger, lage stiklinger av Engletrompet og Fuchsia og selge av overskuddet. Litt på nett/postordre og litt ved å ha kvelder/dager med plantesalg fra karmer og drivhus. Pågangsmotet var stort, og troen på egne evner og tilgjengelig tid, enda større. Jeg samlet pallekarmer, sådde stauder, bygget drivhus og klargjorde drivhushage og "barnehage". Var ganske så fornøyd meg egen innsats og produksjon, da dette bildet ble tatt.


Nordveggen før
Nordveggen nå
Samtidig bygget jeg opp hagen rundt huset. Utvidet, flyttet, plantet og laget mer/flere bed, rundt hus og plen. Fortsatt driver jeg og utvider hagen. Hodet er fullt av drømmer, planer og prosjekter. Noen påbegynt, noen fullført og noen på vent, til et annet år, når jeg har tid. Det er ikke få kvadratneter med plen som er fjernet og omgjort til bed, i løpet av disse årene.

Noe av det viktigste jeg har lært meg underveis, er at jeg ikke bryr meg så mye om hva jeg MÅ eller burde gjøre. Jeg gjør det som faller meg inn, fra dag til dag. På den måten opprettholder jeg kosen med hagen, selv om den er stor og det er mye som bør gjøres. Jeg rusler en runde om ettermiddagen, ser meg litt rundt, knipser noen bilder og plutselig er jeg i gang med ett eller annet. Det være seg luking, klipping av visne stauder, bæring av stein, eller bygging/utvidelse av et bed.

Plantesalget var det første prosjektet som ble lagt på is pga tidsnød. Jeg kom ganske raskt til at jeg ville prioritere å bruke tiden til å kose meg med og bygge, egen hage, framfor å drive fram, selge og pakke planter til andre. Noe av gleden forsvant, når det ble for mye "butikk" i arbeidet med frø og planter. Når den avgjørelsen var tatt, ble det raskt til at pallekarmene, som stod fulle av planter, ble "glemt" og nedprioritert. Hosta, Iris, Pulsatilla og mange, mange fler, har stått og vansmektet i trange potter i flere år, mer eller mindre uten noe form for stell. Det skal vel ikke så store fantasien til, for å forstå hva som da skjer..... Ikke akkurat noe å være stolt over, men dette var raliteten i barnehagen pr. i går.

I går kveld tuslet jeg ned, bevæpnet med masse pågangsmot, saks, hansker og spade, for å redde ut det som fortsatt lever i de små pottene. Resultatet ble 6-7 kasser med planter som det fortsatt er håp for. Noen har faktisk blomstret og noen står med knopper, klare til å springe ut. Jeg slutter aldri å forundres over livsviljen til disse staudene. De kjemper seg gjennom vanskjøtsel og dårlige kår og kvitterer med blomster.
Nå kommer gubben med gravemaskin i løpet av noen dager og fjerner resten av "barnehagen" min.
Her blir det nok foreløpig ryddet og gruslagt, så får tiden vise hva som blir prioritert. Jeg har fortsatt ikke lagt drømmen om planteutsalg helt på is, men i overskuelig framtid er det uoppnåelig. Kanskje jeg tar det opp igjen om 12-15 år, når jeg blir pensjonist, hvis helsa holder og lysten fortsatt er tilstede.



Nå skal jeg rydde og luke litt mer rundt drivhuset, slik at det også blir rimelig presentabelt. En del av plantene jeg nå har reddet skal få plass i det store "tenåringsbedet", bak drivhuset. Der skal de få komme seg og utvikle seg litt, før jeg vurderer hva jeg gjør videre med dem. I samme bed står også ca.100 Dagliljer, som er i ferd med å blomstre. Kun frøplanter, som jeg sådde for 2-3 år siden. Det knytter seg stor spenning til hva som åpenbarer seg, utover i juli. Mange spennende kryssninger, som KAN gi flotte blomster.

Når drivhusområdet er "renovert" skal jeg fortsette med årets mest morsomme prosjekt. Fjellhagen og den nye dammen. Her gjenstår fortsatt en del "finish"rundt dammen.Vi har slitt litt med lekkasje i overgangen mellom fjell og mur, men etter en runde med membran og silikon i noen sprekker, er det så godt som tett, så da kan vi gå videre. Jeg skal sette opp kant mot terrenget i overkant av dammen, for å hindre avrenning av jord ved regnvær. Kulestein skal "limes" fast, der det står murstein m.m. på bildet. Vannslangen fra pumpa skal byttes ut med et mer egnet rør, som skal skjules i Makemake og strøm må gjøres litt mer permanent enn nå. Nedover fjellsiden til høyre, utenfor bildet, skal det plantes og ryddes litt mer. Det er bratt og utfordrende, men samtidig skrekkelig gøy å få en fjellknaus til å blomstre, i all verdens farger, gjennom hele sommeren.

Dette ble litt skryt og litt "syting". Er egentlig ikke så lei meg for å gi opp plantesalget og pallekarmbedene. Innerst inne er det en god følelse å bli kvitt dem, slik at jeg slipper ha det hengende over meg, at jeg burde gjort noe der. Har allikevel mer enn nok å henge fingrene i, både denne sommeren og de kommende. En ting er sikkert, har man hage som hobby, blir man både sprekk og slank i løpet av sommermånedene ;-)

Fortsatt god sommer til dere som fortsatt følger meg, til tross for sjeldne oppdateringer fra min side. Kanskje kommer jeg sterkere tilbake. Nå begynner Engletrompetene blomstringen sin, så da er det "fare" for noen skryteinnlegg, med bilder, framover.

Brugmansia Arborea har blomstret i ett siden mai. Ikke de store blomsterflorene, men hele tiden noen blomster. Her med både blomst, knopper og frøkapsel, på samme gren.


Brugmansia fra frø - Hvordan lykkes?

$
0
0

Nye planter fra frø

Til venstre frø hvor noe "kork" er plukket av. I midten hele frø. Til høyre "rusk".
Brugmansiafrø er fhv. store. Selve frøet ligger inni et lag med "kork". Jeg synes frøene spirer raskere, hvis jeg plukker av noe av denne "korken", slik at selve frøet blir synlig. Det er ikke nødvendig å plukke av alt. Da er det fort gjort å ødelegge frøet og dermed får du ingen spiring.
Brugmaniafrø kan spire ujevnt. Jeg har hatt spiring etter 4-5 dager, men jeg har også opplevd å måtte vente i et par måneder, før spirene viste seg.

Brugmansiafrø kan såes hele året, men sår du om vinteren MÅ du kunne gi spirene ekstra lys og en kjølig vokseplass, når frøene har spirt. Blir de stående i stuetemperatur, med lys kun fra et vindu, vil du ende opp med lange, svake planter, som trolig ikke vil overleve overgangen til utelivet, når våren kommer.

 Det som fungerer best for meg er følgende:
  • Plukk av noe av "korken" som dekker frøet, slik at du ser noe av det lille frøet som ligger inni. Da ser du raskt om frøet er tomt og slipper så frø som aldri vil spire. Vær forsiktig så du ikke ødelegger frøet. Plukk heller av lite av "korken" hvis du er usikker. De spirer allikevel, men det KAN ta noe lenger tid.
  • Legg frøene i varmt vann og la dem ligge i 2-3 døgn.
  • Fyll pottene 2/3 fulle med plantejord
  • Legg på et lag (ca 1 cm) med sand. Jeg bruker "fugesand" men vanlig sandkassesand, eller vermiculite kan også brukes.
  • Legg på frøet/frøene
  • Dekk med ca. 1 cm. sand.
  • Dekk pottene med plastfolie og sett under plantelys eller i vinduskarm. Gjerne med litt undervarme, det framskynder spiringen.
  • La pottene trekke godt med vann, men ikke la det stå vann i plantebrettet.
  • Fjern plasten når de første spirene begynner å strekke seg. De øvrige frøene spirer allikevel, pass bare på at ikke sanden blir helt tørr.
  • Se opp for hærmygg i pottene. De tar livet av både frø og frøplanter hvis de får etablere seg. Ser du småfluer rundt pottene, bør du ta affære raskt, før larvene deres rekker å spise opp frø og eventuelle røtter.
  • Når spirene har vokst litt, lønner det seg å prikle dem over i hver sin potte og sette dem kjølig, men med mest mulig lys. Sår du vinterstid er det nesten en forutsetning at du har ekstra lys å tilby dem. Et kjølig gjesterom, kjellerrom el.l. og en lysrørlampe, som henger max 15-20 cm. over plantene er nok.

Nyhøstede frøkapsler fra Brugmansia Arborea, en av de få Brugmansia som er selvbestøvende. Det betyr at frø fra denne vil gi planter som er lik morplanten.

Drivhuskos i romjula

$
0
0
Sola har snudd. Julestria er over. Barn og barnebarn har reist hjem og de siste feriedagene er tatt ut. Da er det på tide å komme i gang med drivhus, planter og litt frø.

Da jeg tok inn plantene i drivhuset i høst, klippet jeg ikke en cm. av dem. De fleste stod i full blomst og jeg har kost meg med Fuchsia og Brugmansiablomster til helt oppunder jul.






Brugmansia Super Spot var den som holdt ut lengst og det siste bildet av den tok jeg 12. desember. I dag er det fortsatt en og annen blomst på den, men nå synger det på siste verset. Bare jeg får bestemt meg for om jeg skal sette stiklinger eller ikke, skal jeg i gang med saksa, på Engletrompetene også. Det blir nok ikke så veldig mye klipping i år, men noe rydding og justering må til, slik at de holder en grei fasong og overkommelig størrelse.



I dag ble det, i hovedsak, Fuchsia som fikk smake saksa. Her bestemte jeg meg for å ikke spare på stiklingsmateriale, så alt havnet i en søppelhaug på gulvet, mens jeg klippet.
Plantene var ikke mye å skryte av nå, men det var knopper og nye skudd på flere av dem. Absolutt på tide med en grundig barbering, for å gi plass til nye skudd og blomster, utover våren.
Det ble i det minste litt mer ryddig i hylla, etterpå.

Nå håper jeg bare vinteren fortsetter å være mild og snøfattig, slik at vi kan få en lang, fin vår- og sommersesong. Noen potter med Helleborusfrø, som ble sådd i sommer, har for lengst spirt ute. I dag satte jeg dem inn i drivhuset, slik at de ikke blir ødelagt om det kommer en kuldeperiode.

Om noen dager skal Blodbegerfrøene i jorda, planterommet må ryddes og klargjøres for ny sesong og jeg må se over frøbeholdningen og sortere ut det som trenger kulde for å spire og de som trenger litt ekstra tid for å bli fine til sommeren.

Januar er snart over og det kribler av vårlengsel.

$
0
0
31.01.15 gikk årets første frø i jorda. Blodbeger må såes tidlig, siden de vokser uhyggelig tregt de første ukene. 8-9 dager tok det i år, fra jeg sådde, til de første spirene viste seg. Da hadde pottene stått i vinduskarmen på badet, i ca. 25 grader. Pottene ble flyttet ned under lysrørene i kjelleren, med en gang de første frøene spirte, men allerede da hadde noen rukket å bli lange. Etter at de ble flyttet ned i ca. 15 grader og godt lys har mange flere frø spirt og disse har fine, korte stilker og mer riktig vekst.


Her om dagen ryddet jeg i frøboksene mine. Fant fram en haug med mer eller mindre gamle frø, som nå er bløtlagt og sådd. Exotisk mix fra Gran Canaria, som er 10 år gamle, frø jeg plukket her og der på ferie i Tyskland, Italia m.m. i høst, gammel frøblanding med bonsaimix, mandeltrær m.m. Noe er satt på badegulvet, i "spirekassa", noe under lys i kjelleren og noe på kjøla, til stratifisering. Dette er bare litt av alt som skal såes utover seinvinteren. Noe ligger på vent i boksen og mer er på vei i posten.


Jeg har gått og vurdert siden i høst om jeg gadd sette stiklinger av Engletrompetene i år. Nå har jeg barbert plantene i drivhuset litt og jeg klarte jo ikke å kaste avklippet. Stiklinger er satt, dog ikke like mange som tidligere år, siden jeg ikke har klippet like mye av plantene i år.
Blir jo uansett en del planter, om alt dette skulle slå til.2-4 stiklinger i hver potte som en start. Så får jeg dele opp når jeg ser hvor mange det er i hver potte som setter røtter.

I drivhuset har høstens investering i ny ovn gjort vinteren vesentlig mer bekymringsfri enn tidligere år. Ovnen fra Willabgarden har en veldig god termostat, samtidig som den har vifte som går konstant, selv når ikke varmeelementet er i gang. Dermed får jeg en jevn og fin temperatur på 6-8 grader, selv når det er -20 på utsiden, slik det har vært den siste uka.





Fortsatt er det en stund til sola krabber over skogen og treffer drivhuset. Nå er heldigvis januarkulda over og det meldes varmegrader hele kommende uka. Det er lyst når jeg kommer fra jobb og det er et skjær av lys på himmelen når jeg kjører på jobb om morgenen. Dagen er snart halvannen time lenger enn ved vintersolverv og det er bare uker igjen, før vi kan begynne å boltre oss i hagen.

Hva er viktigst, feilfrie hager og planter, eller en levende hage?

$
0
0

De fleste ønsker seg en vakker hage, som bugner av fargerike blomster, spennende trær og en plen som er en golfbane verdig. Det å få til en slik hage krever tid, mye tid og mye "arbeid". En hage holder seg ikke slik, uten konstant innsats og vedlikehold. De som ikke er villige til å bruke en anseelig del av sin fritid i hagen, bør kanskje vurdere å ikke ha hage, eller i hvert fall kun ha en liten flekk, som kan feies over på et par ettermiddagstimer.

Jeg deltar aktivt på flere hagesider på Facebook. Nå når sommeren er over oss for fullt kommer alle innleggene og spørsmålene om alle bekymringene mange hageeiere sliter med: "Hvorfor er bladene flekkete?""Hva spiser på ...... ?", "Hvordan blir jeg kvitt....?", "Æsj, hva er dette?".  Raskt strømmer det på med "gode" råd om sprayflasker med gift, kanel, fun saft, grønnsåpe, eddik, salt og andre remedier fra kjøkkenskapene.
Det pøses ut utallige liter med "dagligvarer" i landets hager, uten at noen egentlig vet hva disse produktene gjør med jordsmonnet og mikrolivet i jorda. Hvordan trives meitemarken med eddik, som sprøytes på ugrasset? Det er det ennå ingen som har forsøkt å svare meg på, når jeg har stilt kritiske spørsmål i slike tråder. Er det bedre (les sunnere for miljøet) å bruke eddik, eller salt mot ugrasset, framfor å bruke lovlige sprøytemidler som kjøpes i gartneriet? Jeg føler meg ikke sikker på det.

Dette gjelder selvsagt ikke alle, men jeg har inntrykk av at veldig mange, spesielt unge, hageeiere er livredde for alt som kryper, gnager og flyr, enten det er nytteinnsekter, eller mer plagsomme insekter, som vi umiddelbart ikke ser noen nytte ved. Selv maurene skal fjernes, når noen finner en koloni i hagen et sted. De kunne jo finne på å komme inn i hunet.
Selvsagt tar jeg også livet av enkelte kryp i min hage. Jeg finner meg ikke i at liljebillene spiser opp alle Liljene mine, at larvene mesker seg i engletrompetene mine, eller at sneglene raserer alle Hostaene. Jeg plukker, klipper og knuser og legger ut lovlige midler for å holde nivået av disse krypene nede, slik at de ikke ødelegger for mye. Kvitt dem blir vi aldri, men vi kan holde antallet på et levelig nivå, både for planter, hage og hageeier :-)

I mediene har det de siste årene vært stort fokus på bie- og humledød over hele verden. Disse viktige pollinatorene som faktisk er veldig viktige for vår matproduksjon, forsvinner, sakte men sikkert. Bruk av gift og kjemikalier er en teori om årsaken, men det forskes også på andre mulige årsaker. uansett er det alvorlig for oss og for jorda, hvis ikke bestandene tar seg opp igjen. Det bygges insekthoteller og humlebo over en lav sko og selvsagt vet forhandlere og markedsførere å benytte seg av denne farsoten. Det selges tusenvis av dyre insekthoteller, som trolig ikke har annen effekt enn at de ser fine ut på veggen og gir hageeieren en følelse av å gjøre noe viktig og nyttig for å redde verden. Hvis samme hageeier i steden lot det ligge igjen litt rusk og rask i de mer bortgjemte krokene av hagen, ville insektene slått seg til der og laget bo, slik de alltid har gjort. Men i dagens striglede hager, finnes det knapt et vissent løv å gjemme seg under.  Alt avfall stappes i sekker og kjøres bort, før noen rekker å se at det var en liten kvisthaug der.
Marihønelarve på roseknopp.
Noen timer tidligere var knoppen helt dekket av lus

Så fort et insekt forsøker å gjemme eggene sine i en hageplante, kommer hageeieren med argusøyne og ser et sammenkrøllet blad eller noen lus på en rosebusk. Dermed vekkes hatinstinktet og det ropes "æsj, drep". Det sprayes og dusjes med mer eller mindre giftige kjemikaler. Lusa dør nok, men det gjør marihønelarvene og deres foreldre også, som bodde på nevnte rosebusk, nettopp fordi det var lus der, som de levde av.
Småfuglene er også viktige hjelpere når det kommer til det å holde insektbestanden nede. Fuglene spiser bl.a. lus, larver og andre kryp, som vi helst ikke vil ha på plantene våre. Om vi forgifter alle insektene, blir det ikke mat igjen til fuglene og deres unger. Legg ut mat til småfuglene om vinteren, heng opp noen meisekasser og legg til rette for et yrende fugleliv og fuglene holder seg i området også om sommeren.
Denne karen bodde i et bed her i flere år. 

Andre gode hjelpere er edderkopper, frosk, padder og orm. Alle disse spiser de som igjen spiser våre hageplanter. Så har du dem i din hage, la dem være der. De er nyttige.

Noe av poenget mitt er at hageeiere bør bruke mye mer tid på å nyte hagen og alle dens planter og dyr, i steden for å saumfare hvert blad og hver knopp, etter noe som kanskje kan være skadelig, eller noe som bør drepes, eller behandles. Det er ikke hagens undergang om det blir noen gule flekker på et blad, blomkarsen plutselig ble spist opp av grønne larver, eller rosebusken er full av grønne lus. Irriterende selvsagt, om noe blir helt ødelagt, men som oftest går det å redde stumpene, ved å plukke bort det som er blitt stygt, fjerne de larvene man finner, knuse noen lus og gi plantene en grundig avspyling med hageslangen i noen dager. Alt behøver ikke bekjempes med gift (eller dagligvarer). Forsøk å la naturen ordne opp selv, i størst mulig grad og overse småskader, som du allikevel neppe kan gjøre noe for å unngå. Vi er utendørs og vær, vind, sol og temperatur gjør sitt, sammen med diverse krypende og flyvende, som vi ikke kan (eller skal) kontrollere.

Gå ut i hagen, plant noe nytt, lukt på rosene, plukk en blomsterbukett og legg deg i gresset og studer mauren som sleper med seg et stort blad, på vei til tua. Nyt, hagen, sommeren og det yrende livet i hagen, i steden for å drepe det.

GOD HAGESOMMER!

Dele Hosta, brutalt, men ufarlig

$
0
0
Hosta er gjerne ikke så store når man kjøper dem. I hvert fall har ikke mine vært det, siden de aller fleste er kjøpt som barrotsplanter om våren. Fristelsen til å plante for tett er derfor stor og etter få år må det drastiske virkemidler til, for at ikke plantene skal kvele hverandre. Her har jeg ryddet i nordveggen og trillebåra inneholder det som ble til overs av Hosta. Jeg vet mange synes det er vanskelig å dele slike store planter, så jeg tenkte jeg kunne skrive litt om nettopp det.


Hosta har kraftige røtter. Jo eldre planter, jo mer massiv rotklump. Det første jeg gjør, med store tuer, er å dele dem med spaden, i 2-6 mindre deler, som er lettere å håndtere. På riktig gamle, massive tuer, må jeg rett og slett hoppe på spaden, for å komme igjennom. Brutalt, men nødvendig.


Når jeg har fått delt dem er jobben videre mye enklere.
Når tua er delt, rister og spyler jeg av mest mulig jord, slik at det er lettere å se hvor man skal dele. Ofte kan jeg da bare dra skuddene forsiktig fra hverandre, uten å bruke noe å skjære, eller klippe med.
Er røttene lange reduserer jeg dem, slik at skuddene blir enklere å plante etterpå. Særlig hvis de skal i potter er det håpløst å plante i fhv små potter, uten å redusere rotmengden.
En sag eller skarp kniv er et must. Hostaskudd er sprø som salat og hvis du forskøer å trekke dem fra hverandre, ved å holde i det grønne, ender du ofte opp med å dra av bare det grønne, uten røtter. Bruk heller noe å skjære med, slik at du får bedre tak i rotdelen, før du begynner å dra og brekke.
Til slutt sitter du igjen med X antall fine skudd, som kan plantes i bed, eller potter, avhengig av hva du selv ønsker og trenger. Noen ganger får en del skudd litt lite røtter, men de kommer seg som regel, selv om de ser tvilsomme ut.
Vann godt den første tiden etter replanting, slik at plantene får hjelp til å danne nye sterke røtter og skudd.
Denne gangen endte jeg opp med drøyt 100 Hostastiklinger i potter. Dette er bare litt av alt det som nok bør og skal deles, bare tiden strekker til.







Samme fremgangsmåte kan brukes bl.a. på planter som Dagliljer-Hemerocallis og Sibiriris -Iris Sibirica. Det ser brutalt ut, men plantene tåler det. De er ofte mye mer robuste enn vi tror.

Brugmansia Maya, en variegert favoritt

$
0
0

Blomsterform: Enkel
Farge: Aprikos/hvit
Blomsterstørrelse: 20-25 cm.
Duft: Kraftig
Vekst: Kraftig
Bladverk: Blågrønt, variegert
Insekter: Ingen angrep så langt
Opprinnelse: ukjent
Overvintring: Lyst og kjølig eller mørkt og kjølig.






Brugmansia Maya kjøpte jeg fra Skavkulla handelsträdgård sommeren 2005. Den var feilmerket og ble egentlig kjøpt som Vienna Silverstar. Jeg lærte etterhvert at det ikke var riktig. Vienna Silverstar finnes i veldig få eksemplarer, da den er vanskelig både å dyrke og å formere.

Maya har vist seg å være en stabil blomstrer og gir noen fantastiske blomstershow, gjerne flere ganger i løpet av sesongen. Blomstene er hvite når de åpner seg og endrer farge mot mer fersken/aprikos når de modnes. I kjølig vær får blomstene mindre farge, enn i varmt vær.
Det variegerte bladverket er dekorativt i seg selv og planten er et blikkfang også når den ikke blomstrer.

Har ikke hatt angrep av hverken spinnmidd eller lus hos meg. Noe gnaging fra larver og saksedyr, men vesentlig mindre enn på en del andre Brugmansia

Enkel å ha med å gjøre og stiklinger setter lett røtter.

Bør stå litt lunt, da jeg har observert at de hvite kantene på bladene lett blir skadd av mye vind.

Flere bilder av Maya

Stikling av Maya

En "sport" på Maya. Denne er det så lite grønt i at den neppe vil være levedyktig på egen rot. Derfor lar jeg den være på morplanten, fram til jeg ser litt hvordan den utvikler seg

Brugmansia Angels Fantasy

$
0
0

Blomsterform: Dobbel
Farge: Hvit
Blomsterstørrelse: ca. 40 cm.
Duft: Kraftig og nydelig
Vekst: Moderat, buskete
Bladverk: Friskt grønn, lett hårete
Insekter: Lite angrepet så langt
Opprinnelse:Anne Kirchner-Abel
Overvintring: Lyst og kjølig eller mørkt og kjølig.



En av veldig mange "Angels"-hybrider som er krysset fram av tyske Anne Kirchner-Abel. Hun står bak en mengde spektakulære doble/fylte Brugmansia, som alle har fått navn med "Angels...."
Jeg har hatt Angels Fantasy i snart 10 år nå. Blomstene er dobble og det ser ut som om en blomst vokser ut av/er puttet inn i den andre. Frisk og fin plante som ikke har vært særlig angrepet av insekter. Den har vokst sakte og har så langt ikke kommet med de lange skuddene jeg helst vil ha til stamme på mine planter. Den vokser mer som en busk. Blomstrer flott i perioder, men tar litt pauser for å vokse og danne nye knopper. Morplanten døde for meg, en vinter, for noen år siden, men nå har jeg klart å drive fram en ny plante, fra en liten pjuskete stikling jeg hadde igjen. Den er dog ikke så stor ennå

Er ikke av de enkleste å få røtter på.

Angels Fantasy sett ved siden av en standard enkel hvit Engletrompet. Litt forskjell i størrelse :-)
Flere bilder av Brugmansia Angels Fantasy

Brugmansia Apricot Queen

$
0
0



Blomsterform: Enkel
Farge: kremgul-aprikos
Blomsterstørrelse: 45-50 cm.
Duft: Moderat
Vekst: Moderat
Bladverk: Gulgrønt
Insekter: Noe spinnmidd
Opprinnelse: Herrenhäuser Gärten, 1995
Overvintring: Lyst og kjølig eller mørkt og kjølig.

Apricot Queen var også kjøpt på Skavkulla. Den har fin opprett vekst og kjempelange hengende blomster, som er forholdsvis smale og opp mot 50 cm. lange. Den er litt av et syn når den står i full blomst. Siden blomstene er så lange, gjør den seg best hvis den får ha litt høye stammer, eller plasseres litt høyt, slik at blomstene ikke henger i bakken. En fantastisk blomstrer, som gjerne har 40-50 åpne blomster på en gang, på en forholdsvis liten plante. Blomstene er først hvite, senere aprikos-fargede.

Apricot Queen har lett for å bli litt "skurvete" på stammen og grenene. Det ser ikke ut til at dette er skadelig for planten. Noen Brugmansia er bare slik, men det er fort gjort å tro at planten er angrepet av ett eller annet.

Apricot queen døde for meg våren 2009, men jeg håper å få tak i den igjen, før eller siden. Stiklinger er litt vriene å få røtter på. Jeg lykkes med 2 av kanskje 20 siste året jeg hadde den.

Flere bilder av Brugmansia Apricot queen

Brugmansia Arborea

$
0
0

Blomsterform: Enkel
Farge:hvit
Blomsterstørrelse: 15-20 cm.
Duft: Kraftig, vanilje
Vekst: Medium
Bladverk: Frisk grønn, loddent
Insekter: Lite angrepet så langt
Opprinnelse: villart
Overvintring: Lyst og kjølig eller mørkt og kjølig.



Brugmansia arborea er en opprinnelig villart av Brugmansia. Den er den eneste Brugmansiaen som er selvbestøvende. Dermed er det lett å få frøkapsler på denne og man vet, at avkommet blir likt morplanten, med mindre man samtidig har hatt B.Sanguinea eller B.Vulkaniola i blomst samtidig. De kan nemlig kryssopllineres med disse. Hos meg blomstret disse i drivhuset på seinvinteren, når ingen andre Brugmansia var i blomst.


2010-08-30 14-07-58 - IMG_2100
Frøkapslene er eggformet og med fløyelsaktig skall. Nesten som en fersken å kjenne på. Inni kapslene ligger frøene som to små “hjernehalvdeler”, tett i tett. Selv om kapslene fortsatt var grønne, kjente jeg at de var modne når jeg klemte forsiktig på dem. De ble litt lysere i fargen og skallet gav litt etter når jeg klemte på dem.




Brugmansia Arborea vokser naturlig i Andes regionen av Ecuador, Peru, nordre Chile og Bolivia. De trives i høyden hvor det er kjøligere. Hele planten er dekket av små, fine hår og de tåler både lett frost og alvorlig tørke. I motsetning til de fleste andre Brugmansia, som blomstrer med ett eller to store blomstershow i løpet av sesongen, blomstrer Arboreaen mer eller mindre konstant. Men for mye regn/vann, eller kraftig tørke over lengre perioder, kan få dem til å slippe en del blader.
Arborea er lett å kjenne igjen på de korte hvite blomstene. Hver blomst holder gjerne 5-6 dager, før den visner. Jeg synes de dufter litt vaniljeaktig. En virkelig søt Brugmansia, som er litt anderledes enn de vi vanligvis ser.

Flere bilder av Brugmansia Arborea kommer senere

Brugmansia Langenburcher garten

$
0
0


Blomsterform: Dobbel/fyllt
Farge: Varmgul/orange
Blomsterstørrelse: ca. 30 cm.
Duft: Litt sitrusaktig
Vekst: Kraftig
Bladverk: Grønt
Insekter: Ingen plager
Opprinnelse: Dorothea Langenberg, Germany
Overvintring: Lyst og kjølig eller mørkt og kjølig.

Ny som liten plante fra Holland sommeren 2008. Har vokst godt og kom med de første blomstene i august 2009. Frisk og fin, med opprett, kraftig vekst. Blomstene har en fantastisk varmgul farge når de er nye og blir kraftig orange etter et par dager. Mørkere orange inni enn utenpå.

Kan få litt misfarginger/skjolder på bladene hvis det blir for lite/feil gjødsel.

Enkel å lage stiklinger av.


 



Brugmansia hvit enkel

$
0
0

Blomsterform: Enkel
Farge: Hvit
Blomsterstørrelse: 20-25 cm.
Duft: Frisk og kraftig
Vekst: Moderat kraftig
Bladverk: Friskt grønt
Insekter: Noe spinnmidd.
Opprinnelse: ukjent
Overvintring: Enkel å overvintre både mørkt og lyst.

Typisk plante som er å finne på hagesentre om sommeren, uten navn, sammen med en rosa, som er ganske lik. Om det er samme, er umulig å si, da det finnes veldig mange som ser like ut, men er av forskjellig opprinnelse.

Dette er en av de første Engletrompetene jeg anskaffet. Byttet til meg en liten stikling for mange år siden. Den har ikke noe navn, men er absolutt verd å dyrke allikevel. Den er en av de mest blomstrike plantene jeg har eller har hatt. På det meste har den hatt ca. 130 åpne blomster på en gang. Den blomstrer nærmest uavbrutt hele sommeren og høsten. Kun avbrutt av korte pauser hvor den vokser litt til.





Nye stiklinger i 2016

$
0
0
I høst har jeg fått kjøpt og byttet til meg en haug med nye stiklinger. Sorter som jeg ikke har, eller har hatt før og som nå står til rotning i kjelleren, under lysrørene. Jeg har, naturlig nok, ikke egne bilder av disse ennå, så jeg har lånt bilder bra nettet, bare for å ha en oversikt over hvordan de forskjellige skal se ut. Nå er den store spenningen hvor mange av disse som klarer seg. Har strengt tatt ingen forventninger om at jeg klarer å få røtter på alle, men har et lønnlig håp om at jeg redder så mange som mulig.

Utfordringen, om det er mange som klarer seg, er at jeg nok må kvitte med med en del planter neste år. Jeg har i dag minst 2 av hver sort, for å sikre meg hvis en eller annen finner på å dø. Med så mange sorter, vil det ikke være mulig å fortsette med duplikater. Da må jeg nok nøye med med 1 av hver, hvis det skal være realistisk å få plass til alle både sommer og vinter.

15 nye Brugmansia og 3 nye Acnistus Australe.
Etter et par uker i "spirekassa" under lysrørene, er det litt variabelt resultat. Noen vil helt klart råtne og dø, mens noen begynner å få nye skudd og små blader, noe som jo er et godt tegn.

Erfaringen fra tidligere tilsier at de grønneste skuddene har lett for å råtne, mens greinbiter som er litt kraftigere og mer forvedede, er lettere å få røtter på.  Ser ut til at det holder stikk også denne gangen. De som ser best ut, er de som er tatt fra litt grovere greiner.

Brugmansia Angels Inspiration

$
0
0



Blomsterform: Dobbel
Farge: rød/rosa
Blomsterstørrelse: 20-25 cm.
Duft: Frisk og kraftig
Vekst: Moderat kraftig
Bladverk: Lysere grønt
Insekter: Ikke så langt
Opprinnelse: Kirchner-Abel i Tyskland
Overvintring: Trenger litt mer varme (8-10 grader) og klarer seg best om den ikke står helt mørkt.



Jeg har hatt denne i noen år nå, men aldri hatt noe skikkelig blomstershow. Det kommer knopper ganske sent på sommeren, og så blomstrer den i drivhuset om høsten. Dermed får ikke blomstene den rette fargen og lukten, til at jeg kan gi noen god beskrivelse, eller får tatt noen gode bilder. Prøver igjen neste sommer og håper på bedre lykke. Den skal være både enkel og blomsterrik, men mulig den trenger litt høyere temperatur, enn vi normalt har her i landet.

Flere bilder av Angels Inspiration

Brugmansia Mobisu

$
0
0

Blomsterform: enkel
Farge: fersken
Blomsterstørrelse: 15-20 cm.
Duft: Ingen
Vekst: Moderat
Bladverk: Lysere grønt
Insekter: Ingen plager
Opprinnelse: Ukjent
Overvintring: Lyst eller mørkt
Brugmansia x flava
Denne hadde jeg i noen år, men mistet den et av de første årene jeg forsøkte meg på overvintring i drivhuset. Hadde for dårlig termostat på ovnene og dermed varierte temperaturen litt for mye. 
Mobisu er vel det som kalles en "kald" engletrompet. De tåler litt mer kulde enn de "varme", dufter ikke, har mindre blomster og hårete bladverk. Mobisu er ikke vanlig å finne i salg, så det gjenstår å se om jeg klarer å få tak i den igjen. 
Jeg synes de kalde engletrompetene er litt vanskelige, både å få røtter på stiklinger og få til å blomstre skikkelig. Dessuten er det, i mine øyne, vesentlig morsommere å dyrke de virkelig storblomstrende, som også dufter fantastisk. 










Engletrompeter for salg- redigert søndag 2. april

$
0
0
Redigert Søndag 2. april kl. 13.30
Her gikk det unna i voldsom fart og jeg å nå sette strek for flere bestillinger.

Da er det den tiden på året igjen. Drivhuset fylles opp av hurtig voksende planter og jeg må få unna noe, før det tar fullstendig over ;-)
På grunn av påskeferie m.m. blir dette bare et "helgesalg" for å få frigjort litt plass. Jeg tar imot bestillinger fram til og med førstkommende mandag. Tirsdag og onsdag vil jeg pakke og sende, slik at alle, forhåpentligvis har pakkene sine før påske. Skal du reise bort allerede i palmehelgen, anbefaler jeg at du lar vær å sende bestilling, med mindre du har noen som kan hente pakken og ta vare på plantene, om den ikke rekker fram før i påskeuka.

Stiklingene er 10-20 cm. høye og sendes med lite jord, for å gjøre pakkingen enklere. Det meste av bladverk blir fjernet før pakking. Kr. 100,- pr. stk.
Porto og emballasje kommer i tillegg med kr. 100,-. Da sendes det som brevpost, uten sporing og forsikring. Ønsker du at jeg sender som pakke, med sporing, vil porto bli kr. 140,-. Alt sendes som brevpost, om ikke du spesifikt ber om pakkepost i bestillingen.

Bestilling gjøres på e-post til: tk(alfakrøll)tkobr.net Da er det enkelt for meg å vite rekkefølgen på bestillingene. Bestillinger gjort via andre kanaler havner bakerst i rekka og vil ikke bli prioritert.
Husk fullstendig adresse og mobilnummer.


Bor du i nærheten er det selvsagt mulig å hente planter selv. Gi beskjed i bestillingen, så avtaler vi tid.

Når jeg har sett over og vet hva jeg har igjen av planter, sender jeg betalingsanmodning, med samlet beløp, via vipps. Når jeg får bekreftet overførsel via vipps, pakker jeg og sender så fort som mulig. Overføring til bankkonto er mulig, men jeg foretrekker Vipps pga at det er enkelt og jeg får rask bekreftelse på overførsel.

Her er hvilke planter som er klare. Kr 100,- pr. stk. Begrenset antall, så her gjelder førstemann til mølla.

Brugmansia enkel hvit
Brugmansia enkel rosa
Brugmansia Super spot- enkel fhv. mørk rosa
Brugmansia Arborea - enkel hvit. Tidlig i blomst.
Brugmansia Angels endless summer-fylt orange
Brugmansia Langenburcher garten - fylt orange, storvokst
Brugmansia Salmon perfection - fylt lakserosa
Brugmansia Angels Sunbeam - hvit fylt (få planter)
Brugmansia Morgensonne - enkel orange
Brugmansia Maya - variegert bladverk, ferskenfargede enkle blomster (kun få planter)
Brugmansia Angels Innovation - Rosa fylte, store blomster
Brugmansia Angels proud- Hvite fylte blomster
Brugmansia Rosalla - rosa enkle og delvis fylte blomster

Jeg skal se om jeg legger inn noen bilder i kveld, men nå vil jeg bruke den fine dagen ute. Dere får google så lenge, så finner dere trolig bilder av alle sammen :-)


Viewing all 56 articles
Browse latest View live