Quantcast
Channel: BlomsterKnatten
Viewing all 56 articles
Browse latest View live

Neem oil, kan det virkelig være så enkelt?

$
0
0
Jeg har i alle år vært plaget med at larver, saksedyr og snegler, i perioder forsyner seg grovt av skudd og bladverk på Engletrompetene mine. Tidvis ser alle nye skudd ut som kniplinger og plantene blir stusselige, nesten uten grønt. I år bestilte jeg en flaske med Neemoil fra England, for å teste ut om det kunne hjelpe. I første rekke håpet jeg å begrense lus og spinnmidd på plantene i drivhuset.
Slik ser de aller fleste plantene ut i år.
Friske fine blader og knopper i alle toppene
Flasken ankom på forsommeren og jeg blandet spent en ladning med lunkent vann, en dæsj olje og litt salmiakk i en 2 liters dusjeflaske. Oljen er ikke vannløselig og blir liggende oppå vannet. Salmiakken hjalp noe, men jeg måtte stadig riste dusjeflaska godt, mens jeg holdt på. Plantene har så mye bladverk at jeg klarer nok ikke å få dusjet på alle bladene, men jeg passer ekstra godt på å dusje alle topper og skudd, som er det som er mest utsatt for skader.

Jeg dusjet alle Engletrompetene, Fuchsiaene (som hadde litt lus) og ellers litt her og der på de plantene jeg så tegn til skadedyr på. Etter det har jeg knapt sett en gnageskade, eller lus noe sted. Litt spinnmidd på en plante nå i det siste, men larver, saksedyr og andre kryp, ser ut til å sky plantene som pesten.
I dag har alle Engletrompetene fått en ny runde med dusjing med Neemoil + en god neve med blåkorn i hver potte, før jeg vannet.

Jeg tør jo ikke si sikkert at det er oljen som har gjort susen, men det er påfallende, at det er så lite skader på bladverket, akkurat i år. Nå har jeg dusjet deler av en lusete Aconitum også, så får vi se da, om noen dager, om de greinene er fri for lus, eller om de fortsatt trives der.






Nye Engletrompeter 2016-2017

$
0
0
Lykken er....... pakker med små stiklinger, med eller uten røtter, som har potensiale til å bli store, flotte planter, med vakre, velduftende blomster. Ja jeg er hekta, så til de grader. Sier stadig at nå må det være nok og at jeg ikke har plass til flere, men jeg glemmer fort (heldigvis) så plutselig sitter jeg der igjen, med hendene fulle av nye stiklinger. Nedenfor er det bilde av 13 nye stiklinger som allerede er i hus. De fleste med godt med røtter, men et par med litt lite røtter foreløpig, som får litt spesialbehandling. I tillegg har jeg nettopp avtalt et bytte, så til uka kommer det trolig en stikling til i posten. DA tror jeg det får være nok for i år.

Nye Brugmansia sommeren 2017
Forrige høst byttet og kjøpte jeg også en del nye stiklinger. Disse var uten røtter, så det var ikke alle som klarte seg, men totalt sett et godt resultat, synes jeg. Flere av disse har jeg allerede satt stiklinger av, slik at jeg har 2-3 planter av hver. Greit å ha backup, om noen skulle finne på å dø til vinteren.

Nye høsten 2017
Dette var 10-15 cm. lange "pinner" i høst. Nå ser de slik ut. Alle er ca. meterhøye og flere av de er i blomst eller har knopper som vil blomstre snart.
 Litt gule blader på noen, men det skal litt til å holde dem med nok næring, når de vokser så raskt som disse. Nå kutter jeg også ned på gjødselen, slik at veksten stopper litt opp før de må i hus om en måneds tid.

Spinnmidd, en årlig kamp.

$
0
0
Spinnmidd er en av de vanligste skadedyrene på engletrompeter. Det er knapt en eneste sesong uten større, eller mindre angrep av de bitte små, sugende insektene, som suger kraften ut av bladene på ellers sterke og fine planter. De er ikke lett å bli 100% kvitt, men det er mulig å holde dem i sjakk, slik at skadene blir minimale. Det er også stor forskjell fra sort til sort, hvor motstandsdyktige de er mot de små krypene. Det så jeg veldig godt i dag, da jeg oppdaget fhv. mye spinnmidd på noen av stiklingene fra i høst, som står plantet i drivhushagen.

Da jeg oppdaget det var det bare en ting å gjøre, fjerne det meste av bladverk og dusje plantene med såpesprit, eller i dag valgte jeg å forsøke meg på en nikotinholdig blanding. Lunkent vann og 20-30 ml. med 72 mg. nikotinbase, som egentlig er tenkt til e-sigarett. Det er en test, og det gjenstår å se om det virker bedre enn såpespriten, som jeg har brukt i flere år. Blandingen med Neemoil, som jeg skrev om for litt siden, ser ikke ut til å ta spinnmidden, men den virker å være utmerket for å forhindre larver og saksedyr i å forsyne seg av skudd og bladverk. Innen jeg var ferdig i ettermiddag, var plantene ganske redusert, men fordelen er at nå er både blomster og knopper vesentlig mer synlige 😏
 Dette er kun blader fra disse plantene. Blir fort mye utav det når stort bladverk fjernes. Selv om ikke alle plantene var angrepet, fjernet jeg bladene fra alle og dusjet dem grundig. Om noen dager ser jeg om dette gjorde susen, eller om jeg må til med såpesprit, eller i verste fall insektmidler, for å bli kvitt dem. Det er vesentlig å få dem unna før plantene skal inn i drivhuset. Hvis ikke blir vinteren en prøvelse både for plantene og meg 😟

Når bladverket, særlig i toppene blir gulprikket og bleke
er det nesten alltid spinnmidd som er årsaken.


Her er baksiden av et angrepet blad, tatt i motlys. De små mørke prikkene er spinnmidden
Ikke gode å se, uten gode briller og godt lys. Utendørs er det ofte ikke så mye spinn å se.

Cuba 2018 - Ikke den typiske "sydenturen"

$
0
0
Høsten 2017 begynte vi å snakke om en ferietur på vinterstid. Vi har de siste årene feriert hovedsakelig i Alanya, vår og høst, med unntak av noen sommerturer i Europa, på 2 eller 4 hjul. Vi har nok vokst litt i fra den typiske "sydenturen", som i hovedsak består av sol og bad. Vi ønsker litt mer opplevelser og går ikke av veien for å bruke beina, for å komme fram til steder verd et besøk. Kanariøyene ble raskt erklært som kjedelig og utelukket. Kapp Verde var vi innom, som et alternativ, før vi vendte oppmerksomheten mot Karibia og de mulighetene som finnes der. Også der er det jo mange flotte øyer og luksuriøse resorter, hvor hovedfokus er strand, bad og dykking. Men vi ønsket, som sagt noe mer enn sol og bad. Hva med Cuba? Et land vi visste lite om, men som framstår som spennende, annerledes og kanskje litt utfordrende å reise i....... Vi brukte ikke så mange minuttene før vi var enige om at jo, Cuba skulle bli reisemålet for vinteren 2018. Nå som det så smått har begynt å åpne seg muligheter for samarbeid og handel mellom Cuba og USA, kan det jo skje store forandringer på Cuba, de kommende årene. Tanken var å oppleve landet slik det er og har vært i mange år.

Dette bildet kjøpte jeg for de siste CUC på flyplassen i Havanna.
Flybilletter ble bestilt, så fort ferien var avklart på jobb. Det er helt genialt å bo så nær Torp flyplass, som vi gjør. Hele verden ligger åpen for oss, etter bare 10 min. kjøretur. Ruta ble Torp-Amsterdam-Havanna, med KLM. Husker ikke eksakt pris, men +/- 16.000,-  t/r for oss 2, med reserverte seter, med ekstra beinplass. Avreise 12. januar og hjemme igjen 28. januar.

Så begynte vi å se på hvilke steder vi ville besøke og hva vi ønsket å se på Cuba. De 3 første nettene bestilte vi først på hotell i Havanna sentrum, slik at vi i hvert fall hadde en start. Jeg hadde fra starten av en veldig klar formening om at jeg ville ha noen dager i Varadero. Noen dager med sol og bad ville jeg ha, selv om målet med turen, i første rekke var andre opplevelser. Varadero var, det stedet jeg kjente til på Cuba, hvor det var strand og badeliv.

Vi googlet og leste, studerte kart, luftet ønsker og tanker,  og vurderte muligheter.......

Gubben kjøpte en liten bok på nett, som gav et visst inntrykk av hva vi kunne forvente og samtidig hjalp oss til å unngå noen turistfeller. Cuba Conga er en annerledes blogg/bok og reiseguide. Satt litt på spissen, men allikevel nyttig for å forstå litt av et ellers totalt uforståelig system, i et veldig annerledes land. Vi leste litt før vi reiste, men det var faktisk vel så nyttig å lese litt underveis, når vi hadde begynt å se hvordan ting fungerte (eller kanskje mer korrekt, ikke fungerte).
Det ble raskt klart at "Casa particulare" var et spennende og rimelig alternativ, til hoteller. Jeg skal tilstå at jeg først var skeptisk og tenkte at det fikk holde med noen få dager på et slikt bosted.... Heldigvis skiftet jeg mening og vi endte opp med å bo 13 av totalt 16 netter i private rom, i Havanna og Trinidad. Disse kostet 30-35 CUC (1 CUC=1 dollar) pr. døgn + 10 for frokost for begge. Til sammenligning koster hotell i Havanna fra ca. kr. 1200,- og oppover pr. døgn. Når vi først hadde lest om denne boformen, ble hotellet i Havanna avbestilt og erstattet med 3 netter i Casa Nini, sentralt i byen.

Varadero, ble vurdert, men raskt forkastet, til fordel for den 500 år gamle byen Trinidad, på sørsiden av Cuba. Her bestilte vi 7 døgn i et "Norsk" Casa (Casa de Norge). Noen kilometer til stranda, men helt overkommelig avstand med buss eller taxi. Sjarmerende, gammelt og veldig annerledes enn Havanna. Like ved var det også et naturreservat (Topes de Callantes), som var vel verd et besøk.

Jeg skal fortelle mer detaljert om "Casa particulare" og stedene vi bodde i et senere innlegg.

De siste døgnene stod lenge åpne, før vi, bare noen dager før avreise, bestemte oss for å fly over til Isla de la Juventud, som ligger utenfor sydkysten av Cuba. Bilder på nett av kritthvite strender og turkis hav, ble avgjørende. 3 døgn med total avslapning, bad, snorkling og sol, fristet veldig som avslutning på ferien. For å få denne kabalen til å gå opp, ble det 2 ekstra netter i Havanna, før vi startet ferden mot flyplassen kl. 04.30 om morgenen for å være i tide til avgang kl. 07.00. Igjen fant vi et Casa i Havanna som drives av ei norsk dame. Casa Frida ligger i samme gate som Casa Nini, men ca. 500 husnr. høyere.

Her har jeg ringet rundt de 3 stedene vi bodde i løpet av ferien

Transport på Cuba

Vi valgte å unngå buss og annen offentlig kommunikasjon. Vi bodde rimelig og valgte heller å leie taxi når vi skulle transportere oss og bagasjen over litt lengre strekninger. Dette var både av bekvemmelighetshensyn, men vel så mye for å gjøre vårt lille bidrag til å støtte enkeltpersoner og deres lille bedrift, framfor å støtte statsdrevne foretak, som buss og offentlig taxi.
Fra flyplassen til Havanna sentrum kostet det 25 CUC og strekningen Havanna-Trinidad 120 CUC. Da bestilte vi transport via de stedene vi bodde, som selvsagt hadde kontakter. På Isla de la Juventud betalte vi 30 CUC for taxi fra flyplassen til hotellet, som lå nesten på motsatt side av øya.

I byene er det mange transportvarianter å velge i. Særlig for guidet tur i Havanna, er mulighetene mange og kreative. Jeg skriver kanskje litt om alternativene senere.

Innenlands flyreise kostet heller ikke allverdens, men her var det om og gjøre å ha litt is i magen og ikke bli stresset, når ting ikke gikk helt etter planen. Vi snakker ikke spansk, men noe kan man jo allikevel forstå, om det bare BLIR informert..... Avgangen til la Juventud skulle være kl. 07.00 om morgenen. Vi var ute i god tid, men det varte og rakk, uten at noe skjedde. Den ene Tv-skjermen i avgangshallen, viste kun ankomster, ingen avganger. Når det langt om lenge kom noe info på skjermen, viste den at flyet var i rute. Det varte og det rakk, uten noe mer informasjon. Etter en drøy times venting stod det plutselig avgang kl. 8.00, men da var jo allerede klokken over 8. Vi kunne fortsatt ikke gjøre annet enn å vente. Plutselig dukket det opp en kar som forklarte at flyet var forsinket pga "Weather conditions". Han visste ikke hvor lenge, men de ville ta av så fort som mulig. Kl. 09.30 ca. reiste vi fra Havanna. Trolig var det morgentåke på øya, som gjorde at det ikke var mulig å ta av eller lande på Isla de la Juventud den morgenen. Forsinkelser kan skje, men du så mye enklere alt ville vært om det ble informert om, på en forståelig måte og helst FØR forsinkelsen var et faktum. Hjemreisen var ganske lik, bortsett fra at her var det ingen skjermer, ingen skilt, som viste hvor vi skulle gå, eller noen som helst informasjon om hvorfor og når en evt. avgang ville bli. Forsinkelsen den veien var vel ikke mer enn ca. 1 time, men allikevel ganske frustrerende, når man ikke aner hva som skjer, når og hvorfor. Jeg takker min skaper for at vi ikke gamblet på å bli en dag ekstra og rekke avgangen hjem, på samme ettermiddag. DET hadde gått til hel****.

Fortsetter en annen dag..........................

Cuba 2018 - Casa particulare

$
0
0
Det tradisjonelle og trygge når man ferierer i utlandet er jo å leie seg inn på hotell. Det er ofte fhv. dyrt, upersonlig og veldig likt fra land til land. Men trygt og godt er det jo.
De senere årene har det vokst fram utallige andre alternativ, i form av privateide rom, leiligheter og villaer, verden rundt. AirBNB var nytt for oss, fram til denne turen, men skal nok brukes aktivt også for senere turer i inn- og utland.


På Cuba er det aller meste statseid og -drevet. Cubanere jobber for staten, hvor de tjener "knapper og glansbilder". For de aller fleste er det langt fra nok til å leve av, selv om de også får tildelt månedlige rasjoner av basisvarer som ris og bønner.  Etter det vi hørte lå månedsinntekten fra 10-15 CUC (1CUC=1 dollar) og oppover. Cubanerne benytter derfor enhver anledning til å tjene noen ekstra CUC, for å spe på en minimal inntekt. Normalt får ikke private eie, eller drive forretning, men det finnes noen unntak. Et av dem er utleie av rom.

For noen år siden fikk cubanerne lov til å leie ut rom i sine egne boliger, til turister (Casa Particulare). Dette er en ypperlig måte å tjene noen ekstra CUC på, for de som har eget hus og kan stelle i stand ett eller flere rom, som kan leies ut på døgnbasis. Ordningen krever lisens og utleierne skatter til staten, både i form av et månedlig beløp og en prosent av faktisk leieinntekt. Det er krav om at leietakerne registreres, på samme måte som når man bor på hotell.
Mange av de som leier ut har også kontakter for transport, guiding/turer og gode anbefalinger for restauranter og steder som er verd å besøke. For oss som førstegangsbesøkere på Cuba, gav dette oss verdifull info og mange gode tips.

Som jeg nevnte i gårsdagens innlegg, valgte vi å bo i hovedsak i Casa particulare på Cuba. Vi var vel kanskje LITT feige, siden vi fant 3 steder som alle drives av norske damer, i samarbeid med cubanere. Vi snakker ikke spansk og det føltes derfor trygt å velge slik vi gjorde. Det skal sies at de 2 casaene i Havanna ikke har norsktalende vertinne tilstede hele tiden. Men selv om de selv ikke er tilstede, har de samarbeidspartnere som tar godt vare på gjestene.

Det første stedet vi fant via google var Casa de Norge i Trinidad. Casa de Norge drives av cubaneren Norge (uttales Norrhe) og norske Marianne, fra Kongsberg. De leier ut 2 rom i sitt eget hus og her fikk vi leie det grønne rommet på taket. Stort rom med et fantasifullt gulv, aircondition og eget bad. I patioet serveres det deilig frokost og om man vil, lager Norge både lunsj, middag og coctails for en rimelig penge.
Da vi var der var det et annet norsk par i det andre rommet, samt flere norske venninner av Marianne på besøk. Dermed ble vi alle invitert med på en festkveld med servering av deilig svinestek med ris og grønnsaker. Ved siden av utleie driver de også et reiseselskap som tilbyr dagsturer med guide og/eller turer som går over flere dager. Den ene guiden er ei nydelig Cubansk dame, som snakker utmerket engelsk og som vi raskt ble veldig glade i. Vi valgte en dagstur til nasjonalparken Topes de Callantes. Noe som for oss var et utmerket valg. Kommer mer om den turen senere.

Gulvet på rommet vårt
Patioet-hagen

Skal du besøke Trinidad og ønsker å bo i et casa, anbefaler vi absolutt at du tar kontakt med Marianne/Cubakone og sjekker om de har ledig plass.



Utsikten fra balkongen hos Casa Nini. En typisk gate i Havanna,
som akkurat nå var preget av massive gravearbeider
Når vi først hadde kommet over "skrekken" for å bestille denne typen bosted, fant vi AirBNB, hvor vi søkte videre etter bosted i Havanna. Plutselig en dag fikk jeg beskjed fra gubben om at hotellet de 3 første nettene var avbestilt, til fordel for 3 netter i Casa Nini, sentralt i Havanna. Igjen var det norsk eier. Nina bestilte bil til oss fra flyplassen og tok imot oss da vi ankom Havanna, etter en lang reise fra Norge. Ingen tvil om at hun kjenner Havanna og vet hvor man bør gå og hvilke steder det er like greit å holde seg unna (som f.eks. de statlige restaurantene).



Frokosttid i Casa Nini
Casa Nini ligger i San Rafael, i gamlebyen, bare få meter unna restaurant San Cristobal, som Obama bl.a. besøkte, når han var i Havanna for et par år siden. Leilighete ligger en passelig rusletur unna Habana Vieja og Parque Sentral, med flere store, flotte hoteller , regjeringsbygget, teateret og turistområdet. På vei nedover passerer man en park, hvor det er tilgang på internet og salg av internetkort. Internet er en historie for seg selv på Cuba. Kommer tilbake til det.
Etter en helt nydelig frokost, bestående av masse frisk frukt, egg, skinke og bruchetta, var vi klare for å oppleve Havanna og byens tilbud.

Casa Nini samarbeider med casa Mili som bl.a. driver dansestudio, hvor man kan kjøpe timer og lære seg Salsa. Skal de ut en kveld, inviterer de ofte med seg gjestene, hvis de er interessert i dans og musikk.
Casa Nini kan virkelig anbefales som bosted, for oppholdet i Havanna. Bestill via AirBNB.

Fra balkongen i Casa Frida
Det siste stedet vi leide oss inn var Casa Frida, som også ligger i gaten San Rafael, bare 500 nr. høyere enn Casa Nini. Nå er vi i Centro Havana, nært på det store Hotel National og Malecon. Frida er ikke så ofte tilstede selv, men det gjør ingenting når hun har Yasel til å hjelpe. Han snakker utmerket engelsk og er en veldig hyggelig og hjelpsom vert, enten du trenger hjelp til å finne spisested, eller leie en gammel cabriolet til sightseeingturen. Vi fikk gleden av å tilbringe en flott dag i Havanna, sammen med både Frida og Yasel, før vi reiste videre til Isla de la Juventud. Yasel fikset transport til flyplassen for oss, midt på natta og stod opp og så oss vel avgårde.

Om vi hadde flaks med våre 3 valg av casaer, vet jeg ikke, men erfaringene så langt var udelt positive. Ikke samme standard som på et fint hotell, men alle rommene hadde egne bad, var rene og pene og vertskapet var hyggelige og hjelpsomme. Med tanke på hva det kostet, og ikke minst hvor mye hjelp og tips vi fikk, var ikke dette noe å være redd for.

Du finner alle 3 i linker i innlegget + at de også har egne sider på Facebook. Søk på hhv. Casa Nini, Casa Frida og Cubakone travels så finner du dem.

Deilig middag på San Cristobal, med Frida og Yasel



Selger litt av overskuddet av frø, til en god sak.

$
0
0
Da vi var på Cuba nylig møtte vi flere hyggelige, spennende og morsomme mennesker. Et menneske som gjorde et spesielt inntrykk var Zeydi, som jobbet som turistguide i Trinidad og omegn. Zeydi har et stort ønske om å reise til Norge til sommeren, men med det lille folk flest tjener i måneden på Cuba, blir det lite igjen til å kjøpe flyreiser for. Marianne og Norge, som hun bl.a. jobber for,  sørger for opphold og husrom mens hun er her, men flyreisen trenger de hjelp til å klare. Marianne har startet en spleis og dermed tenkte jeg at jeg, (foruten å sette inn en slant fra egen lomme) kanskje kunne bidra med noe mer, ved å selge unna litt av frøoverskuddet, som jeg allikevel ikke får brukt selv. Jeg beholder utlegg til konvolutter og frimerker, men alt som kommer inn for frøposene vil gå rett inn på spleisen :-)
Eucomis Bicolor-Ananaslilje

En liten ryddesjau viser at jeg har frø til overs av følgende:

Brugmansia Arborea
Blodbeger
Lophospermum - Lofos, rosa
Iopmoea mix
Eucomis bicolor
Nolana paradoxa
Mirabilis Japala-Mirakelblomst, fargemix (få frø)

Buddleia - Sommerfuglbusk, lys lilla/blå
Digitalis-Revebjelle, rosa
Delphinium-Ridderspore, blå
Gunnera Manicata
Rhododendron Luteum - Hageazalea, gul (kun 1 porsjon igjen)
Iris douglasiana
Iris Humulis
Robinia Hispida v.Fertilis
Thalictrum flavum "Thucker prinsess"
Martagonlilje
Stokkroser, mix
Stokkroser fylt, frø fra hvit
Echinacea - Solhatt, rosa og hvit mix
Meconopsis cambrica , gul/orange (sprer seg godt)
Lynchnis coronaria - rosa

Prisen er kr. 25,- pr. pose med frø. Antall frø i posen varierer fra 10-12 og oppover mot 50 og mer.
Porto og konvolutt kommer i tillegg med kr. 20,-. Betaling til vips, etter at jeg har bekreftet samlet beløp og hva som er igjen av frø. Send PM fra facebook, eller mail til tk(alfakrøll)tkobr.net med liste over hva du ønsker og adressen din.
Jeg pakker frø i helga og sender i neste uke :-)


Lofos
Ipomoea
Echinacea



Engletrompeter m.m. selges

$
0
0
Langenburcher garten
Redigert 12. juni. Da er det tomt for Engletrompetstiklinger som kan sendes. Noen få litt større planter i enkel hvit er igjen. men disse må evt. hentes hos meg i Stokke.

Da begynner alle engletrompetstiklingene å vokse meg over hodet ;-) Skulle egentlig solgt planter på et blomstermarket i slutten av mai, men varmen satte en stopper for det, med et massivt angrep av spinnmidd på stiklingene. Etter grundig vasking, spyling, behandling og klipping av blader, ser de nå friske og fine ut igjen og har kommet i god vekst. Jeg håper de nå er fri, men 100% garanti kan jeg selvsagt ikke gi. Spinnmidd er jo en kjent utfordring med disse plantene, så det er vanskelig å unngå helt.

Takknemlig om du tar deg tid til å lese hele innlegget, før du hiver deg rundt og bestiller, slik at vi slipper mangelfulle bestillinger og mistorståelser.

Bor du i nærheten, eller har veien forbi Stokke i Vestfold, er det hyggelig om du vil komme innom og hente planter selv. Jeg tenkte jeg skulle sette av mandag 11. og 18. juni, kl. 17.-21.00 som hentedager, for de som ønsker. Bestill gjerne i forkant, slik at jeg kan sette av planter, før du kommer. Det er få av en del sorter, så her gjelder førstemann til mølla. Adressen får du når du bestiller og avtaler tid.

Bor du for langt unna, så sender jeg selvsagt. Bestillinger pakkes mandag kveld og sendes tirsdag. Da bør det meste rekke frem før helga.

Jeg vil i år sende alt som pakkepost. Porto blir derfor lik uansett om du bestiller lite eller mye, innenfor reglene for Norgespakke (10 kg). Portokostnad blir da kr. 150,- Gå gjerne sammen flere stykker om en bestilling, slik at dere sparer porto. Det går mange stiklinger i en slik Norgespakke.
Jeg velger denne metoden fordi postgangen er variabel og jeg har opplevd at enkelte pakker blir borte underveis. Med norgespakke er pakken forsikret og den kan spores.
Oppgir du telefonnummer ved bestilling, vil du kunne få SMS-varsel når pakken kan hentes.

Betaling kun med Vipps, da dette gjør oppfølgingen veldig mye enklere for meg, enn om det skal overføres til konto, på "gammeldags" måte. Vipps er så enkelt tilgjengelig nå, for alle som har en mobiltelefon, at det er ingen grunn til å ikke bruke det.

IKKE send penger før jeg bekrefter bestillingen og sender melding om endelig beløp. Det kan bli utsolgt for ting underveis. Jeg gir beskjed når jeg plukker og pakker. Pakken sendes når jeg mottar betaling.

Engletrompetstiklinger som er klare for forsendelse. 

Enkel hvit - navnløs
Kr. 100,- pr. stk:
Brugmansia enkel hvit UTSOLGT
Brugmansia enkel rosaUTSOLGT
Brugmansia overraskelse UTSOLGT;-). Jeg mangler navn på en del stiklinger, så jeg vet ikke hva det blir. Ganske sikkert en navnesort, men jeg aner altså ikke hva.

Kr. 130,- pr. stk.
Brugmansia Arborea
UTSOLGT
Brugmansia Langenbursher garten-UTSOLGT
Brugmansia Angels proud- UTSOLGT
Ikke brugmansia men -
Acnistus/Iochroma frøplanter. UTSOLGT Usikker på farge, men er kjøpt for å være blå/lilla.

Jeg har også noen få litt større planter, som jeg selger for
kr. 200-300 pr. stk. Disse kan ikke sendes, så det forutsetter at du kan hente selv.

Jeg har også litt overskudd av frøplanter og delinger av stauder, som trenger nye hjem.
Lophosphermum - Lofos, rosa kr. 25,-
Eucomis bicolor - Ananaslilje
Eucomis bicolor, pr. løk, kr. 40,-
Hosta - Lemon lime kr. 50,-
Hosta - Gyspy rose, kr. 50,-
Hosta - Lakeside Lollypop, kr. 50,- UTSOLGT
Hemerocalis hyb - Dagliljer, kr. 50,- (usikker på form og farge)
Aurikler - fargeblanding kr. 40,-
Nikkesyrin - Syringa reflexa kr. 40,-
Alpegullregn kr. 40,-
Valnøttre ca. 20 cm. høyt, kr. 80,- (krever god plass)
Astrantia frøplanter trolig lys rosa/hvit kr. 30,-
Mukdenia rossii, rotbiter kr. 50,-
Frøplante av trepeon (gul morplante) kr. 100,-
Thalictrum luteum - gul frøstjerne, kr. 50,-


Send PM på facebook med bestilling. Da får jeg samlet alt på ett sted, slik at det er enklere å holde oversikten og rekkefølgen på bestillingene.


Husk fullstendig navn, adresse og mobilnr i bestillingen. Mangler dette kommer du bakerst i køen, da jeg ikke bruker tid på å etterlyse så elementære opplysninger, som bør være en selvfølge å få med.

Jeg våger ikke påta meg å besvare en mengde spørsmål om stell og annet via PM. Dette finner dere masse info om på nett og det er mange å spørre i de forskjellige hagegruppene på FB. Da kan også flere enn du få glede av svarene. Jeg svarer gjerne i gruppene, men da slipper jeg å bruke masse tid på å svare en og en, på de samme tingene, igjen og igjen ;-)

Brugmansiastiklinger - Hvordan lykkes

$
0
0


Slik ser det ut i drivhuset mitt, før jeg begynner å pakke planter.


Når du får i hus en eller flere stiklinger av Engletrompet - Brugmansia er det greit med en liten veileder, om du ikke er kjent med disse fra før av.

Engletrompeter er ikke så vanskelige å lykkes med. Vær obs på at de er giftige, så vær litt våken med de minste barna, om de har lett for å smake på alt. Ellers kan jeg jo si at jeg har puslet med disse i godt over 20 år nå. De første årene delte jeg soverom med 2-3 planter. Jeg har ikke vært spesielt forsiktig, men har allikevel ikke opplevd noe ubehag, annet enn en eneste gang, da jeg fikk plantesaft i øyet. Ikke vondt, men pupillen utvidet seg veldig, og jeg så litt dårlig i ca. 1 døgn. Ingen varige men, heldigvis.

Plantene som sendes er i hovedsak stiklinger satt i høst/vinter., når jeg klippet tilbake plantene mine. De har stått i kjelleren her hos meg, under lysrør og blitt litt "sulteforet" for at de ikke skal vokse seg alt for store i løpet av vinteren.
De siste ukene har de stått i drivhuset, med masse deilig dagslys, litt forsiktig gjødselvann, men fortsatt i fhv. små potter, for å bremse dem litt.
Nå når de kommer til sine endelige hjem trenger de "mat". Det vil si ny næringsrik jord og litt større potter. Ikke plasser dem rett i digre potter nå. Da er det vanskelig å regulere vannmengden og du vil fort risikere å drukne de små plantene.

Bildet viser stiklingen slik den er når du får den, til høyre. De 2 andre viser ca. hvor stor potte jeg bruker når jeg potter opp første gangen. Ta stiklingen ut av potten og sett klumpen oppi den nye potta, med litt jord i bunnen og fyll opp med jord rundt.

Slik gjør du:
1. Sjekk at plantene ikke er tørre. Er de det gir du litt vann.

2. Pott om i litt større potter 1-2 liter er stort nok i starten. Bruk god jord og gjerne litt kukompost om du har tilgjengelig. La pottene stå i et brett el.l. og trekke litt vann. Støtt dem opp litt om de er blitt skjeve i transporten, slik at du får rettet dem opp.

3. Når du potter om, så sett gjerne planta noe dypere enn den står nå.

4. Plasser lyst, i en vinduskarm, frostfritt drivhus eller annet egnet sted.
Litt kjølig er bedre enn stuetemperatur, men om det er det du har mulighet for, så går det også bra.

5. Ikke gi så veldig mye vann, men vann godt når du vanner. La dem tørke nesten helt, før du vanner igjen. De må ALDRI stå i vann, eller være kliss våte over tid. Da råtner røttene og de dauer, enkelt og greit. Hverken planter eller folk, liker å være konstant våte på beina ;-)

Et par uker etter ompotting, når du ser at plantene er i god vekst, kan du begynne å gjødsle litt. Jeg bruker litt forskjellig, avhengig av hva jeg har for hånden.  Blåkorn, helgjødsel, superba, flytende plantenæring o.l. Det viktigste er at de får gjødsel, ikke hva slags gjødsel de får.

Etterhvert som plantene vokser til og du ser røtter i bunnen av potta, kan du begynne å potte opp i større potter, men ta det litt gradvis. Små planter i digre krukker er ikke så smart, som nevnt lenger opp. Nå når de har fått godt utviklet rotnett og vokser godt, må du gjerne halvblande jord og kukompost. Personlig bruker jeg Tjerbo sin gartnerjord. Den koster litt, men er vesentlig bedre enn mye annet som er på markedet. Beklageligvis er det ikke så mange som fører denne.

Når all fare for frost er over, kan du begynne å herde plantene for uteliv. Har de stått i drivhus er ikke herding så nødvendig, men har de stått inne, må de IKKE i sola den første uka. Sett dem ut i skyggen og la dem stå der i ca. 1 uke, før du lar dem komme ut i sola. Planter som har stått inne, vil garantert bli solbrent/svidd om de settes rett ut i sola om våren. Ikke fortvil om det blir noen litt fillete blader i starten. Bladene som har vokst ut i bsekyttet miljø innendørs, er litt svake og får fort skader i vinden.

Stiklinger som får en god sommer og godt stell, kan godt bli mye over en meter på en sesong. Om de blomstrer eller ikke, kan jeg ikke garantere, men de fleste av stiklingene er tatt over den berømmelige Y'en, så mulighetene for blomster, bør være gode. Jeg har allerede sett små knopper på noen av stiklingene.


Da håper jeg dere blir fornøyd med de nye plantene og får mye glede av dem både i sommer og i kommende sesonger. Bruk gruppene på Facebook om dere har spørsmål som gjelder plantene. Det er mange som kan mye og når en spør er det alltid flere som får svar på sine spørsmål.



Hagen er tømt for i år

$
0
0

Dette ble skrevet for et par uker siden, men jeg hadde glemt å publisere. 18.-20. september var helgen jeg flyttet alt inn i drivhuset i år.

Noen mener vel at det er alt for tidlig og jeg kan vel, på en måte, være enig i det når jeg ser på langtidsvarselet for de nærmeste 8-10 døgn. Knapt under 10 grader og varierende vær. Allikevel valgte jeg å begynne sist helg, med å klargjøre Engletrompeter m.m. for vinterhvilen i drivhuset. Dette er en jobb som tar lang tid og jeg har ikke nerver til å vente til det plutselig dukker opp frostvarsler i meldingene. Jeg har også vært litt nærvøs for plassen i år, siden det stadig blir flere og større planter som skal lagres. En stor fordel med å gjøre dette nå, var jo været. tørt, varmt og deilig høstvær gjør at plantene er lette å flytte på og jeg slipper dra i hus klissvåte jordklumper, som jeg ikke får tørket, om det nå skulle bli kaldere og våtere.

Jeg tenkte jeg ville vise noen eksempler på hvordan jeg beskjærer mine planter. Mange har jeg beskåret nå, for at de skal ta litt mindre plass, men en del tar jeg ikke før senere, siden jeg ikke klarer å ta vare på så alt for mye stiklingsmateriale samtidig. 

Plante som beskjæres moderat. Først fjernes alle blader. Deretter klippes det meste av årets vekst av.:

  

Til slutt beskjæres røttene slik at rotklumpen får plass i en 20 liters bøtte. Plantene trenger ikke mye jord og røtter om vinteren. Det er derfor like greit å redusere rotklumpen. Da tar de mindre plass, er vesentlig enklere å håndtere og du har mye mer kontroll på at det ikke er for mye vann i jorda, slik at plantene råtner. Det er faktisk mye større sjanse for å ta livet av plantene om de er for våte, enn om de er for tørre om vinteren.

Plante som trenger fornying: Av og til har plantene over tid voks seg stygge og uformelige. Da kan det være like greit å begynne på nytt. Avklippet herfra blir forhåpentligvis til nye planter og så kommer det nye skudd fra de 2 stammebitene som står igjen. Når de nye skuddene har vokst seg til, vurderer jeg om jeg skal rotbeskjære i nedkant og plante så dypt at disse "stubbene" skjules under jorda.

Planter som geskjæres hardt, men ikke under Y: Dy har kanskje hørt om den "berømmelige Y'en og dens betydning for tidlig blomstring, eller for blomstring i det store og hele? Det er et poeng at man ikke bør beskjære under den første Y'en på en plante. Dette for at planten ikke skal bruke så lang tid på å vokse, før de begynner å blomstre om våren. 
Her er et eksempel på hvordan jeg har beskåret en fhv ung plante (litt stor stikling fra i fjor høst), som blomstret i sommer. Her valgte jeg å beholde 2 grønne årsskudd som kommer langt nede på stammen og bare beskjære krona, der det har blomstret i sommer. 

 Før jeg kom med saksa


Etter 3 hele dager med klipping, kutting saging og graving, var alt klart til å fraktes ned til drivhuset. Hengeren ble fylt til randen og for første gang måtte vi ta en liten ekstra tur, for å få med alt 😄


Det ser ikke så bra ut mens man holder på og det blir veldig tomt og rart på uteplassene, når alt er borte, men det må gjøres.

Hengeren er full og siste etappe ned til drivhuset er på gang. Vi har ganske kupert tomt, så derfor er det nødvendig å kjøre plantene rundt, framfor å bære dem over fjellet og ned 😅
Til slutt var det puslespillet med å få plassert alt, på best mulig måte på 26 kvm drivhus. Det hører med til historien at det stod nesten like mye planter rundt veggene på drivhuset også. Det på hengeren var bare ca. halvparten. Men jeg kom i mål i år også. I tørt og fint høstvær ble alt plassert innendørs. I dag  regner det, så timingen var perfekt, med tanke på at jeg ville ha ting inn, mens det var tørt og fint. 

En liten video fra drivhuset etter stabling. Det er trangt, men faktisk ikke så ille som jeg fryktet. 




Nå skal jeg rydde og etterhvert stenge hagen for sesongen. Deretter Skal jeg kose meg i høst og vinter, med litt sen blomstring og litt mer beskjæring i drivhuset, stiklinger i kjelleren og klargjøring av nettbutikk, som skal være på plass innen jeg åpner for salg av stiklinger til våren. 
Ønsker du info når plantesalget starter, lik facebooksiden min, hvor jeg vil holde dere oppdatert om hva som skjer og når. Eller send en e-post til post@blomsterknatten.no så lagrer jeg deg i mailinglista. Del gjerne informasjonen med venner og kjente, som kan være interessert i å handle spennende planter på nett til våren og framover.


Her er en del av det som skal bli til nye småplanter, som vil være å finne i nettbutikken til våren. De neste dagene vil det meste bli gjort om til mindre biter og bli pottet opp i små potter i kjelleren, hvor de vil stå under lys i vinter. Hos meg er det hage, mer eller mindre, 12 mnd i året. Hvorav det hages innendørs ca. halve året 😉





Cuba 2018 - Isla de la Juventud

$
0
0

I serien reisebrev fra Cuba har jeg lyst til å hoppe til slutten av vår 16 dagers tur. Da turen ble planlagt var jeg veldig klar på at om vi skulle til Cuba, skulle vi ha noen dager i bade- og turistbyen Varadero, langs nordkysten av Cuba. Varadero var vel nesten eneste byen, utenom Havanna, som jeg kjente til på øya, så dermed var det en naturlig tanke.
Heldigvis bestilte vi ikke noe konkret der, i første omgang, men vi brukte tiden fram mot avreise på å orientere oss litt på nett. Vi googlet, tittet på kart og leste andre sine erfaringer. Fortsatt bestemt på at de siste dagene i ferien ville vi ha "badeferie", men ikke lenger SÅ bestemt på at det skulle bli i Varadero. Late dager, sol og turkis hav, var hovedmålet. Bare noen dager før avreise fant vi Isla de la Juventud, som ligger utenfor sydveskysten av Cuba. Dette så ut til å være spennende, litt anderledes og ikke minst, vesentlig mindre turistpreget enn Varadero. Isla de la Juventud blir markedsført (i den grad Cuba markedsfører noe som helst) som et eldorado for dykkere fra hele verden. Her er det store områder med flotte dykkesteder. Store deler av øya er nasjonalpark.

Det var mulig å komme seg ut til øya, enten ved å ta ferge fra fastlandet, eller fly fra Havanna. Fergen gikk fra et litt gudsforlatt sted langs kysten, hvor det ikke umiddelbart var noe overnattingssted å finne.Vi endte derfor opp med å reise tilbake til Havanna og velge lokalfly. Eneste ledige var da billetter på morgenavgangen, som skulle gå fra Havanna kl. 07.00. Det ble tidlig opp og drosje til flyplassen kl. 04.00. Det var ikke mange turister blant de reisende denne morgenen, men vi fant nå skranken, fikk sjekket inn og satte oss til å vente. På en skjerm i avgangshallen stod det ingen avganger, kun ankomster. Langt om lenge dukket avgangen opp på skjermen, i rute. Vi ventet og ventet og ventet litt til, uten at noe skjedde. Når klokken nærmet seg 08.00 kom det plutselig opp "forsinket" eller noe lignende, på skjermen. Alt var jo på spansk, og det er ikke vår sterkeste side. Vi ventet enda litt til, før en kar kom ruslende og forklarte at flyet var forsinket pga "weather conditions", men vi skulle reise så fort som mulig..... "Weather conditions" hva innebar det da tro? Været var jo ikke spesielt dramatisk i Havanna denne morgenen. I etterkant fant vi ut at det trolig var tåke ute på øya, som gjorde at det var vanskelig å ta av/lande, som var årsaken. Litt smånervøse for om vi i det hele tatt ville komme oss avgårde, ventet vi enda litt til. Til slutt måtte vi ha noe å bite i og jeg fikk fanget et par halvtørre sandwitcher og en cola. Da klokken var litt over 10.00 begynte det å skje ting. Jammen meg fikk vi gå ombord og flyet vendte nesa sørøver. Flyplasser er jo generelt drepens kjedelige og en liten, sliten, innenlandsterminal på Cuba, er ikke det stedet man helst tilbringer en formiddag.
Noen timer senere enn opprinnelig tenkt, landet vi på den minste flyplassen jeg noen gang har sett. Her ble vi guidet inn i en liten ankomsthall, med et bagasjebånd som knapt var 5 meter langt.
Mens vi ventet på bagasjen kom ei lita dame i sykepleieruniform bort til oss og skravlet i vei på spansk. Vi forstod etterhvert såpass som at hun skulle notere hvor lenge vi skulle være, hvor vi skulle bo og hva vi gjorde der. Temperaturen i panna ble målt, passene sjekket og vi fikk passere.

Utenfor ble vi raskt oppsøkt av en smilende kar, som tilbød transport til hotellet. 30 cuc=30$ skulle han ha, for en snau times kjøring over til andre siden av øya. Kjøretøyet var, ikke overraskende, en fhv. skranglete versjon av en gammel amerikaner, med leopardmønstret setetrekk og ødelagte fjæringer. Det var en interessant tur, gjennom fhv. øde områder. Vi ble stadig mer spent på hva som ville møte oss, når vi kom fram.


Vi burde nok ha undersøkt LITT mer før vi valgte hotell, men vi endte nå opp på Hotel Colony, siden vi faktisk trodde det var øyas eneste hotell. Dette skulle være et hotell som var mye brukt av dykkere og vi hadde vel sett for oss at det kom til å være litt liv her, samt at det var gode muligheter for bading og snorkling. Det viste seg senere at det var et par hoteller/moteller til, som nok lå mer sentralt på mer bebodde områder av øya. Hotel Colony var stedet vi valgte, men som gud trolig forlot, for lenge siden. 

Da vi ankom stod det 3 damer i resepsjonen og tok imot oss. De hadde ventet SÅ på at vi skulle komme. Knapt et menneske var å se noe annet sted... Et par stykker lå ved bassenget og det puslet en kar i baren like ved.
Vi hadde bestilt hotellrom, men oppgradering til bungalow kostet 10 cuc pr. døgn, så vi "slo på stortromma" og valgte det. Akkurat det angret vi ikke på. Vi fikk en stor, romslig bungalow, i første rekke mot stranden, havet og solnedgangen. Omgivelsene var flotte, bungalowen fin, om enn litt sliten og vi kjente roen senke seg, etter en litt stressende morgen, med litt nerver og venting.




Det var halvpensjon (frokost og middag) i hotellprisen, men lunsj måtte vi kjøpe i bassengbaren. En lokal helstekt fisk, ris med brune bønner og litt salat, smakte helt OK, men ølen var nok det beste. Cubanske mat er generelt ikke noe å skrive hjem om, men vi fikk nå i oss det vi trengte for å stoppe romlingen i magen.
Bassenget og bassengområdet var, som det meste på Hotel Colony, slitent og lite vedlikeholdt. Hullete og rustne parasoller, mosegrodde heller og slitne solsenger. Uansett var det helt OK å lande ved bassenget, med et par kalde pils og nyte ettermiddagssola. Det gikk etterhvert opp for oss at baren stengte kl. 18.00. Så om vi skulle ha noe mer der, måtte vi bunkre. Andre muligheter for handling fantes jo ikke på denne litt gudsforlatte plassen. Vi bunkret noen øl og et par mohito til å ha på rommet og tilrakte en fredfylt kveld med å nyte utsikten, solnedgangen og rusle barbeint på stranda.

Etterhvert var det tid for middag... Litt spente ruslet vi bort til hotellet og fant etter litt leting ut at middagen ble servert i noe som tidligere hadde vært hotellets casino. Et innvendig rom, som kunne minne litt om en spisesal på et internat el.l. Det vi trodde ville være middagssalen, med plass utendørs og gode vinduer, var lukket og stengt. Der var vi, alle hotellets gjester. Oss 2, et par fra Russland og ei engelsk dame, som reiste alene. Maten var sådær, men servitøren viste seg å være en særdeles sosial og trivelig fyr, med gode språkkunnskaper. 




Her fikk vi info om både hotellet og hvilke muligheter som fantes for aktiviteter i området.
I løpet av kvelden forstod vi at å sitte på hotellområdet hele dagen, ville bli drepens kjedelig. Så ved frokosten dagen etter, bråbestemte vi oss for å hive oss med på snorklingstur med en lokal båt. Sekken ble pakket med badetøy og vi kastet oss på bussen, med knappest mulig margin. DET ble en avgjørelse vi ikke angret på, som jeg skal fortelle om en annen gang.

Utsikten fra terrassen vår.


Nei, det er ikke frø i en knapt vissen blomst

$
0
0
Sommeren er her ganske snart og som de foregående år dukker det trolig igjen opp spørsmål om høsting av frø fra stauder og sommerblomster. For oss som har holdt på med dette i noen år, er det ganske logisk at frøhøsting må vente til frøene har modnet på plantene og frøkapslene begynner å bli brune og sprekke opp. De plantene som blomstrer tidligst, setter naturlig nok også frø tidlig, mens de som blomstrer i juli, neppe har modne frø før mot slutten av sommeren.

For nybegynneren derimot er ikke dette like lett å forstå. Det plukkes blomster og letes etter frø, over en lav sko. Stor er forundringen hos noen, over at pollenbærere, halvvisne kronblader, "arr" og så vidt bestøvede, små frø, ikke vil spire når de blir puttet i jord. Blomster som står i vase inne, setter heller ikke frø. Frø må vokse og modnes på morplanten, før de blir spiredyktige.

Frø hos plantene er som fostre hos dyr og mennesker. De blir bestøvet/befruktet og må vokse i en gitt periode, før de er levedyktige. Å plukke "frø" fra en blomst som knapt har visnet, kan sammenlignes litt med å ta en angrepille, dagen etter en fest, som gikk litt over styr.😉

Etterhvert lærer man hva man skal se etter og sånn ca. når frøkapsler er modne nok, til at de inneholder spiredyktige frø.
På bildet til venstre ser man små, påbegynte frøkapsler i midten av Peonene. Disse er ikke modne på mange uker ennå. Når de er modne sprekker kapslene opp og frøene blir synlige. DA kan man høste dem.  Peoner er imidlertid noen luringer. De danner ofte en haug med røde lurefrø. Innimellom disse ligger noen svarte blanke og minst ertestore frø, som er det som faktisk er noe å ha. Se her for bilder av både modne og umodne frøkapsler på Peon.


Valmuer er en plante jeg ofte ser folk plukker frøkapsler fra, når kronbladene bare så vidt har falt av, lenge før de er modne nok. Når frøkapslene på Valmuene er modne, åpner de seg litt i kransen øverst og frøene rasler inne i den runde kula. Da kan man tømme frøene ut. Kapslene kan ofte tas inn litt før de er helt modne, og ettermodnes inne, f.eks. hengende i en tråd med en fiberpose el.l. rundt, for å fange opp frøene. Bildet viser en moden frøkapsel. Når de står slik, kan de klippes av og tømmes i en boks, eller i neven.




Det er ikke alltid så lett, for et utrenet øye, å vite hvor man skal lete, eller hvordan frø og frøkapsler ser ut på de forskjellige plantene. Men med litt øvelse og erfaring blir det mer selvfølgelig og egentlig ganske logisk og enkelt å finne ut av. 




Petunia/surfinia f.eks. er en plante vi ofte lærer at vi må knipe av hele blomsterstilken på, for å fremme mer blomstring. Det er vel og bra, men om vi ønsker å samle frø av disse, kan vi jo ikke knipe av den delen der frøkapslene blir dannet. Når sommeren er på hell, lønner det seg derfor å IKKE knipe av noe på disse plantene. La dem bare stå og napp evt. bare ut selve den visne blomsten, slik at det ser penere ut. Etter en tid vil du kanskje finne slike små kuler, inni der blomsten satt. Når disse begynner å bli litt brune og kanskje åpner seg litt, kan du høste dem og tørke dem ferdig inne, f.eks. i et kaffefilter. Det er mengder av frø i et slik liten kapsel.

Frøsamling er en treningssak og man lærer stadig mer. Etterhvert som man har holdt på noen år, lærer man seg å se hvor frøene sitter og om frøkapslene/frøene er modne nok til å høstes.

Frøstand på en avblomstret ridderspore. Straks klare for å høstes.


Første år med nettbutikk og eget firma

$
0
0

Brugmansia Miss september

Året går mot slutten og hagesesongen er definitivt over for denne gang. Det har vært en spennende sesong. Jeg brukte sist vinter til å lage, forberede og sette opp nettbutikken min, BlomsterKnatten. I mars 2021 åpnet jeg for bestilling av små planter av Engletrompet. Planter som var pleiet fra stiklinger gjennom vinteren 2020/21 og som nå hadde gode røtter og var klare for nye eiere. Spenningen var stor og pulsen høy, når jeg trykket på knappen og åpnet butikken min, for første gang.Ville alt fungere som det skulle? Var det nok interresse for plantene mine der ute? Hadde jeg gjort riktig i fht. rabatter, moms mm. Hva med kortbetaling og hvordan fungerte egentlig dette med Nets og Vipps for bedrift i praksis? 
Vel, kortbetaling og vipps hadde jeg ikke på plass fra starten av, så betaling var den første tiden via kontooverføring. Læringskurven var bratt, men bekymringene mine var heldigvis, i hovedsak, ubegrunnede.
Bestillingene raste inn og jeg begynte raskt å ane at det ville bli en travel sommer. Esker og tape ble kjøpt inn og aviser samlet inn fra her og der. I slutten av påsken pakket jeg alle bestillingene som var kommet inn i løpet av de første ukene. Det ble 2-3 turer til posten, med stappfull bil. Deretter var det plantepakking søndag og forsendelse mandag, de fleste helgene utover sommeren.

Hagen på Knatten ble den tapende parten denne sommeren, da tiden ikke strakk til, både til å stelle egen hage og å "leke" butikk. Av en eller annen merkelig grunn har ikke døgnet mitt mer enn 24 timer, hvorav 8 av dem brukes på ordinær jobb 4 dager i uka. Men alt i alt en strålende start, med mange blide kunder og hyggelige besøk i drivhuset gjennom sommeren.


Nå er alle de større plantene stablet i drivhuset for overvintring. Her holder jeg minimum 6-8 grader gjennom vinteren. Ikke noe ekstra lys, annet enn det lille dagslyset som er. Plantene går nesten helt i dvale i den mørkeste perioden og starter så smått og vokse igjen i februar. 
Nå er de fleste ferdig med blomstringen, så klippingen er i full gang. Det blir litt mer luft i drivhuset, når blomstene forsvinner og høyde og omfang reduseres.


I løpet av sesongen har jeg kjøpt og byttet til meg en del nykommere til samlingen. Om alle klarer vinteren, kan jeg skryte av å ha over 100 forskjellige sorter Brugmansia i samlingen min. Mulig jeg nå kan påberope meg å ha landets største samling, men dette er bare noe jeg tror. Mulig det finnes noen med flere? 





Produksjonen av stiklinger til sesongen 2022 er i full gang i kjelleren. Jeg klipper stadig litt av plantene i drivhuset og stikker fortløpende nye sorter i planterommet. Mange har allerede dannet røtter og begynt å vokse litt. Jobben utover vinteren blir å holde dem litt nede, slik at de ikke vokser ut av planterommet for tidlig.

Mini Engletrompet - Iochroma - Acnistus en litt ukjent planteskatt

$
0
0

I dag vil jeg slå et slag for en plante som jeg synes er alt for lite kjent og alt for lite brukt. Den kalles Mini Engletrompet både her i Norge og i de øvrige skandinaviske landene. Svenskene kaller den vel også for "Klockviol". Iochroma er en slekt av rundt 34 arter av busker og små trær som tilhører nattskygge-familien Solanaceae. Altså samme familie som Brugmansia, men allikevel ganske forskjellige. Leste nettopp at korrekt navn på Iochroma australe, faktisk er Eriolarynx australis, men at navnene brukes synonymt, så jeg holder meg til det enklere navnet, som jeg allerede kan, Iochroma Australe. Typisk for I. Australe er de små, trompetformede blomstene. De fleste andre artene har smalere, og lengre blomster, som gjerne sitter i større klaser. Blomstene er 3-7 cm lange og litt variable i formen. Noen er korte og mer klokkeformede, mens andre er lenger og smalere.

Iochroma er en plante jeg stiftet bekjentskap med for en del år siden. Lenge hadde jeg kun en, med nesten helt hvite blomster, som jeg byttet til meg i et hageforum. For noen få år siden kom jeg over en som solgte frø til planter i andre farger og jeg måtte jo prøve. Resultatet ble 3 nye farger av Iochroma australe, som nå har vokst seg til fine små trær. Det finnes navnesorter også her, men jeg har ikke navn på noen av mine planter og har valgt å bare bruke fargen, for å beskrive dem.  I dag har jeg Hvit, Purpur, Blå og en rosa, som nok er en litt annen art. Jeg har også en mørk blå, som nok er en Iochroma Tubulosa. Den har store klaser med ganske mørk blålilla, smale blomster. 

Jeg har inntrykk av at veldig mange som elsker Engletrompeten også blir glade i Iochroma, når de vet at de finnes. Derfor har jeg nå valgt å flytte disse over i gruppen Engletrompet i nettbutikken, i håp om at flere vil oppdage dem. 

Iochroma krever samme stell som Brugmansia, med mye vann og gjødsel. De får ganske stort rotnett, så de trives om de får litt stor potte. De kan enkelt klippes og formes til den fasongen man ønsker. Her behøver man ikke tenke på over/under Y. Blomstene kommer på nye skudd. Jeg liker å ha dem som små trær, med krone på toppen, så jeg lar 1 grein danne stamme og klipper toppen når den har ønsket høyde. Ønsker man å ha dem lave og buskete, er det bare å begynne toppingen av skuddene tidlig. På samme måte som man gjør med f.eks Fuchsia. Jeg har skrevet om oppstamming av Fuchsia i et annet innlegg tidligere. Framgangsmåten er den samme med Iochroma. 


Jeg overvintrer mine planter i drivhuset, sammen med Brugmansia og annet som ikke tåler frost. I løpet av vinteren slipper de bladene og når våren kommer ser de veldig døde ut. Men, plutselig skjer det noe og i løpet av kort tid strutter de av liv og vekst igjen. Om noen greiner dør tilbake, er det bare å klippe til frisk ved. Mine planter begynner gjerne å blomstre, mens de ennå står i drivhuset om våren. 

Om du har lyst til å prøve disse, finner du flere farger i nettbutikken
 



Engletrompet - Brugmansia fra frø

$
0
0

 Jeg ser stadig folk i hagegruppene, som lurer på hvor de finner frøene på Engletrompeten sin og hvordan de evt. skal såes, om de finnes. Derfor tenkte jeg det kunne være kjekt med en liten forklaring her, som jeg kan linke til, når noen lurer. Det blir trolig både mer utfyllende og bedre, enn å skrive noen kjappe linjer i det enkelte innlegg.

Engletrompeten er litt mer utfordrende enn mange andre planter, når det kommer til frø. De er nemlig ikke selvbestøvende. Det betyr at du må ha pollen fra en annen sort for å bestøve en blomst. Har du kun 1 plante, vil du ikke få frø på denne, med mindre du "stjeler" en pollenbærer fra noen andre, som har en annen sort og tar med hjem til din blomst. 

Planter som ikke er selvbestøvende vil du heller aldri kunne få frøplanter fra, som er lik morplanta. Det blir som med oss mennesker, gener fra mor og far, som gir en kombinasjon. Trolig skjærer det gjennom noen gener fra tidligere generasjoner også, som blir sterkere ved gitt kombinasjon.
Det er greit å vite, at om du får frø på en av plantene dine, så blir dette helt nye sorter, som ikke kan navngis, med samme navn som du evt. har på morplanta. Det er KUN ved stiklingsformering, du kan sette samme navn på stiklingene.


Frøplanter som viser seg å bli spesielt fine og er stabile over noen år, kan søkes navngitt i det offisielle registeret, som administreres av BGI (Brugmansia Growers International). På sidene deres ligger det info om hva som skal til, for å kunne få registrert en ny sort. Der finner du også en oversikt over alle registrerte sorter, med bilder og info om "oppdretter" mm. Jeg bruker disse sidene mye, for å verifisere stavemåte på navn og sjekke at sorter faktisk ER registrert og ikke bare et navn noen har satt på en plante, fordi de syntes det passet. 


Her er 2 modne pollenbærere fra en blomst
Det skjer av og til at insekter i hagen bestøver, om man har flere sorter som blomstrer samtidig. Men som oftest må man hjelpe til litt selv, om man har lyst på frøkapsler og muligheten for å drive fram nye planter, fra egne frø. Da kniper du av en pollenbærer fra en plante og dytter denne bort i arret på en blomst på en annen sort. Om du skal være sikker på at blomsten ikke blir bestøvet ytterligere, av et insekt, setter du en vaskepose utenpå blomsten, fram til den visner. Da har du kontroll på hvem som er morplante og hvem som er "far"/pollendonor. Hvis bestøvingen har vært vellykket vil stilken og det grønne hylsteret, bli hengende på planta, etter at blomsten visner. Merk gjerne stilken på den bestøvede blomsten med en tape el.l. hvor du skriver på dato og hvilke 2 sorter som er krysset.


Pollenbærerne skal nå berøre arret, som er den lille hvite
 "knoppen"under pollenbærerne i den orange blomsten

Denne frøkapselen er fra en av mine planter,
for mange år siden. Høstet litt for tidlig,
men frøene var spiredyktige
.

Om bestøvingen har vært vellykket, vil frøkapselen begynne å vokse. Hvor store de blir vet man aldri. Form og størrelse kan også variere litt i fht. hvilken sort man har. Det er flere grupperinger innen Brugmansia, som jeg ikke skal komme inn på her, men noen har lange smale frøkapsler, ahdre blir som en liten agurk, mens noen blir som en liten fersken, i fasongen. Felles for dem alle er at de bruker lang tid på å utvikle seg og ofte må frøkapsler, som blir dannet i løpet av sommeren, sitte på over vinteren, før de er modne. Når de blir myke og nesten litt råtne, er frøene helt modne.





Om man ønsker å få frø på sorter med doble/fylte blomster, må ofte blomsten splittes opp for å komme inn til pollenbærere og arr. Disse blir "aldri" bestøvet naturlig, siden insektene ikke finner veien inn til pollenet.

Selv om du bestøver en fylt blomst, med pollen fra en annen fylt sort, må du regne med at de fleste frøplantene blir enkle, hvite, rosa eller gule. Det er kun et lite fåtall av frøplantene som blir spesielle. Du skal derfor være tålmodig og ha god plass om drømmen er å drive fram en helt spesiell ny sort. Ønsker du deg en rosa, fylt og velduftende Engletrompet, er det sikreste å få tak i en stikling. Da vet du hva du får og slipper skuffelsen, når 50 frøplanter ender opp som "kjedelige"😅Frøplanter vil alltid være navnløse (NOID). Du skal aldri gi føplanter samme navn som morplanta, da disse ikke er like, selv om de kan ligne. Frøplantene har gener fra både mor og far, akkurat som vi mennesker.


Umoden frøkapsel på Arborea
Men så er det jo slik da "Ingen regel uten unntak". Det er EN sort av Brugmansia som er frøekte. Arborea bestøver seg selv og frøplantene blir dermed lik morplanta og har samme navn. Denne setter godt med frøkapsler, om man ikke kniper dem av, for å fremme mer blomstring. Frøkapselen til Arborea kan minne om en liten fersken. Myk og hårete på utsiden. 

Arborea er spesiell på flere områder. Den er i den kalde gruppen og tåler litt mer kulde og skygge enn de i den varme gruppen. Blomstene er hvite, fhv. små og enkle. Dufter vanilje. Arborea er gjerne den første i blomst om våren og den siste som gir seg om høsten. Den har ikke de store, voldsomme blomstringene, men blomstrer mer jevnt og trutt, med noen blomster, nesten hele tiden.

Brugmansia Arborea




Verden vil bedras - Det gjelder hagefolk også.

$
0
0


Dette bildet går igjen på mange sider nå.
Jeg vet ikke hvem som eier det,
så jeg kan ikke oppgi kilden
Det er synd og det er irriterende, men sant. www flommer over av manipulerte plantebilder, med all verdens fantasifulle og flotte, fargekombinasjoner. Dette har foregått i mange år og mange hageentusiaster er blitt lurt til å bestille billige frø, til fantastiske blomster, som de aldri har sett før. Trolig fordi de ikke finnes. "Kinafrø" har jeg pleid å kalle det, sden mye blir sendt derfra. Fraktfritt og nesten gratis. For en nybegynner er det ikke godt å se om frøene de mottar faktisk er frø til Pioner, eller om det faktisk er bjørkefrø. Returmulighetene er små/fraværende, siden vi sjeldent får oppgitt noen kontaktinfo og når kostnaden er så liten, gidder de færreste å bruke energi på å klage. Bak sitter noen og gnir seg i hendene, over å ha tjent seg rik på å selge titusenvis av pakker med ugrassfrø, som de trolig har ubegrenset tilgang til.





Mange bilder er laget med hjelp av f.eks. Photoshop. Nå er det nok AI genererte bilder som blir stadig mer vanlig. Vi tilbys frø og planter av knallblå roser, variegert monstrea i rosa og grønt, flerfargede busker med engletrompet og mengder med andre, fantastisk flotte planter, som faktisk ikke finnes og som man aldri vil kunne drive fram fra frø.

Mitt råd til alle som lar seg blende er; bruk hodet. Det er faktisk slik at når noe virker å være for godt til å være sant, ja så er det gjerne det. Tenk deg om 2 og 3 ganger, før du klikker på "kjøp". Kjøp frø fra anerkjente forhandlere, helst de norske selvsagt, de er normalt trygge og seriøse, men om du bestiller fra utlandet, styr unna nettsteder som e-bay, Fuugo, Temu o.l. Ja da, du kan ha flaks og få gode, rimelige frø, som faktisk gir det du tror du har bestilt, men sjansen er også stor for at du får noe helt annet. Kanskje du ender opp med å dyrke fram vekster som er uønsket i norsk flora og kan gjøre stor skade, om de slippes løs.

Om bildene på nettstedet ser tvilsomme ut, så er de ofte det. Er du i tvil så dobbeltsjekk bilder, mot plantenavn, ved å søke det opp, så ser du fort hvordan en plante faktisk skal se ut. 


Et eksempel på direkte feil plantenavn/bilde og grusomt manipulerte bilder, ser du her. Bildene viser forskjellige Dagliljer - Hemerocallis, mens teksten sier Alstroemeria, som er en helt annen plante/blomst. I tillegg er de fleste bildene kraftig fargemanipulert. Bildet er hentet fra en webshop, som flommer over av lignende bilder.


Jeg våger ikke linke til  butikken dette er hentet fra, men du kan forsøke å søke opp bildet, eller rett og slett søke på "seeds" i google. I øverste linje får du da en haug med linker til div. nettbutikker. Mange av de som dukker opp her er seriøse, gode leverandører, bare så det er nevnt, men det er fhv. enkelt å skille ut "luringene" på bakgrunn av bildene som vises.

Hva er så målet med å skrive om dette? Jeg har ingen som helst gevinst av dette selv, men jeg hater å bli lurt og jeg ønsker at flest mulig blir bevisst på hva som foregår der ute på det store "internettet". Vær kritisk, bruk hodet og styr unna sider som virker suspekte. La oss kose oss med de vekstene som faktisk finnes og som det er mulig å drive fram, fra frø eller stiklinger, selv for en glad amatør, med lysegrønne fingre 😉

Engletrompeten er best å dyrke fra stiklinger, siden den ikke er frøekte, så frøplanter blir ikke lik morplanta.





Insekter og småkryp, lær å leve med dem.

$
0
0
Det er høysommer. Plantene vokser, blomstrer og gleder oss med farge, form og duft. Som vanlig vil jeg helst gjøre alt på en gang. døgnet har for få timer og jeg springer litt fram og tilbake mellom luking, planting, flytting, vanning, gjødsling, plantepakkking, nye prosjekter og planlegging av enda flere prosjekter. Alt er ved det normale, med andre ord. Innimellom plukker jeg noen glupske larver og liljebiller og gir en og annen lusebefengt plante en hardt tiltrengt livredding i form av en kraftig dusj. Snegler er det heldigvis er veldig lite av i den nye hagen her i Svarstad, så de bruker jeg ikke tid på lenger.  Plantene trives og jeg storkoser meg. 


Som medlem i diverse hagesider på Facebook, observerer jeg daglig paniske rop om hjelp. "Hva er dette og hva gjør jeg for å bli kvitt det". "Noe spiser på rosene, hva kan jeg sprøyte med". "Hagen er gjengrodd av ugrass, jeg må sprøyte". "Hvordan blir jeg kvitt maur i hagen" osv, osv. Biller og edderkopper er "Æsj", meiteark er motbydelig og amfibier må man for guds skyld få bort, for de er SÅÅÅ ekle.
På meg virker det som mange bruker uhyggelig mye tid og energi på å bli kvitt hvert minste lille insekt, som måtte finne på å sette seg på en av plantene. Nåde den som tar en jafs, eller lager et lite merke på et roseblad. Jeg undres over om folk i det hele tatt klarer å glede seg over hagen og alt den kan gi, når de er så vettskremte for alt som kravler, kryper og gnager?

Paradoksalt nok er det samtidig veldig in med insekthotell og humlehotell. Det snekres, klippes og danderes de mest forseggjorte bosteder, for diverse insekter, som henges opp i trær og på vegger. De færreste vet egentlig hvordan f.eks. humlene liker å bo og lager "hotell" som i steden tiltrekker seg andre insekter (om de i det hele tatt fungerer etter hensikten).

Mange argumenterer for at vi skal ha "ville" hager og dyrke bievennlige markblomster. Plenen skal helst få gro vilt og man får jo nesten dårlig samvittighet, om man ønsker en grønn fin plen til ungene for å leke på. Vel og bra det, men vi MÅ ikke ha en viltvoksende og gjengrodd hage, for at den skal være insektvennlig. Et variert utvalg av blomstrende hageplanter, stauder og sommerblomster, gjør absolutt nytten som mat for de pollinerende insektene. Plenen kan godt være kortklipt, men la det gjerne stå igjen litt smårot i krokene, slik at insekter og kryp har steder og gjemme seg. Løft blikket og se litt utenfor det tettbygde villaområdet. Det er kilometervis med veikanter, jorder og skråninger, som er fulle av markblomster og biemat. Vi behøver ikke bruke hagene våre til dette, om vi ikke ønsker det.

Hagene våre er og bør være, et giftfritt eldorado for humler, bier, blomsterfluer og andre, mer eller mindre ønskede insekter. Men det behøver allikevel ikke være en viltvoksende eng. Her finner de mat, enten det nå er planter, eller andre insekter og de finner bosted for sine avkom, som jo også skal ha mat, når de klekkes. Hadde det ikke vært insekter i hagen hadde jeg blitt redd, virkelig redd. I våres var det veldig lite bier og humler å se og høre, i hage og grøftekanter. Det var skremmende stille og jeg lurte virkelig på hva som er i ferd med å skje. Det har heldigvis tatt seg noe opp nå utover sommeren, men det er fortsatt vesentlig mindre insekter å se nå, kontra for få år siden. Når det minker på insektene, gjør det igjen at småfuglene sliter med å finne nok mat til ungene sine og det blir færre fugler også. 


Her hos meg får de aller fleste insekter og deres avkom leve i fred. Jeg bruker minimalt med tid på å bekjempe insekter. Ja, som jeg nevnte innledningsvis, jeg klipper brunsnegler, når jeg finner dem, drysser litt maurkverk rundt liljene (det tar liljebillene), plukker larver, som spiser opp Engletrompetene mine og en sjelden gang, ved kraftige angrep, dusjer jeg med noe "heksebrygg" mot lus og spinnmidd. Ser jeg svartflekk, rustsopp eller meldugg på noen planter, lar jeg det normalt bare være, evt. klipper ned (eller graver opp) en plante eller 2, hvis angrepet er massivt. Moderate angrep går som regel over av seg selv. Frosk, padder, stålorm o.l. får være i fred for meg. Jeg støter på dem her og der og skvetter godt, når jeg plutselig kjenner det kravler i neven, mens jeg luker,  men jeg lar dem være. De skader ingen og er utvilsomt mer til nytte, enn til skade i hagen.
I steden bruker jeg tiden i hagen på å glede meg over alle blomstene og plantene mine og over hva jeg får til, ikke over det som mislykkes, eller blir skadd av insekter eller sopp.


Tenk over, at når du sprøyter med gift mot lus og andre kryp, tar du trolig samtidig livet av nyttedyr som marihønelarver og andre småkryp som lever av lusa og kanskje hadde klart å rydde opp, uten din innblanding.

Den lille krabaten på bildet, klarte å renske roseknoppen for lus i løpet av noen timer.







Viewing all 56 articles
Browse latest View live